Antje Jackelén borde sträva efter försoning, skriver Isaac Bachman. Foto: Sergey Peterman
Antje Jackelén borde sträva efter försoning, skriver Isaac Bachman. Foto: Sergey Peterman

Antje Jackeléns mål måste vara försoning

Publicerad

Att använda kristna helger för att uppmana till bojkott av den judiska staten väcker allvarliga frågor - Antje Jackelén borde sträva efter försoning, skriver Isaac Bachman.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Svenska kyrkans kampanj för märkning av produkter från israeliska bosättningar och den debatt som därefter följt har väckt betydande uppmärksamhet. Både de som fördömer Israel och många av dess försvarare ser ofta inte konfliktens egentliga kärnfrågor. Jag vill därför utveckla dessa nedan.

Till att börja med är det nödvändigt att sätta situationen i regionen i ett perspektiv. Israel är det enda demokratiska och mångkulturella samhället i Mellanöstern. Ett samhälle där alla religioner och etniciteter har samma arbetsplatser och studerar vid samma universitet - livet levs gemensamt, av alla medborgare.

Isaac Bachman.Foto: Emil Nordin
Det är ett samhälle där arabiska kvinnor är bättre utbildade, mer närvarande och integrerade på arbetsmarknaden än sina systrar någon annanstans i Mellanöstern.

77 procent av de arabiska medborgarna i Israel säger att de hellre bor i Israel än i något annat land i världen, och de har även något högre förtroende för polisen och Högsta domstolen än israeliska judar.

HBTQ-samhället kan till fullo uttrycka sin identitet - i stark kontrast mot skoningslösa förföljelser i regionen i övrigt. Förra året deltog över 100 000 människor i Tel Avivs Pride-parad och staden har fått många internationella utmärkelser som världens mest gay-vänliga.

Mot bakgrund av de realiteter som beskrivs ovan framstår en kampanj mot Israel som svårförsvarad både med avseende på hur det israeliska samhället faktiskt ser ut – regionens enda pluralistiska demokrati - och de frågor som är mer direkt relaterade till själva konflikten.

 

1) En bojkott skulle göra 25 000 palestinier arbetslösa och lämna dem utan försörjning för sina familjer. Troligen skulle en nedläggning av israeliska industrier i bosättningarna resultera i ett vakuum snarare än en blomstrande palestinsk industri.

 

2) Palestinsk terrorism nämns alltför sällan av någon aktör. De palestinska terrordåden har mer än fördubblats under de pågående fredsförhandlingarna.

 

3) Sverige är ett land som upprätthåller och försvarar människovärdet, men Israels grundläggande rätt att existera ignoreras ofta helt. Man måste förstå att de självförsvarsåtgärder som Israel vidtar inom ramarna för internationell rätt är nödvändiga för att försvara israeliska civila från våldshandlingar.

 

4) Terrorism belönas ekonomiskt av palestinska myndigheten och hyllas av dess ledare, liksom av utbildningssystemet och media. Den som dödar israeliska civila och döms för detta i domstol får en månadslön utbetalad till sin familj. Mer än 16 procent av biståndet till palestinska myndigheten går till att uppmuntra eller indirekt betala för terrorism.

 

Hur skulle Svenska kyrkan kunna spela en mer konstruktiv roll? Jag anser att en organisation som önskar föra fredens talan borde arbeta för försoning. Istället har Svenska kyrkan valt att genom ett ensidigt ställningstagande ständigt peka ut Israel som ensamt skyldigt till konflikten, vilket för parterna längre från varandra.

Svenska kyrkan framhåller alltid att vissa av dess medlemmar stödjer bojkott – men när skall man visa ledarskap och förklara att bojkott inte leder någonstans?

Vidare har jag också noterat att vissa av bojkottkampanjerna genomförs vid tiden för olika kristna helger. Det är en koppling jag som Israels ambassadör finner problematisk. Att använda kristna helger för att uppmana till bojkott av den judiska staten är något som borde väcka allvarliga frågor.

En mer balanserad och traditionell hållning inriktad på försoning är vad kyrkan borde sträva efter. Förhoppningsvis kommer den tillträdande ärkebiskopen Antje Jackelén att se detta som en viktig uppgift.

 

ISAAC BACHMAN,

är Israels ambassadör i Sverige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag