Kristian Mandin. Foto: PrivatKristian Mandin. Foto: Privat
Kristian Mandin. Foto: Privat
Sd:s Mattias Karlsson, Paula Bieler, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof. Foto: Claudio Bresciani/TTSd:s Mattias Karlsson, Paula Bieler, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof. Foto: Claudio Bresciani/TT
Sd:s Mattias Karlsson, Paula Bieler, Jimmie Åkesson och Richard Jomshof. Foto: Claudio Bresciani/TT

Är SD verkligen demokrater?

Publicerad

Sverigedemokraterna kallar sig demokrater, de har till och med ordet demokrati i sitt namn.

Men är SD verkligen demokrater? skriver Kristian Mandin.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Utifrån vad vi hittills kunnat se borde partiet väl snarare kallas Sverige-o-demokraterna.

Nu städar SD-ledningen i partiet för att få det att se ut som ett ”vanligt” parti. Man plockar bort extremister och tokstollar för att framstå som salongsfäiga. Man säger sig ha nolltolerans mot rasism och är snabba med att utesluta vissa partimedlemmar som uttalar sig allt för politiskt inkorrekt eller som på annat sätt misshagar partiledningen.

Men faktum är att de Sverigedemokrater som sitter i våra parlament är demokratiskt valda av folket. SD har som sig bör genomfört en process för att få fram ledamöter för valsedlarna som man kunnat rösta på.

Sedan har en del av dessa ledamöter visat sig stå för åsikter som inte gillats av partiledningen och uteslutits eller blivit ombedda att avgå från sina politiska uppdrag.

Disciplinkvasten har sopat intensivt, man har till och med uteslutit ungdomsförbundet. Vid en hastig betraktelse kan detta ses som positivt, man vill ha vettiga människor i sitt parti och vi vill ju inte ha tokstollar i de politiska organen.

Men det är också här de demokratiska problemen kommer i dagern – för vem bestämmer egentligen vad som är rätt eller fel, sunt eller osunt, politiskt korrekt eller inkorrekt?

 

För till stora delar har partiledningen tagit över den demokratiska processen. Väljarna har demokratiskt valt sina företrädare – personer som SD-ledningen, som inte är utsedd i allmänna val – tvingar bort. Det kan inte vara god demokrati även om jag är den förste att hålla med om att en hel del åsikter som de uteslutna vädrat är osmakliga.

Så SD:s ledning har ganska tydligt visat sin bristande demokratisyn redan. Vad säger oss att de, om de når den verkliga makten, plötsligen skulle förändras?

Hur kommer de i regeringsställning hantera personer och företeelser som avviker från det partiledningen anser vara rätt?

Revisorer som påpekar fel i förvaltningen, generaldirektörer och förvaltningschefer som är kritiska till den politiska ledningens beslut, utredningar och kommissioner som påpekar obekväma sanningar, kulturarbetare och journalister som ifrågasätter den politiska makten. Kommer SD hantera sådana avvikelser som man hanterar partiets interna opposition? Troligtvis. För hittills har SD:s hantering av obekväma människor visat att de inte är demokrater, de inte är intresserade av demokratins ibland smärtsamma spelregler.

 

Det kanske till och med är så att SD-ledningens maktutövning bekräftar det vissa hävdar: att de är fascister. För i SD styr några personer organisationen i princip oinskränkt genom mobbning, uteslutning, tjuvläsande av e-post och denna kultur liknar inte en demokrati utan snarare en diktatur – den oinskränkta och totalitära maktutövningen bär fascismens kännetecken, spionaget på ”sina egna” lika så och precis som Demokratiska folkrepubliken Korea och DDR är allt som heter demokrati inte nödvändigtvis demokrati.

Till skillnad från SD:s medlemmar är det för oss andra fortfarande fritt fram att öppet yttra våra åsikter om dem. Men oavsett hur man ställer sig till SD kan man i alla fall se att när SD haft chansen att praktiskt utöva demokrati – i sitt eget parti – i stället satt demokratin ur spel och låtit totalitära krafter ta makten.

Vad är det då som säger att SD, om de någonsin kommer fram till den verkliga makten, kommer styra Sverige på annat sätt?

 

Kristian Mandin

Föreläsare och konsult inom organisationsutveckling och företagsledning

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag