Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är det för mycket begärt att män använder kondom?

Låt varje enskild människa ta ansvar över sina egna orgasmer och sitt eget skydd, skriver Lisa Maria Jönsson.
Foto: KALLESTAD, GORM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Lisa Maria Jönsson väntar barn som singelmamma.
Foto: PRIVAT

Juridisk abort blir bara ytterligare ett underlättande för män att kunna få utlösning var de vill, utan att behöva tänka vidare på konsekvenserna av det, skriver gravida influencern Lisa Maria Jönsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag är i skrivande stund gravid i vecka 36.

”Är det inte bättre att vi blir duktigare på att lära våra söner hur barn faktiskt blir till?”

Så skrev jag på min Instagram i samband med att jag gick ut med min graviditet. Pappan till barnet har valt att inte vara delaktig och vi har därför inte pratat sedan graviditetsvecka 7.

Nyligen medverkade jag i SVT:s ”Mötet”, där rubriken för avsnittet var ”Sex utan ansvar?”. Då kom frågan om så kallad juridisk abort upp. Ponera att Sverige inför rätten till juridisk abort. Den biologiska pappan har då möjlighet till att avsäga sig alla skyldigheter, men också alla rättigheter gentemot barnet i ungefär lika många veckor som kvinnan har rätt till abort. Det låter ändå ganska rimligt om man inte funderar vidare kring det.

Juridisk abort är ett dåligt förslag

Liberala ungdomsförbundet Väst framförde 2016 ett förslag om att juridisk abort ska införas som ett lagförslag i Sverige. Förespråkarna menar att juridisk abort ska leda till ett mer jämställt läge vid en oönskad graviditet. Men vad sägs om att gå till botten med problemet i stället för att finna halvdana lösningar och då låta problemet kvarstå? 

Förespråkarna menar även att juridisk abort är ”för barnets skull”, för att slippa oengagerade föräldrar. Men känslan av att ha blivit bortvald kommer troligen uppstå oavsett om pappan är pappa på papper eller inte. 

Enligt Försäkringskassan har mamman rätt till ett underhållsstöd på 1573 kronor i månaden fram tills att barnet fyller 11 år, där efter höjs det och betalningsskyldigheterna kvarstår tills barnet är vuxet. Några umgängeskrav eller känslomässiga krav finns egentligen inte. 

Ska staten finansiera ansvarslösa pappor?

Så vad blir egentligen skillnaden vid införande av juridisk abort? Jo, att mamman och barnet kanske får det aningen sämre ekonomiskt medan fadern kan leva vidare, leka barnlös och fortsätta göra mängder med kvinnor gravida utan vidare eftertanke och helt utan konsekvenser. Och ska staten i stället gå in med det ekonomiska, så ska alltså våra skattepengar finansiera mäns vägran till ansvar vid en uppkommen graviditet.

Barnen ska vara kärnan i diskussionen, och för deras skull borde dagens lagstiftning få kvarstå.

Det är i tidig skolålder som vi lär oss att det finns två sätt att skydda sig från att få barn – både för killar och för tjejer. Det är att använda preventivmedel eller rakt av skippa penetrerande sex. För tjejer kan valet av preventivmedel exempelvis vara p-piller. Är det då verkligen allt för mycket begärt att killar ser till att använda det enda preventivmedel som finns för dem, alltså kondom? Att helt enkelt låta varje enskild människa ta ansvar över sina egna orgasmer och sitt eget skydd. 

Tänk på barnen

Barnen ska vara kärnan i diskussionen, och för deras skull borde dagens lagstiftning få kvarstå.   

Juridisk abort blir bara ytterligare ett underlättande för män att kunna få utlösning var de vill, utan att behöva tänka vidare på konsekvenserna av det. I vissa situationer funkar ”syns inte – finns inte”, men i de fall där ett barn föds till jorden så kommer det fortfarande att existera, oavsett pappans beslut kring att vara närvarande eller inte.


Av Lisa Maria Jönsson

Journaliststuderande influencer

Tidigare Paradise Hotel-deltagare