Olof Jarlbro. Foto: Olof JarlbroOlof Jarlbro. Foto: Olof Jarlbro
Olof Jarlbro.  Foto: Olof Jarlbro
Ewelina Anderson Edenbrink. Foto: Privat.Ewelina Anderson Edenbrink. Foto: Privat.
Ewelina Anderson Edenbrink. Foto: Privat.

Är ni nöjda med att 90 procent är pojkar?

Publicerad

Det är skrämmande att du som politiker anser att jag ska vara tyst för att jag kritiserar en regering som kallar sig världens första feministiska regering – och som totalt glömt genusperspektivet i sin migrationspolitik, skriver Olof Jarlbro i en slutreplik.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Ewelina Anderson Edenbrink skriver i sin replik (Expressen 13/2) att "Det minsta du kan göra är att vara tyst och låta människor överleva i fred", efter att jag ifrågasatt varför det nästan bara kommer män och pojkar till Sverige.

Det är skrämmande att du som politiker anser att jag som fotograf och journalist ska vara tyst för att jag kritiserar en regering som kallar sig världens första feministiska regering och som totalt glömt genusperspektivet i sin migrationspolitik.

I mitt arbete runtom i världen är jag dock van vid att befinna mig i risksituationer på grund av att jag representerar det fria ordet – grundstommen i en demokrati.

Till råga på allt tror jag du missförstod mitt inlägg totalt. Fokus låg på att jag ville ha fler kvinnor och flickor till Sverige som söker asyl. Vill ni inte det inom Socialdemokraterna? Är ni nöjda med att 90 procent är pojkar och 10 procent är flickor?

Är det att hata för att jag anser att regeringen brister i sin hantering och glömmer de mest utsatta i krig som är kvinnor och barn?

 

Jag tog mig in i Syrien slutet av 2012 på grund av att det fanns bristande medierapportering och för det behövdes oberoende journalister på plats inne i kriget. Det kostade mig nästan livet, jag förlorade kolleger och nyvunna vänner.

Där fanns varken choklad eller film som du dillar om utan bara död och elände. Vilken människa utsätter sig för det frivilligt om han/hon inte bryr sig?

Min senaste bok Refuge handlar om syriska flyktingar i Bulgarien och jag rekommenderar dig att skaffa den, för i den finns både hjärta och empati för just människor på flykt.

Ja, man kan säga att den är en direkt motpol till regeringens svek när det gäller kvinnor och flickor från krig och flykt.

 

Olof Jarlbro

Fotograf och författare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag