Antisemitismen lever inom SD

Willy Silberstein
Oscar Sjöstedt
Foto: Sven Lindwall
Anna Hagwall
Foto: Sven Lindwall

SD försöker ibland utmåla sig som anti-antisemiter. Den senaste veckans händelser med Anna Hagwalls (SD) riksdagsmotion om mediepolitik och Oscar Sjöstedts (SD) grova skämt om judar visar hur tomma de orden är, skriver Willy Silberstein. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under veckan har Sverigedemokraterna Anna Hagwall och Oscar Sjöstedt tydligt visat vad partiet egentligen står för.

I en kommentar till sin riksdagsmotion om mediepolitik dammade Anna Hagwall av den gamla klassiska antisemitiska, alltså antijudiska, tanken att judar kontrollerar medier.

Ingen "etnisk grupp" ska få äga mer än fem procent av medieföretag, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet den 5 oktober. Med "etnisk grupp" avses helt tydligt Bonniers. Att beskriva Bonniers medier som "judiska medier" drivna av en "judisk agenda" utgör sedan länge ett ledmotiv i antisemitisk propaganda.

Anna Hagwall är inne i precis de tankebanor som finns i förfalskningen Sion vises protokoll. Den skrevs av den ryska hemliga polisen kring sekelskiftet 1900. Budskapet är att judar konspirerar i lönndom för att styra världen. Att ta kontroll över medierna framställs som ett centralt led i judars strävan efter världsherravälde.


Det är en lika absurd som farlig konspirationsteori, men den återkommer med förvånande hög frekvens. Nu senast genom en ledamot i Sveriges riksdag, en företrädare för ett parti som försöker få legitimitet och som bedyrar att de inte är rasister. Och än en gång har det avslöjats hur lite täckning det argumentet har.

SD försöker ibland utmåla sig som anti-antisemiter. I sina antipatier mot muslimer försöker de vinna judar för sin sak, vi värnar ju om er mot de "ondsinta muslimerna", är budskapet. I ovanligt tydliga ordalag ser vi nu, genom Anna Hagwalls uttalanden, hur lite de orden är värda.

Trovärdigheten blir knappast större av den video som sajten “Inte rasist, men...” lade ut under torsdagen. I den visas hur SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt för sina partikamrater glatt berättar en historia om hur han haft arbetskollegor på ett slakteri som var nazister och hur dess sparkat på döda får och låtsats att fåren var judar. Den vidriga historien möter stor uppskattning hos gapflabbande sverigedemokrater.


Inte för att jag någonsin på minsta vis trott på SD:s föregivet "judevänliga" linje - den har ju under åren förenats med en rad antijudiska uttalanden från SD-politiker och sympatisörer - men andra kanske har varit mer benägna att tro på lockropen. Till alla dem säger jag nu: läs Anna Hagwalls uttalanden om Bonniers och se på videon där Oscar Sjöstedt skämtar om judar.

Hittills har jag inte sett någon tillrättavisning av SD-toppen. Gruppledaren Mattias Karlsson har kritiserat Hagwalls motion, men såvitt jag kunnat se inte sagt ett ord om hennes antisemitiska utfall i Aftonbladet. Kanske kommer ett avståndstagande, att utåt visa upp en så tydlig antijudisk linje är kanske riskabelt.

Dock kommer jag inte att tro på några sådana dementier. Ett parti som har sina rötter i nazismen och som ständigt misstänkliggör och angriper minoriteter och andra grupper kommer inte heller i framtiden att bli trovärdigt som ett icke-rasistiskt parti.


Nu har vi svart på vitt hur två riksdagsledamöter från SD ser på judar. Och de är inte ensamma om dessa uppfattningar i de sverigedemokratiska leden. Tänk på det nästa gång när Jimmie Åkesson lockar. Han, lika lite som SD, är inte trovärdig. Han företräder ett farligt parti.


Willy Silberstein

styrelsemedlem i Svenska kommittén mot antisemitism