Ulrika Fåhraeus är hästjournalist och driver hästbloggen "Ponnymamman".Ulrika Fåhraeus är hästjournalist och driver hästbloggen "Ponnymamman".
Ulrika Fåhraeus är hästjournalist och driver hästbloggen "Ponnymamman".
Marie Angselius är entreprenör och grundare av PR-byrån Angselius Rönn.Marie Angselius är entreprenör och grundare av PR-byrån Angselius Rönn.
Marie Angselius är entreprenör och grundare av PR-byrån Angselius Rönn.
Anna Wallberg är VD på AP ridutveckling.Anna Wallberg är VD på AP ridutveckling.
Anna Wallberg är VD på AP ridutveckling.

Är inte vår "tjejsport" fin nog för regeringen?

Publicerad
Uppdaterad

När både fotbolls- och ishockeyspelare får friskvårdsbidrag, kammar vi som sysslar med hästar noll.

Ridsporten, med 90 procent kvinnliga utövare, diskrimineras, skriver "Ponnymamman" Ulrika Fåhraeus tillsammans med Marie Angselius och Anna Wallberg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | RIDSPORT. De som väljer att gå på stretching, bada örtbad eller nyttja saltrum och skrattgympa, de får friskvårdsbidrag. Varje år kan örtbadare få bidrag på 8 000 kronor från sin arbetsgivare och beloppet är obegränsat. Väljer du i stället att rida, då kan du förlora närmare 300 000 kronor i uteblivna förmåner de år du arbetar.   

Spelar du ishockey får du bidrag. Hockeyn undantas från Skatteverkets bestämmelser om att materialsporter inte omfattas av friskvårdsbidraget. Varför då?

Varför diskrimineras ridsporten? Är det för att ridning brukar kallas "tjejsport" som vi inte får friskvårdsbidrag? Det man förstått är att ridning kostar pengar – som finansminister Magdalena Andersson absolut inte vill ska bli skattebefriade. "Man ska inte kunna dra av för personliga levnadsomkostnader", sa hon angående ridning i en interpellationsdebatt tidigare i år. Varför är ridlektioner en personlig omkostnad, men inte att gå på gym?

Handlar trögheten om att regeringen har en förutfattad uppfattning om att ridning är en överklassport? 

Körsångare och cheerleaders får bidrag 

Anmäler du dig till cheerleading så kan du få friskvårdsbidrag från din arbetsgivare. Detsamma gäller körsång på jobbet. Är du, som många andra, intresserad av ridsport – då kammar du noll. Och det är en stor del av Sveriges befolkning som drabbas. Närmare en halv miljon svenskar rider. Ridsporten har högst andel kvinnor (90 procent) av alla Sveriges idrottsförbund. Det är en sport som kan utövas av alla och där nästan alla kan delta. Ridsporten är till och med en av de största idrotterna för personer med funktionsnedsättningar.

Att ridning är friskvård för alla utövare borde vara ställt utom allt tvivel. En ridlektion innebär en timmas träning, ett motionspass där du tränar styrka, balans och kondition. Eftersom det omöjligen kan påstås att ridning inte är en idrott är det andra orsaker som gör att det inte går att få friskvårdsbidrag. 

Tio års utredning. Hur kan det vara en så svår och komplex fråga?

Precis som de flesta andra sporter kan ryttare klara sig på lägre eller högre materialkostnader. Det är en helt felaktig slutsats att ridsport alltid kräver dyr utrustning, så det är svårt att förstå på vilka grunder regeringen och Magdalena Andersson agerar. Speciellt då Sverige är en av de få nationer där det finns goda möjligheter att rida, även för den med begränsad ekonomi. Att det behövs svindyra kläder, det är helt felaktigt. 

Tio års utredning utan resultat

Ännu mer svårbegripligt är att regeringen inte lyckats fatta ett beslut i frågan, trots att man sagt att den är under utredning sedan år 2008. Tio års utredning. Hur kan det vara en så svår och komplex fråga? Det är mycket snack och lite action. Turerna har varit många. Trots ett flertal motioner har ingenting skett under denna mandatperiod och det verkar som om dagens regering sviker oss som sysslar med ridsport ännu en gång.

Det pågår nu en namninsamling för att äntligen få ridning klassad som friskvård. Vi hoppas att den får många underskrifter av alla som tycker att tjejer och killar är lika mycket värda. Reglerna för friskvårdsbidragen slår hårt mot en av Sveriges största folksporter. Det får bli ett slut på den här diskrimineringen nu.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln nämndes att golf omfattas av friskvårdsbidraget. Det är inte korrekt. Ärendet kring en viss enklare form av golf, träning och spel på pay-and-play, är inte avgjort än. Det ligger för avgörande hos Högsta förvaltningsdomstolen, då Skatteverket överklagat tidigare godkännande i Skatterättsnämnden.

 

Av Marie Angselius

Entreprenör och grundare av PR-byrån Angselius Rönn

 

Ulrika Fåhraeus

Hästjournalist. Driver hästbloggen "Ponnymamman"

 

Anna Wallberg

Vd på AP ridutveckling

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag