Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är detta ditt bidrag under en nationell kris, Fredrik?

LRF:s ordförande Palle Borgström svarar debattören Fredrik Segerfeldt.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: PRIVAT

I detta krisläge hjälper många till.

Andra drar sitt strå till stacken genom att säga att bönder är onödiga, skriver Palle Borgström, förbundsordförande för LRF i en replik. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | LANTBRUK Sverige har drabbats av de värsta skogsbränderna i modern tid och en torka som gör att gröna fält står snustorra och gula och inget växer av det som djuren normalt brukar äta. Hela samhällen hotas av bränderna och byar evakueras.

I detta nationella krisläge hjälper många till. Människor reser till brandhärdarna, brandflygplan och helikoptrar från flera länder är här och bönder förvandlar sina gödselspridare till vattenspridare och kör vatten, timme efter timme, dag efter dag i mycket varm väderlek.

Bönder finns inte till för sig själva

Sedan förstår vi att alla inte kan släcka bränder. Det finns andra uppgifter i samhället. Till exempel att fylla spalter i tidningarna och då drar Fredrik Segerfeldt sitt strå till stacken genom att skriva i Expressen att bönder är onödiga och inte behövs i det svenska samhället.

Det första vi reagerar på är att han verkar tro att bönderna finns till för sig själva. Nej. Bönder i Sverige, och på andra platser på jorden, producerar livsnödvändig mat och även virke till trähus och papper och annat som även Fredrik Segerfeldt behöver.

 

LÄS MER: Ska vi tvingas skjuta våra djur – och bränna kropparna?  

 

Han skriver att det inte finns något egenvärde i just ett svenskt jordbruk och att vi i stället kan köpa maten från andra länder. Han tipsar om Norge trots att det är uppenbart att gränshandeln inte går i den riktningen utan precis tvärtom.

Vi häpnar och försöker förstå hans logik i att andra länder helt skulle bistå oss med mat. Ska andra länder också resonera så?  

Vi tror givetvis på handel både inom och utom Europa. Vi har våra styrkor och andra länder har sina.

Sverige ska öka sin livsmedelsproduktion

Sveriges riksdag har tagit ett beslut om att Sverige ska öka sin livsmedelsproduktion. Det säkerhetspolitiska skälet är en orsak. 

En annan är att vi verkligen vill producera mer till marknader som gillar just det Sverige har att erbjuda. Klimateffektiv mat, resurssnål, god omsorg om djuren och mycket låg användning av antibiotika.

Samma nivå som Norge kan tilläggas även om Norge hamnar lägre i statistiken på grund av att laxodlingen räknas in.

Självklart måste ett land ha en egen matproduktion

Samma vara som säljs utanför landets i goda tider kan användas på hemmaplan om landet av någon anledning hamnar i kris. I dag är bara varannan tugga som äts i landet producerad i Sverige och vi har bara tillräckligt till alla av morötter, mjöl och socker. 

Självklart måste ett land ha en egen matproduktion. Vårt råkar ligga i Europa och där har vi inom EU tagit gemensamma beslut om att vi ska ha säker mat till alla, till ett rimligt pris. Det har lyckats och gett en mångfald av företag och produkter och platser som brukas. Det är en hisnande skillnad på utbudet i våra butiker i dag med för 20 år sedan. 

Jordbruksstödet finns för att glädja konsumenter.

Det jordbruksstöd som Fredrik Segerfeldt kritiserar finns inte till för att glädja bönder, som han verkar tro, utan för att glädja konsumenter. Sedan det infördes har matpriserna halverats, från 30 procent av hushållsbudgeten till i dag 15 procent. 

Av lantbrukets totala intäkter på 60 miljarder är 10 miljarder ersättningar från EU. Det betyder att ungefär 17 procent av lantbrukarens intäkter kommer från den gemensamma kassan, inte hälften som Fredrik Segerfeldt skriver. 

Just nu behöver bönderna extra stöd 

Vi saknar inte utmaningar men lösningen kan inte vara att lägga ned och tro att någon annan ska lösa problemen.

Torkan har överrumplat oss alla. Nu är det vi i Sverige som drabbats av väderfenomen när regnet uteblir. Självklart är ökad import en lösning om torkan i slutändan gör att det blir brist på mat. Men väder och klimat finns ju i alla länder och just nu behöver de svenska bönderna lite extra stöd.  

Av Palle Borgström

Förbundsordförande, LRF