Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är det dags att Linde eller Hultqvist offras?

Frågan inställer sig om statsministern förr eller senare tvingas offra Ann Linde eller Peter Hultqvist – eller båda – för att rädda situationen, skriver Jonas Gummesson.
Foto: TT
Jonas Gummesson, tidigare försvars- och säkerhetspolitisk reporter i Svenska Dagbladet.
Foto: Lena Gummesson

För den turkiska säkerhetstjänsten är det välkänt att både försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde odlar vänskapliga förbindelser med den turkiska statens fiender. 

Hur kunde regeringen föreställa sig att det skulle passera obemärkt? skriver Jonas Gummesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges Natoansökan hänger på en skör tråd inför toppmötet i Madrid. Med tanke på ledande S-ministrars täta kontakter med företrädare för kurdiska grupper som befinner sig i en utdragen och blodig konflikt med den turkiska regimen är det inget att förvånas över. I presidenten Erdoğans ögon rör det sig om terroristorganisationer. Bortsett från hur stödet till kurderna i norra Syrien ska värderas är det gåtfullt hur regeringen kunde föreställa sig att det skulle passera obemärkt i sammanhanget. 

Den turkiska säkerhetstjänsten MIT är ”extremt kompetent och har koll på precis allt”, menar en initierad person med insyn i Natoprocessen, särskilt i frågor som anses hota den nationella säkerheten. För MIT är det väl känt att både försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde odlar vänskapliga förbindelser med den turkiska statens fiender. En del har också rapporterats i internationella medier.

Bakgrund i PKK

I april 2021 kopplade försvarsminister Peter Hultqvist upp sig för en videokonferens med den kurdiske generalen Mazloum Abdi, befälhavare för SDF, Syrian Democratic Forces. Abdi har sin bakgrund i terrorstämplade PKK och tillhör Turkiets mest eftersökta personer. Erdoğan anser att han är skyldig till ”dödandet av hundratals turkiska civila”, enligt ett uttalande i Vita huset vid ett statsbesök 2019 under Donalds Trumps presidenttid. 

Redan 2012 uppdagades det att Peter Hultqvist deltog och höll tal vid firandet av PKK:s 33 års-dag i Folkets Hus i Borlänge i december 2011.

Uppgifterna om mötet publicerades av den kurdiska nyhetsbyrån ANHA (Hawar News Agency) redan samma dag som det ägde rum, den 19 april 2021. Delar av videosamtalet ligger upplagt på Youtube. Mazloum Abdi är klädd i kamouflageuniform. Bakom honom står SDF:s gula flagga med det kurdiska självstyret markerat. I kampen mot terrorgruppen IS befinner sig SDF på samma sida som den USA-ledda internationella koalitionen. Turkiet ser SDF som en utlöpare av PKK under militär kontroll och ledning av den av Turkiet terroriststämplade kurdiska YPG-gerillan. Vid bordets andra kortända medverkar Hultqvist via en tv-skärm. 

Ambassadören kallades upp

Publiceringen var en förödmjukelse i sig för Turkiet och ledde till diplomatiska förvecklingar inom några dagar. Sveriges ambassadör i Ankara Staffan Herrström kallades upp till det turkiska utrikesdepartementet för en avhyvling. Enligt nyhetsbyrån AP ”fördömdes” den svenske försvarsministerns agerande ”i starka ordalag”.  

Vid samma tillfälle framfördes invändningar mot utrikesminister Ann Lindes kontakter med ”terroristelement”, enligt ett uttalande från turkiska UD.

Den regimtrogna turkiska tidningen Daily Sabah skrev flera uppföljande artiklar, en med rubriken ”Hultqvist´s PKK sympathy throws Sweden into the fire”. Enligt tidningen förklarade Hultqvist att ”Sverige är redo att hjälpa er under lång tid. Jag kommer att diskutera detta med min regering”. 

Höll tal vid firande av PKK

Det finns också en förhistoria. Redan 2012 uppdagades det att Peter Hultqvist deltog och höll tal vid firandet av PKK:s 33 års-dag i Folkets Hus i Borlänge i december 2011, då i rollen som riksdagsledamot för S, ordförande i försvarsutskottet, ledamot i partiets verkställande utskott, VU, och ordförande i partidistriktet. I lokalen fanns PKK-flaggor och bilder på den livstidsdömde PKK-ledaren Abdullah Öcalan. Kritiken var hård men bet inte. 

President Erdogan ger knappast vika utan att få något substantiellt i utbyte, skriver Jonas Gummesson.
Foto: STELLA PICTURES

När Hultqvist kom in i regeringen fortsatte han med kurdiska kontakter på hög nivå. I april 2016 träffade försvarsministern Nasrin Abdullah, befälhavare för den kvinnliga delen av den kurdiska YPG-gerillan, YPJ.  

Träffade Linde och Kakabaveh

Även Ann Linde har träffat Nasrin Abdullah, då i sällskap med vänstervilden Amineh Kakabaveh och så sent som i slutet av mars 2022, en månad in på den ryska invasionen av Ukraina i ett läge när Natodebatten sköt fart. På en twitterbild från mötet står en till synes nöjd utrikesminister i mitten. 

I oktober 2020 skickade Ann Linde en delegation till Qamishli i den kurdiska autonoma regionen under ledning av den svenska regeringens särskilda sändebud i Syrien Per Orneus. Enligt den syriska nyhetsbyrån NPA (North Press Agency) ingick även den tidigare S-ombudsmannen Evin Cetin, numera advokat, i delegationen som representant för ett europeiskt fredsinstitut, likaså en av UD:s experter på humanitära frågor. I regeringstrogna Daily Sabah var rubriken ”Svensk delegation besöker PKK-terrorister”.  

Turkiet ger knappast vika

Det som skulle bli ”ett snabbspår” in i Nato vilar nu i Erdoğans händer. Han kan utnyttja situationen inrikespolitiskt och/eller för att tvinga till sig amerikanska vapensystem och har ingen brådska. Frågan inställer sig om statsminister Magdalena Andersson förr eller senare tvingas offra Hultqvist eller Linde eller båda för att rädda situationen. Turkiet ger knappast vika utan att få något substantiellt i utbyte.


Av Jonas Gummesson

Tidigare försvars- och säkerhetspolitisk reporter i Svenska Dagbladet

Svensk-kurden till CNN: ”Vi är fångade i mitten”