Att ytterligare sänka lönerna i krogbranschen är inte rätt väg enligt Unionen. Foto: Rickard Kilström
Att ytterligare sänka lönerna i krogbranschen är inte rätt väg enligt Unionen.  Foto: Rickard Kilström

"Är ingångslön på 12 000 - är den för hög?"

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som Unionens utredare om unga och jobb har jag reagerat på Annie Lööfs utspel om sänkta ingångslöner. Tänk om det vore så enkelt som näringsministern vill göra gällande att sänkt ingångslön skulle minska arbetslösheten.

Ni som vill ha särskilda ungdomslöner som är lägre sparkar dock in öppna dörrar. I Unionens kollektivavtal finns det lägstlöner som i de flesta branscher är 15 000-17 000 kr. I de flesta av Unionens avtal finns också möjligheten för företagen att betala 75 procent av lägstlönen som introduktionslön för nyanställda under högst 12 månader kombinerat med ett utbildningsprogram. Med en lägstalön på 16 000 kr per månad blir 75 procent bara 12 000 kr.

Problemet är alltså inte att det saknas möjligheter för företag att anställa billigt. Problemet är att 13 000 ungdomar varje år lämnar gymnasiet utan gymnasiekompetens. Här är inte sänkt ingångslön lösningen, utan möjligheten att läsa upp sin kompetens och få en ny chans att klara arbetsmarknadens krav. En avklarad gymnasieutbildning är i dag ett grundkrav på arbetsmarknaden och utan den är det svårt att bli anställd.

Unionen vill stärka möjligheter till kompetensutveckling genom hela arbetslivet, med finansiering från stat, arbetsgivare och arbetstagare. För alla de unga som i dag inte klarat gymnasiet är utbildning tillsammans med introduktionsplatser det som kan öppna dörren till arbetslivet.

 

CHARLIE LEVIN

Unionens utredare om unga och jobb

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag