Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är det rimligt att barn ser på sexparty, Youtube?

Det går vilt till i ”Paradise Hotel”. Jag vill inte att mina döttrar ska ha fri tillgång till dessa videos och jag tror inte att någon annan förälder vill det heller, skriver Andreas Arcombe.Foto: TV3
Andreas Arcombe driver Youtube-kanalen ”Familjen Arcombe”.

”Paradise Hotel” är hetare än någonsin. Går man in på Youtube är topplistan full av klipp där folk ser på programmet och reagerar på deltagarna som går omkring nakna, har sex, super och gör bort sig. 

Är det verkligen rimligt att barn ska ha fri tillgång till detta utan att verifiera sin ålder? skriver Andreas Arcombe, youtuber och influencer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 DEBATT. På Viaplay har ”Paradise hotel” 15-årsgräns. Men tydligen gäller inte det på Youtube. Öppnar man Youtube när man inte är inloggad kan man gå in på trendinglistan och just nu hitta fem klipp som handlar om ”Paradise hotel” och ”Ex on the beach”. Ett av videoklippen börjar med att två personer har samlag under ett täcke. Sen följer en intervju där en av de inblandade förklarar vad som hände och hur det hände. Vem som helst kan alltså gå in och titta på detta – utan att behöva visa om man är 15 år eller äldre.

Ska våra barn som är fem, sju eller tio år gamla kunna se sånt här? Jag tycker inte det. Visst, det ligger i föräldrarnas ansvar att hålla koll på vad barnen ser på. Men det är också väldigt svårt att kontrollera allt när den här typen av innehåll går att titta på varsomhelst, hursomhelst.

Youtube lyfter fram skräpet och snusket

Eftersom Youtube låter dessa klipp ligga på trendinglistan är det onekligen så att Youtube vill att våra barn skall titta på det. Vad som rekommenderas för dig på Youtube är så klart baserat på vad du tittat på tidigare. Trendinglistan, däremot, är den samma för alla.

Hjälp oss att skydda våra barn, Youtube. Låt bli att promota sexvideos och begär åldersverifiering.

Som ett ställningstagande från vår Youtube-familj har jag valt att göra en video där min dotter sitter och reagerar på ett avsnitt av ”Paradise Hotel” – för att höra hennes ärliga åsikt. Jag är medveten om det moraliskt tveksamma i detta, men eftersom det är fri tillgång på Youtube så kan lika gärna jag sitta och titta på det med henne och lägga upp det. Det är ju det som Youtube vill när detta material hela tiden promotas.

”Paradise Hotel”-scenerna som kommenteras i vår video är inte så farliga – det kunde ha varit mycket värre. Ändå nådde den snabbt närmare 50 000 visningar.

Min dotter reagerade rätt

Min dotters respons i videon är precis den jag ville ha. ”Vad händer när de blir äldre och ser detta?” ”Hur kan man gå klädd så i tv?” Ja, det var flera olika citat där hon ifrågasätter hur man kan bete sig så på tv och vad deltagarnas föräldrar skulle säga om detta.

Jag vill inte att mina döttrar ska ha fri tillgång till dessa videos och jag tror inte att någon annan förälder vill det heller. Även om vi föräldrar har ansvaret för våra barn så behöver vi Youtubes hjälp för att skydda dem från innehåll som är direkt olämpligt.

Många ungdomar har ”Paradise Hotel”-profilerna som största förebilder och vill bli som dem när de blir stora. Det är sorgligt. De flesta föräldrar vill nog, likt mig, att måttet på framgång ska vara något annat än ett berusat ligg i TV3. 

Hjälp oss att skydda våra barn, Youtube! Låt bli att promota sexvideos och begär åldersverifiering.

 

Av Andreas Arcombe 

Influencer och youtuber med kanalen Familjen Arcombe med mer än 50 000 prenumeranter på Youtube och drygt 200 000 följare på TikTok.

LÄS MER: Varför skaffar man barn om man inte vill umgås med dem? 

Paradise Hotel-profilen: ”Könssjukdomar är som Pokémonkort”