Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är det ens möjligt att stoppa gula västarna?

Kravallpoliser och brinnande bilar i Paris under Gula västarnas protester.
Foto: BJOERN KIETZMANN/STELLA PICTURES
Gula västarna är uppfyllda av indignation över politiska beslut som förpestar livet för dem: prisökningar, skattehöjningar, otillräckliga lägstalöner, fartkameror, rökförbud, köttförbud, i stort sett allt, skriver Helena Rivière.
Foto: ETIENNE LAURENT/TT
Helena Rivière.

De gula västarna har sett vad Facebook kan åstadkomma – när en flod av både smittsamma och dödsbringande sanningar matas ut. 

Vem ska hålla ihop ett samhälle om tusentals motstridiga krafter utan ansvar och struktur ger sig ut i explosivt våld? skriver Helena Rivière.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | GULA VÄSTARNA. Populism brukar beskrivas som en politisk våg som friar till det folkliga missnöjet mot en elit som sägs strunta i dem. Men när vågen uppstår av sig själv, när den är herrelös, när den eskalerar bortom allt förnuft, som i Frankrike med de gula västarna, då är det inte populism längre, då är det laglöshet. I Paris var det rå klasskamp med veritabla stenkrossare (casseurs) i första ledet. De attackerade all slags rikedom: banker, luxuösa affärer, byggnader. De attackerade Frankrikes ära genom att klottra "De gula västarna kommer att triumfera" på själva Triumfbågen, själva sinnebilden för Republiken. Makten skulle ner på knä. De gula västarnas sak var inte förhandlingsbar.

Facebookgruppen La France en colère, med 300 000 följare, varnade Emmanuel Macron. Han uppmanades att ändra attityd: Vreden kommer att omvandlas till hat om ni och era gelikar på era piedestaler håller fast vid er syn på oss som patrask, som tandlösa, som nollor. Macron svarade att de tog sig ton i folkets namn fast de bara talade för en hatfull folkmassa.


LÄS MER av Helena Rivière: Varför behandlar ni inte SD intellektuellt sakligt?


Macrons svåra sits

Macron satte fingret på en öm punkt. Är det alls möjligt att styra ett land som struntar i ramen för det politiska systemet: gemensamma regler och praktiker? Vem ska hålla ihop ett samhälle om tusentals motstridiga krafter utan ansvar, utan politisk avsändare, utan struktur, utan organisation ger sig ut i explosivt våld?

President Emmanuel Macron.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA

Inte ens de välinformerade förstår hur en stat styrs i all sin komplexitet. De gula västarna ännu mindre. De är uppfyllda av indignation över politiska beslut som förpestar livet för dem: prisökningar, skattehöjningar, otillräckliga lägstalöner, fartkameror, rökförbud, köttförbud, stängda försäkringskassor och postkontor, i stort sett allt.


LÄS MER: Gula västarna har tvingat Frankrikes regering på reträtt – Expressen träffar rörelsens gräsrötter 


Detta skiljer från Sverige

Men de gula västarna säger en sak som skiljer dem från vad vi hör i vår missnöjesdebatt. De talar hela tiden om bristen på köpkraft. Inte om ökade bidrag från staten. Inte om ”ett annat samhälle”. Ordet köpkraft belyser en frihetsådra hos dem. De vill vara oberoende och självgående, de vill inte underkasta sig.

Och inte överraskande är det Jean-Luc Mélenchon, vänsterdemagogen, ledaren för La France Insoumis, (Det okuvliga Frankrike) som eldar på.

De gula västarna har lärt sig hur konfliktämnen baserade på klass, pengar, förmåner blir explosiva på nolltid.

Filosofen Thomas Hobbes beskrev på 1600-talet ett naturtillstånd där människan levde i en statslös anarki. Kärnan i hans tänkande handlar om social och politisk ordning. Han förespråkar en fredlig samvaro mellan människor genom en övergripande ordning, en överordnad makt som kräver absolut lojalitet. Maktens funktion är att utveckling kan skapas. Utan den makten råder allas krig mot alla. Hobbes hoppades att människor skulle inse att det var till nackdel för alla men att ett politiskt våldsmonopol gav ett skydd för den enskilde och att det låg i allas intresse att följa dess regler.


LÄS MER: Ryska trollkonton eldar på Gula västarnas protester


Facebook har enorm påverkan

Lösningen (enligt Hobbes) är därför en stat som håller lidelserna i schack genom ramar och fastlagda former. Men de Gula västarna har sett vad Facebook kan åstadkomma. De har upplevt hur Facebook har en direkt effekt på politiska känslor dygnet runt och hur Facebook matar ut en flod av sanningar som är både smittsamma och dödsbringande. 

De har lärt sig hur konfliktämnen baserade på klass, pengar, förmåner blir explosiva på nolltid. Därför kommer de upp med en idé om direktdemokrati, RIC, Référendum d’Initiative Citoyenne, en folkomröstning om ett medborgarinitiativ med långtgående inflytande på statens sociala och politiska ordning. Godtyckligheten i högsätet. Inga styrande funktioner, inga principer om legalitet, demokrati, rättssäkerhet, bara personer som talar för sig.

Macron straffar hårt – och tar debatten

Emmanuel Macrons roll är att styra Republiken. Han agerar på två sätt. Dels straffar han skadegörarna hårt, med långa fängelsestraff, plus personliga ersättningskrav för all förstörelse. Dels anordnar han en stor offentlig debatt på tv, öppen för alla att delta i, för att få upp problemen på bordet. Straff och dialog. 

Thomas Hobbes skulle göra tummen upp.


Av Helena Rivière 

Fri skribent