Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är det rimligt att ge EU makten över din skatt?

Sara Skyttedal är Kristdemokraternas toppkandidat till Europaparlamentet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Jan Björklund (L) vill avskaffa vetorätten i EU för att få till en gemensam koldioxidskatt.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA

Jan Björklund vill se en europeisk koldioxidskatt men undviker med kirurgisk precision kärnfrågan: Är det rimligt att svenska folket beskattas utan att Sveriges riksdag och regering har möjlighet att säga nej? skriver Sara Skyttedal (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | EU. I förra veckan invände jag på Expressens debattsida mot Liberalernas förslag att slopa enskilda medlemsländers vetorätt vad gäller skattepolitik i EU. Jan Björklund replikerade därefter, men undviker med kirurgisk precision kärnfrågan: Är det rimligt att svenska folket beskattas utan att Sveriges riksdag och regering har möjlighet att säga nej?  

Det tycker inte Kristdemokraterna. Liberalerna motiverar motsatt uppfattning med att de vill införa en Europeisk koldioxidskatt. Men vad Liberalerna väljer att ignorera är att man inte kan ta bort skattevetot enbart kring det man själv vill beskatta. 

Mängder av förslag på överstatlig skatt

Just nu florerar rekordmånga förslag på olika former av överstatlig beskattning. EU-kommissionen vill införa en europeisk bolagsskatt. En ny digitalskatt är ett annat förslag som aktualiserats i närtid. En EU-skatt på plast lika så. Och förslag om en europeisk finansiell transaktionsskatt var överst på agendan för några år sedan.

Det finns i själva verket väldigt lite som tyder på att följderna av Liberalernas föreslagna reform om slopat skatteveto, som även drivs av EU-kommissionen, skulle bli just den skattereform som de själva vill ha.

Europatanken hotas

En av de få saker som faktiskt tjänar som motvikt till de ständiga kraven på ökade EU-utgifter är det faktum att EU i huvudsak finansieras av medlemsländernas avgifter. Att slopa kravet på enighet i ministerrådet vad gäller införandet av överstatliga skatter hotar den ordningen. Vilket i grunden skulle möblera om relationen mellan medlemsländerna och unionen som sådan.

Jag delar Liberalerna och Jan Björklunds tro på EU som redskap för fred och frihet. Men att centralisera skattemakten till Bryssel skulle i grunden hota, inte stärka, Europatanken.


Av Sara Skyttedal

Förstanamn på Kristdemokraternas valsedel i EU-valet