Är klimatförnekelse SD:s egentliga linje?

Jimmie Åkesson, erkänner ditt parti klimatförändringarna och dess orsak? skriver Hanna Westerén.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Hanna Westerén (S) är riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson.
Foto: Riksdagen

Klimatförnekelsen löper som en röd tråd i Sverigedemokraterna.

Partiet, med Jimmie Åkesson i spetsen, måste svara på om man står bakom den samlade klimatforskningen som fastställer människans påverkan på klimatförändringarna, skriver Hanna Westerén (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Början av 20-talet har präglats av fortsatta skogsbränder i Australien. Här hemma i Sverige har vintern varit ovanligt mild, något som oroar meteorologer. Vi kan konstatera att vi nu har fått en föraning om vad klimatförändringarna innebär i praktiken och vad som väntar för vår planet framgent. 

Den samlade klimatforskningen är ense om att människan har påverkan på klimatförändringarna. I Sverige har vi, tack och lov, varit relativt förskonade från debatten huruvida klimatförändringarna är en realitet eller inte. Men de senaste åren har klimatförnekarna på svenska högerkanten fått luft under vingarna. 

Björn Söder talar om ”klimatbluff”

Så sent som i veckan förnekade en lokal SD-topp i Östergötland det faktum att människan är orsaken till klimatförändringarna som nu sker. I höstas kallade den före detta partisekreteraren Björn Söder klimathotet för en ”klimatbluff”. För ett par år sedan förringade partiet klimatförändringarna genom att sätta klimatet inom citationstecken i sin egen budgetmotion. Axplocket av exempel visar att klimatförnekelsen löper som en röd tråd i Sverigedemokraterna. 

Står Åkesson bakom företrädarnas uttalanden eller klimatforskarnas slutsatser?

I samband med senaste partiledardebatten bedyrade Jimmie Åkesson – efter att han pressades på svar – klimatförändringarnas faktum och dess orsak. Samtidigt behöver frågan ställas hur trovärdigt Åkessons svar är när hans parti regelbundet ertappas med företrädare som är direkta klimatförnekare. Står Åkesson bakom företrädarnas uttalanden eller klimatforskarnas slutsatser? Kan man lita på att Åkesson menar allvar med klimathotet? Vad är partiets hållning? 

Slaktade klimatbudgeten

Samtidigt är det egentligen inte förvånande. För drygt ett år sedan röstade man igenom en högerbudget som innebar en slakt av klimatbudgeten. Som enda parti har man tidigare ställt sig utanför riksdagens beslut om ett klimatpolitiskt ramverk, som syftar till att nå Sveriges klimatåtagande. Att döma hur partiet röstar i riksdagen torde i varje fall tillfredsställa dess klimatförnekare till företrädare. Det är tydligt att man blundar för vår tids största globala hot.

Det går inte å ena sidan att påstå att man erkänner orsaken till klimatförändringarna, och samtidigt stryka klimatförnekarna medhårs inom sitt parti. Tystnaden från SD:s partiledning, utan en tillstymmelse av kritik mot företrädarna, talar sitt tydliga språk och väcker återigen frågorna: erkänner man klimatförändringarna och dess orsak? Eller är man i klorna på klimatförnekarna? 

Fasaden tycks vara putsad, men innehållet lämnar en del i övrigt att önska. 


Av Hanna Westerén (S)

Klimatpolitisk talesperson 

Vad är klimat egentligen?