Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äntligen har P3 vaknat till om gangsterrappen

Nu har P3 och Sveriges Radio äntligen tagit sitt förnuft till fånga och ändrat sitt ställningstagande. Bland annat genom att ta bort kategorin årets hiphop från årets gala, skriver Bo Broman och Angelika Bengtsson.
Foto: RIKSDAGEN
Public service är inte vilket mediebolag som helst, det är hela svenska folkets mediebolag. Därav är det orimligt att svenska skattebetalares pengar går till att prisa människor som genom sin konstform bidrar till att stärka den gängkriminella miljön i Sverige, skriver Angelika Bengtsson och Bo Broman.
Foto: SD
Rapparen Yasin Mahamoud, känd som Yasin, är kritiskt till att hiphop/r'n'b-priset tas bort. Han har lagt upp en bild på Instagram där hans tidigare P3 Guld-priser ligger slängda i en papperskorg.
Foto: J. WILLS / Pressbild

Vi i Sverigedemokraterna har länge kritiserat Sveriges Radio för att de uppmärksammar och prisar gangsterrappare. 

Musikgenren har varit en del i de gängkriminellas våldskapital och nyrekrytering. 

Äntligen tar P3 sitt förnuft till fånga och tar bort hiphop-priset från P3 Guld, skriver Bo Broman och Angelika Bengtsson från SD. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Debatten kring gangsterrappens vara eller icke vara blev en het debatt för ungefär ett år sedan. Vi sverigedemokrater var tydliga i vår kritik i att det var högst olämpligt för framför allt public service som mediebolag att dela ut musikpriser till artister som antingen är gängkriminella själva, eller som har direkta kopplingar till den gängkriminella miljön. 

Nu har P3 och Sveriges Radio äntligen tagit sitt förnuft till fånga och ändrat sitt ställningstagande. Bland annat genom att ta bort kategorin årets hiphop från årets gala. 

Huruvida det är korrekt att ta bort en hel kategori tänker vi inte recensera, men att beslutet förhindrar artister med kopplingar till den gängkriminella miljön från att motta priser anser vi i grund och botten vara ett bra och principiellt viktigt beslut.

Synnerligen angeläget

Frågan om det är rätt och riktigt att exkludera gangsterrappen från P3 Guld ur ett kulturpolitiskt hänseende har även det debatterats flitigt. 

Däremot är det ingenting nytt att Sveriges Radio har valt bort viss musik för att det har ansetts vara stötande. 

Jireel bojkottar ”P3 Guld” där han skulle ha uppträtt.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Synnerligen angeläget blir det på grund av flera artisters medverkan eller kopplingar till kriminella nätverk. När staten använder sina resurser för att motarbeta gängkriminaliteten, men samtidigt genom skattefinansierade public service delar ut priser till personer associerade med dessa nätverk, blir ställningstagandet tvetydigt.

Våra gemensamma skattemedel ska inte användas till att prisa och understödja en konstform med kopplingar till grov brottslighet.

Public service är inte vilket mediebolag som helst, det är hela svenska folkets mediebolag. Därav är det orimligt att svenska skattebetalares pengar går till att prisa människor som genom sin konstform bidrar till att stärka den gängkriminella miljön i Sverige. En miljö som kostar oss skattebetalare miljoner i att skydda oss ifrån. 

Gangsterrap är inte vilken konstform som helst. Gangsterrappen har enligt flera poliser och andra bedömare använts av dessa nätverk för att uppvisa sitt våldskapital, samtidigt som den används som en slags reklam för att locka in yngre människor i kriminella nätverk. Det är även därför vi i Tidöavtalet lägger så stor vikt på brottsbekämpning och förebyggande åtgärder.

Vår kritik har gett effekt

Det kommer säkert finnas de som tycker att P3 och Sveriges Radios beslut är fel, men svenska skattepengar ska inte användas för att prisa personer som har kopplingar till gängkriminalitet. 

Vi yttrade vår kritik för ett år sedan och det är glädjande att denna kritik har gett effekt. Om andra galor som är frikopplade från skattefinansierad verksamhet vill dela ut pris till denna genre är det upp till dem – men våra gemensamma skattemedel ska inte användas till att prisa och understödja en konstform med kopplingar till grov brottslighet.

P3 Guld

Nio priser blir sex när P3 Guld ska hållas för första gången på två år. 

Innför comebacken gör P3 om galan – det blir inga fler priser för årets pop, rock/metal, dans eller hiphop/r'n'b. 

I stället utökas nomineringarna till åtta namn i kategorier som årets artist, låt och album. 


Av Bo Broman (SD)

Kulturpolitisk talesperson

Angelika Bengtsson (SD)

Ledamot Kulturutskottet

P3 Guld-vinnarnas politiska utspel på galan

Ur arkivet: Hårdrocksbandet Arre arre! gick till attack mot SD i sitt tacktal.