Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är SD verkligen demokrater?

Kristian Mandin.
Foto: Privat
Sd:s Mattias Karlsson, Paula Bieler, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraterna kallar sig demokrater, de har till och med ordet demokrati i sitt namn.

Men är SD verkligen demokrater? skriver Kristian Mandin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Utifrån vad vi hittills kunnat se borde partiet väl snarare kallas Sverige-o-demokraterna.

Nu städar SD-ledningen i partiet för att få det att se ut som ett ”vanligt” parti. Man plockar bort extremister och tokstollar för att framstå som salongsfäiga. Man säger sig ha nolltolerans mot rasism och är snabba med att utesluta vissa partimedlemmar som uttalar sig allt för politiskt inkorrekt eller som på annat sätt misshagar partiledningen.

Men faktum är att de Sverigedemokrater som sitter i våra parlament är demokratiskt valda av folket. SD har som sig bör genomfört en process för att få fram ledamöter för valsedlarna som man kunnat rösta på.

Sedan har en del av dessa ledamöter visat sig stå för åsikter som inte gillats av partiledningen och uteslutits eller blivit ombedda att avgå från sina politiska uppdrag.

Disciplinkvasten har sopat intensivt, man har till och med uteslutit ungdomsförbundet. Vid en hastig betraktelse kan detta ses som positivt, man vill ha vettiga människor i sitt parti och vi vill ju inte ha tokstollar i de politiska organen.

Men det är också här de demokratiska problemen kommer i dagern – för vem bestämmer egentligen vad som är rätt eller fel, sunt eller osunt, politiskt korrekt eller inkorrekt?


För till stora delar har partiledningen tagit över den demokratiska processen. Väljarna har demokratiskt valt sina företrädare – personer som SD-ledningen, som inte är utsedd i allmänna val – tvingar bort. Det kan inte vara god demokrati även om jag är den förste att hålla med om att en hel del åsikter som de uteslutna vädrat är osmakliga.

Så SD:s ledning har ganska tydligt visat sin bristande demokratisyn redan. Vad säger oss att de, om de når den verkliga makten, plötsligen skulle förändras?

Hur kommer de i regeringsställning hantera personer och företeelser som avviker från det partiledningen anser vara rätt?

Revisorer som påpekar fel i förvaltningen, generaldirektörer och förvaltningschefer som är kritiska till den politiska ledningens beslut, utredningar och kommissioner som påpekar obekväma sanningar, kulturarbetare och journalister som ifrågasätter den politiska makten. Kommer SD hantera sådana avvikelser som man hanterar partiets interna opposition? Troligtvis. För hittills har SD:s hantering av obekväma människor visat att de inte är demokrater, de inte är intresserade av demokratins ibland smärtsamma spelregler.


Det kanske till och med är så att SD-ledningens maktutövning bekräftar det vissa hävdar: att de är fascister. För i SD styr några personer organisationen i princip oinskränkt genom mobbning, uteslutning, tjuvläsande av e-post och denna kultur liknar inte en demokrati utan snarare en diktatur – den oinskränkta och totalitära maktutövningen bär fascismens kännetecken, spionaget på ”sina egna” lika så och precis som Demokratiska folkrepubliken Korea och DDR är allt som heter demokrati inte nödvändigtvis demokrati.

Till skillnad från SD:s medlemmar är det för oss andra fortfarande fritt fram att öppet yttra våra åsikter om dem. Men oavsett hur man ställer sig till SD kan man i alla fall se att när SD haft chansen att praktiskt utöva demokrati – i sitt eget parti – i stället satt demokratin ur spel och låtit totalitära krafter ta makten.

Vad är det då som säger att SD, om de någonsin kommer fram till den verkliga makten, kommer styra Sverige på annat sätt?


Kristian Mandin

Föreläsare och konsult inom organisationsutveckling och företagsledning