Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Använd ditt förhandlingsläge Löfven – stoppa flyttcirkusen

Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker för Centerpartiet.Foto: Fred MARVAUX
Fredrick Federley, EU-parlamentariker Centerpartiet.Foto: Fredrik Wennerlund/Centerpartiet
EU-parlamentet i Strasbourg.Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Att flytta hela EU-parlamentet från Bryssel till Strasbourg tolv gånger om året kostar miljardbelopp och skadar klimatet.

I de stundande EU-förhandlingarna har Stefan Löfven perfekt läge att kräva ett slut på det vansinniga flyttandet, skriver Abir Al-Sahlani och Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Till helgen diskuterar alla stats- och regeringschefer EU:s långtidsbudget i Bryssel. 

För att det ens ska vara aktuellt för Sverige att öppna förhandling kring förändrad EU-budget borde regeringen använda förhandlingsläget för att stoppa EU-parlamentets resor från Bryssel till Strasbourg.

Det är vansinne som det är just nu. 

Vid tolv tillfällen per år flyttas hela EU-parlamentet från Bryssel till Strasbourg. 

Symbolvärde

Vi pratar alltså om 705 parlamentariker med medarbetare, tillsammans med parlamentets administration och säkerhetspersonal, som i snitt en vecka i månaden flyttas från Bryssel i Belgien till Strasbourg i Frankrike – och tillbaka igen. Via chartrade tåg, flyg och bussar.

För att inte tala om oss parlamentariker som pendlar från våra hemländer, där det sällan finns något direktflyg till Strasbourg.

När EU-fördraget klubbades igenom 1992 så fördelades EU:s institutioner mellan Strasbourg, Bryssel och Luxemburg. 

Att plenarsammanträdena hålls i Strasbourg, som ligger precis på gränsen mellan Tyskland och Frankrike, har ett symbolvärde då länderna har krigat om staden mängder av gånger genom historien.

Ska EU säga åt andra att agera ansvarsfullt i miljöpolitiken måste EU först sopa rent framför egen dörr

Frågan är hur mycket symbolvärdet är värt i reda pengar och klimateffekter med de utmaningar vi nu står inför?

Kostnaden för flyttandet beräknas av Europeiska revisionsrätten uppgå till 1,2 miljarder kronor årligen, medan andra hävdar att det snarare rör sig om närmare 2 miljarder.

När EU:s ledare vill få Sverige att stödja deras förslag om enorma coronastöd så är det därför inte mer än rimligt att de först är villiga att diskutera en nedläggning av de månatliga flyttarna av EU-parlamentet, innan vi inleder en skarp förhandling. 

EU:s medlemsländers regeringar behöver godkänna en ändring av EU-fördraget, där Frankrike hittills har hindrat att frågan tas upp. 

Skulle gynna klimatet

Därför är det ett ypperligt tillfälle för Stefan Löfven och regeringen att passa på att lyfta frågan nu. 

Samtidigt kan vi göra en stark insats för klimatet.

Resorna till Strasbourg motsvarar enligt beräkningar en klimatkostnad på 4 900 flyg tur och retur mellan Berlin och New York per år. 

Fransmännen, som är de som framför allt motsätter sig en förändring, tycker så klart att flyttandet är toppen eftersom Strasbourg är franskt och gynnas ekonomiskt av alla hotellnätter och middagar. Det handlar så klart inte enbart om fina symboliska värden.

Ska EU lyckas med de gröna ambitionerna och bli klimatneutralt till år 2050 är detta helt galet.

Del av problemet

Ska EU säga åt andra att agera ansvarsfullt i miljöpolitiken måste EU först sopa rent framför egen dörr. Vi måste själva börja med att vara en del av lösningen – inte problemet.

Coronaviruset har om någonting visat att det är fullt möjligt att som EU-parlamentariker arbeta på distans, med färre resor och positiva klimateffekter som följd. 

Frågan borde inte vara om vi ska fortsätta flytta hela parlamentet till Strasbourg, utan vilka resor som är nödvändiga för oss parlamentariker att göra från våra hemländer till Bryssel.

Det handlar just nu om klimatet eller symbolvärden. 

Vi vet vad vi väljer.

 

Av Abir Al-Sahlani

EU-parlamentariker Centerpartiet

Fredrick Federley

EU-parlamentariker Centerpartiet