Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äntligen – 9 000 unga får ny chans i Sverige

Riksdagen röstade i dag igenom gymnasielagen som ger 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Maria Ferm är MP:s gruppledare och migrationspolitiska talesperson.
Foto: Fredrik Hjerling

Kampen för medmänsklighet slutar inte här. Vi kommer fortsätta arbeta hårt för familjers möjligheter att leva tillsammans, skriver MP:s Maria Ferm efter att riksdagen röstat ja till de ensamkommande.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | GYMNASIELAGEN. För lite mer än ett år sedan fattades ett beslut på Miljöpartiets kongress som vi skulle komma att jobba hårt, i perioder dygnet runt, för att förverkliga. Resultatet av arbetet är att riksdagen i dag beslutat att ge uppemot 9 000 unga människor en ny chans att stanna i det land som kommit att bli deras. Det handlar om personer som kom till Sverige för snart tre år sedan som ensamkommande barn från länder som Afghanistan, Iran och Pakistan, men fick sina asylärenden prövade som vuxna på grund av Migrationsverkets rekordlånga handläggningstider. De fick därmed mycket svårare att få uppehållstillstånd än om de hade fått sin prövning medan de fortfarande var minderåriga. 

De borgerliga partierna, förutom C, säger nej till att motverka framväxten av ett parallellt skuggsamhälle.

Det är många som tvivlat på vår förmåga eller varit emot vår ihärdiga kamp. I tider då vindarna blåser hårt har Miljöpartiet ändå lyckats stå pall och driva igenom ett lagförslag som kommer göra stor skillnad och göra livet tryggare för tusentals unga människor som de senaste åren levt med en konstant oro och rädsla för att bli avvisade till ett av världens farligaste länder. Nu får de möjlighet till uppehållstillstånd via gymnasiestudier och inom några år har vi tusentals unga människor som går ut på den svenska arbetsmarknaden med stor lust och framtidstro.

Afghanerna har svartmålats

Det finns de som försöker svartmåla dessa ungdomar och få dem att framstå som kostnader för samhället, men de kunde inte ha mer fel. Lyssnar man till de svensk-afghaner (AB debatt 28/5) som redan etablerat sig i Sverige är det en otroligt välmotiverad grupp som det generellt sett går bra för. I en nyligen publicerad studie från Delegationen för Migrationsstudier undersöks hur det har gått för de ensamkommande som fått uppehållstillstånd under det senaste decenniet (2003-2014). Resultatet visar att just ensamkommande killar från Afghanistan är den grupp det går allra bäst för när det gäller etablering på den svenska arbetsmarknaden. 

De ensamkommande är en tillgång

Vi har drivit detta förslag för att komma till rätta med en stor orättvisa som drabbat ensamkommande som flytt till Sverige och säkra att dessa ungdomar får möjlighet att fortsätta sina liv här. Konsekvenserna för dessa individer skulle annars bli för stora. Samtidigt kan vi också konstatera att de ungdomar som kommit som ensamkommande de senaste åren är en tillgång för Sverige som vi behöver för att klara framtidens stora utmaningar med arbetskraftsbrist och en åldrande befolkning med allt färre i arbetsför ålder. 

I praktiken är det få personer som kunnat avvisas till Afghanistan med tvång de senaste åren. Att tro att vi de kommande åren skulle kunna massavvisa tusentals människor till Afghanistan är inte realistiskt.

I dag röstade alla de borgerliga partierna förutom Centerpartiet emot lagförslaget i kammaren. Det innebär också att de säger nej till att motverka framväxten av ett parallellt skuggsamhälle där tusentals unga annars riskerat att hamna med stor risk för att utnyttjas, utsättas för brott, rekryteras av kriminella gäng eller hamna i missbruk. För det är det som hade varit alternativet. I praktiken är det få personer som kunnat avvisas till Afghanistan med tvång de senaste åren. Att tro att vi de kommande åren skulle kunna massavvisa tusentals människor till Afghanistan är inte realistiskt.  De borgerliga partier som röstat emot förslaget säger nej till att i stället låta dessa ungdomar få chansen att studera och få ett jobb och därmed kunna stanna i Sverige och bidra. För oss är det helt obegripligt. 

Tack till alla organisationer och asylrättsjurister

Vi vill tacka alla som tillsammans med oss stått upp för medmänsklighet, som väljer att se hoppfullt på framtiden och förstår att kampen för mänskliga rättigheter och solidaritet med människor som lever i utsatthet är något vi måste fortsätta kämpa för varje dag, särskilt i tider då vindarna blåser hårt. Särskilt tack till alla ideella organisationer, bonusföräldrar och syskon, lärare, gode män och asylrättsjurister som gjort enorma insatser för de ungdomar som är berörda. Störst tack till alla ungdomar som kämpat och tappert hållit ut i en lång väntan på att lagen ska träda i kraft.

Kampen för medmänsklighet slutar inte här. Miljöpartiet har en oerhört viktig roll i svensk politik och vi kommer fortsätta arbeta hårt för familjers möjligheter att leva tillsammans och för att svårt sjuka och utsatta personer med anknytning till Sverige ska få stanna. Vi är fast beslutna att arbeta för att barn och unga vuxna med ömmande skäl och stark anknytning till Sverige ska få möjlighet att stanna i Sverige. Sverige kan bättre! 


Av Maria Ferm (MP) 

Gruppledare och migrationspolitisk talesperson


LÄS MER: Granska brottsligheten hos de ensamkommande

LÄS MER: Till er som förnekar att grupp ställs mot grupp 

LÄS MER: De ensamkommande är ett klipp för Sverige 

LÄS MER: En lönsam invandrare bär sina egna kostnader

LÄS MER: Vi ensamkommande kommer att ta hand om Sverige

LÄS MER: Nu är det klart – den som syns och hörs mest får stanna 

LÄS MER: Utvisningarna är inget annat än ren dumhet 

LÄS MER: Hjälp flyktingar – inte ekonomiska migranter 

LÄS MER: Lärarna får ta smällen för beslutet om afghanerna