Hon har alltid varit den dugliga i familjen Clinton", skriver Mona Sahlin om Hillary Clinton i dag.
Hon har alltid varit den dugliga i familjen Clinton", skriver Mona Sahlin om Hillary Clinton i dag.

"Äntligen en kvinna som vill ha makten"

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
 • Hillary Clinton vann en storseger i sin hemstat New York i veckan. Hon valdes om till senaten med nästan 70 procent av rösterna och är nu klar favorit att bli demokratisk presidentkandidat.
 • Jag har ingen aning om ifall Hillary själv vill ställa upp i presidentvalet 2008. Men oj, vad jag hoppas det, skriver MONA SAHLIN i dag. Hon representerar mycket av vad kvinnor med makt, eller kvinnor som vill ha makt, kan känna igen sig i.

  I början av

  90-talet var det stor uppmärksamhet över en blivande president i USA. Han hette Bill Clinton. En energisk, karismatisk, ung och spännande politiker. Men jag har en bekännelse att göra. Redan då blev jag, på grund av småkakor, oerhört mycket mer intresserad av hans fru. Hillary Clinton. Hon stod ofta ett steg bakom honom. Men syntes alltid ändå. Hon var yrkeskvinna, mamma till en dotter, en person som drivit och engagerat sig i många frågor genom åren. Så fick hon då den där frågan om kakorna. Om vilka småkakor hon brukade baka. Och jag älskade hennes blick när hon irriterat och otåligt svarade att hon hade minsann viktigare saker för sig än att baka kakor. Vilket liv det blev! Högern rasade över att Herr Clinton inte hade en fru som ställde upp på rollen som stöttande bihang till sin man. Hemmafruorganisationer rasade över att hon nedvärderade alla kvinnors ömsinta bakande i de amerikanska hemmen. Och så har det fortsatt runt Hillary. Kvinnan som hela sitt liv jobbat för att vara aktiv och förändra. Kvinnan som aldrig låtsats vara någon annan än en smart och tänkande politisk varelse. Läs förresten hennes bok "Living history"!

  Jag föll för

  henne redan då. Där vid kakorna. För det representerade så mycket av vad kvinnor med makt, eller kvinnor som vill ha makt, kan känna igen sig i. Att bryta in i manliga strukturer och i början tro att det gäller att vara som "alla andra". Sen inse att huvudet blir svullet av allt dunkande i glastaken - och att det nog måste handla om att vara som man är. Inte som män är. Jag har ingen aning om vad Hillary själv vill. Om hon vill ställa upp i presidentvalet 2008. Men oj, vad jag hoppas det. Både för att hon är kvinna, men också för att hon är en rasande skicklig politiker. Och det hänger ihop tycker jag. Kompetens och kön. Jag är så innerligt trött på att inte fler tycker att bilderna på världens ledare, oavsett om det handlar om politik, näringsliv eller religion, är fruktansvärt enkönade. Kavaj efter kavaj. Att det sänder så mycket signaler om att något är väldigt fel när det gäller tillståndet i världen. Att demokratin inte är hel, utan mindre än halv, om inte också kvinnor finns med. Då spelar det roll vad som händer i USA. Förstås också att demokraterna förmår utmana krigshets och sociala orättvisor och ge USA en roll i världssamfundet som bygger på att leda uppbyggnad och inte att utmana resten av världen. Men personen Hillary, kvinnan Hillary lockar så oerhört. Jag tror att hon hela tiden har varit den mest dugliga politikern i sin familj. Jag tror att det var hon som hade de sociala ambitionerna med amerikansk politik som hennes man i alla fall i början av sin period gav uttryck för. Jag tror att hennes irriterade blick över kakfrågan sa allt. Och jag vet att en kvinnlig president aldrig hade kunnat förföra en ung manlig praktikant och sen överleva både på sitt ämbete och i äktenskapet. Och det vet Hillary också!

  Hon har nu två

  gånger vunnit valet i New York. Denna gång med unikt stort stöd. Jag vet att New York inte är USA. Jag vet att en blivande president också måste vinna i Södern. Jag vet - men nu är Hillary den mest kända politikern i USA. Och hon är raka motsatsen till den nuvarade presidenten. Och hon bakar fortfarande inte kakor - men har skickligt (eller utstuderat) lagt sig allt mer i politikens mitt. Men utan att kompromissa med att hon är annorlunda. Hon marscherade för kvinnans rätt till eget sexuellt val, hon gick med i Pride-paraden i New York. Kan hon ändå vinna ett val? Jag tror att just hon skulle kunna. Att hon är en One of a kind.

  När jag besökte

  en demokratisk Think-thank i Washington i våras, sas det att hennes problem inte var att hon inte skulle kunna bli vald som president, utan att det svåra var att få den demokratiska nomineringen. Kanske sant - och det säger en del om de strukturer hon har att slåss emot. Jag tror att hon är en kvinna som vill ha makt, jag tror att hon är en politisk varelse som har en agenda hon brinner för och jag tror hon är en människa med såna erfarenheter att hon kan leda och samla. Och just därför är hon en så kontroversiell person. Hon skulle tvinga fram en helt ny kultur inom politiken i USA. Hon skulle tvinga fram andra sätt att vara som politiker. Och det tycker många är jobbigt! I alla länder! President Bush gjorde bort sig häromdan, när han sa till den nya kvinnliga talmannen i representanthuset att hon kunde få råd om gardinval i sitt ämbetsrum. Tänk när Hillary Clinton har besegrat Condoleezza Rice i valet 2008 och Bill får frågan om hans gardinval i Vita Huset. Och om vilka kakor han bakar. Han blir en utmärkt First Husband bakom en skicklig och modig kvinnlig president. Jag håller tummarna för henne. För USA:s skull. Men också för oss kvinnor. MONA SAHLIN Mona Sahlin är socialdemokratisk riksdagsledamot. Hon har varit arbetsmarknadsminister, näringsminister, jämställdhetsminister, integrationsminister, samhällsbyggnadsminister och vice statsminister. Hon bakar aldrig kakor. Hon är gift med en kock som gör allt i köket.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag