Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 6 000 dagar.Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 6 000 dagar.
Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 6 000 dagar.
Kurdo Baksi är chefredaktör för tidskriften Svartvitt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGKurdo Baksi är chefredaktör för tidskriften Svartvitt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kurdo Baksi är chefredaktör för tidskriften Svartvitt. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Helena Giertta är chefredaktör för tidningen Journalisten.Helena Giertta är chefredaktör för tidningen Journalisten.
Helena Giertta är chefredaktör för tidningen Journalisten.

Använd EU:s makt för att få Dawit frisläppt

Publicerad

6 000 dagar har förflutit sedan den svenske journalisten Dawit Isaak frihetsberövades i Eritrea.

För oss är det en gåta hur Sverige i snart sjutton år inte använt sig av EU:s makt, nätverk och inflytande för att få trebarnspappan fri, skriver Kurdo Baksi och Helena Giertta.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DAWIT ISAAK. I dag är det exakt 6 000 dagar sedan den svenske journalisten, poeten och trebarnspappan Dawit Isaak frihetsberövades i Eritreas huvudstad Asmara.  Enligt uppgift lever han i en liten cell på tre gånger tre meter, helt isolerad från omvärlden. Under årens lopp har makthavarna i Asmara levererat olika besked om den svenske medborgaren från Lerum. 

I juni 2016 lovade till exempel Eritrea att Dawit Isaak skulle ställas inför rätta. Tjugo månader senare konstaterar vi att Eritrea har ljugit för hela världssamfundet, och inte minst för Dawits familj. Eritrea har inte ens velat visa upp Dawit för journalister, jurister eller familjen.

 

LÄS MER: Fängslad i 6 000 dagar: "Vi vet att han lever men inte under vilka premisser" 

 

Men en en sak har den politiska eliten i Eritrea inte dolt: Frihetsberövandet av Dawit grundar sig inte på juridik utan politik. Så sent som i november sa Eritreas justitieminister Fozia Hashim så här till Blank Spot Projects Martin Schibbye:

"Vi har pratat om honom i flera år, hans fall har blivit mer politiskt än juridiskt, därför kan jag inte i kapaciteten av justitieminister säga så mycket."

Dawits öde ligger helt i diktator Afewerkis händer 

Denna mening sammanfattar i ett nötskal hela den djuriska diktatur som Eritrea har blivit. En justitieminister vågar inte ens uttala sig om rättvisa skipas i ett fall där en oskyldig man fängslats i 6 000 dagar utan försvar, utan advokat, utan åtalspunkt, utan rättegång. Mellan raderna förstår vi att endast ord som levereras från Eritreas diktator Isaias Afewerkis läppar kan ändra Dawits öde.

Tyvärr verkar inte den despotiske och nyckfulle Afewerki, som skapat ett skräcksamhälle för drygt fem miljoner eritreaner, vilja frige Dawit eller andra yttrandefrihetsfångar. Alla problem i Eritrea, till och med frihetsberövandet av Dawit, skyller han på gränskonflikten med Etiopien som på sistone frigett många journalister och politiker i en allmän amnesti. Det är oklart om de små positiva stegen i Etiopien kan påverka Afewerkis syn på Dawit Isaak, yttrandefrihet, demokrati och pluralism – men vi har inget annat väl än att hoppas på det.

 

LÄS MER: Ida Ölmedal: Sex tusen dagar av det liv som skulle ha varit hans 

 

Skicka genast en högt uppsatt svensk politiker

I och med att Eritreas politiska ledning själva erkänner att frihetsberövandet av Dawit är relaterat till politiken kräver även hans frihet politiska lösningar. Sverige, inte minst utrikesdepartementet, måste agera såväl kreativt som konstruktivt för att rädda Dawit Isaak. Eritrea ligger inte långt bort, endast fyra timmars flygresa från oss. En högt uppsatt svensk politiker borde genast flyga till Asmara och Eiraeiro-fängelset, där Dawit enligt de senaste uppgifterna sitter. 

 

LÄS MER: Dawit Isaak ett offer för världens tystaste diplomati 

 

Om den gamla humanistiska stormakten Sverige, som just nu sitter i FN:s säkerhetsråd, känner sig liten och illa respekterad såsom vår utrikesminister hävdade i konflikten med Kina, i fråga om den fängslade svenske bokfärläggaren Gui Minhai, kan Sverige åtminstone engagera EU-familjen som ger miljarder i bistånd till diktatorn i Asmara.

För oss är det en gåta hur Sverige i snart sjutton år inte använt sig av EU:s makt, nätverk och inflytande för den femtiotreårige Dawit Isaaks frihet.

Avslutningsvis: Dawit Isaaks frihet är viktig för oss alla. Så länge Dawit inte är fri är ingen av oss fri. Vi får inte överge Dawit!

 

Av Kurdo Baksi

Chefredaktör tidskriften Svartvitt

Helena Giertta

Chefredaktör tidningen Journalisten

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag