STOPPA KRÄNKNINGARNA. "Det kan aldrig vara okej att en 15-årig tjej blir kränkt och mobbad på en anonym blogg utan att polisen har möjlighet att ingripa", skriver moderate riksdagsledamoten Anton Abele som vill få stopp på nätkränkningarna genom att polisen kan begära ut abonnemangsuppgifter. Foto: Roger Vikström
STOPPA KRÄNKNINGARNA. "Det kan aldrig vara okej att en 15-årig tjej blir kränkt och mobbad på en anonym blogg utan att polisen har möjlighet att ingripa", skriver moderate riksdagsledamoten Anton Abele som vill få stopp på nätkränkningarna genom att polisen kan begära ut abonnemangsuppgifter. Foto: Roger Vikström

Anton Abele: Jag skrattar åt Twittermaffian

Publicerad
Uppdaterad
Det räcker inte med att ge polis och åklagare rätt att utreda bötesbrott på nätet - alla måste ta sitt ansvar för stoppa kränkningarna på nätet, skriver Anton Abele.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Bloggar, sociala medier och internet generellt har fundamentalt förändrat sättet vi kommunicerar med varandra på. Det är fantastiskt att se vad dessa demokrativerktyg gjort för frihetssträvare världen över. Dessa har skapat en revolution där alla, utan inskränkningar, numera har möjligheten att göra sin röst hörd. Denna fantastiska utveckling har tyvärr också medfört en rad utmaningar att hantera. Det är inte enbart dem som vill förbättra samhället som nu har fått en ny plattform där de fritt kan uttrycka sig, utan även alla dem som i sin vardag mobbar, förtrycker och förtalar andra människor.

I dag tar många sig
större friheter på internet än vad de gör i verkligheten. På senare tid har allt fler vittnat om en oroväckande utveckling där näthatet ökar. Jag själv är en av de drabbade. Dagligen möts jag av kränkande kommentarer, förtal och hot. Twittermaffian som jag kallar dem hårdbevakar mig, vantolkar allt jag säger samt gör sig roliga över mitt utseende. Men deras försök att knäcka mig är förgäves - jag bjuder på det.


Alltför ofta leder polisanmälningar av kränkningar på internet till att förundersökningen läggs ner. Ingen gärningsman kan spåras till brottet eftersom polisen saknar befogenhet att spåra förövarna. Lagen medger inte att abonnemangsuppgifter lämnas ut för brott som straffas på bötesnivå.

Nu ska polisen ges möjlighet att begära ut abonnemangsuppgifter - även för brott med böter på straffskalan. Det är en konkret åtgärd som är precis den reform som behövs för att de brottsbekämpande myndigheterna effektivt ska kunna spåra personerna bakom näthatet.
Vissa hävdar att yttrandefriheten därmed inskränks. Men i realiteten blir det inte någon skillnad när det handlar om friheten att yttra sig. Det som alltid varit olagligt att säga eller skriva i verkligheten blir det nu också på internet.

Samtidigt får inte kampen mot trakasserier på internet göras till en fråga enbart för lagstiftare. Nya lagar och regler är viktiga men det viktigaste är nog vårt gemensamma ansvar att respektera våra medmänniskor. Det vi inte kan acceptera på vår egen arbetsplats eller hemmet ska heller inte accepteras på nätet.

Jag välkomnar att allt fler tongivande internetföretag, som Apple och Facebook, inför etiska riktlinjer för vilket material de kan acceptera på sina sidor eller i sina produkter. Många företag som har bloggavdelningar hävdar att de har fungerande system som verkar mot näthat, men detta verkar vara mer prat än verklighet. Mer måste göras! Leverantörer av sådana tjänster måste agera och markera att deras plattformar inte ska användas för att kränka andra människor.

Efter att polis och åklagare nu får befogenhet att utreda nätbrott på bötesnivå är det dags att samhället som helhet tar sitt ansvar. Detta är sista utvägen för att behålla friheten på internet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag