Antisemitismen i "Parlamentet"

Antisemitiska skämt. Komikern Magnus Betnér i "Parlamentet" har ett återkommande tema: judeskämten.
Foto: FOTOGRAF EN

Ståuppkomikern Magnus Betnér gillar att skämta om judar.

Ungefär på samma sätt som nazisterna gör.

Det skriver journalisten WILLY SILBERSTEIN. I dag ger han Magnus Betnér och TV4 en lektion i antisemitiska klichéer. Han undrar också vad det är som driver en komiker som Betnér att gång på gång göra judar till måltavlor för hans så kallade skämt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Willy Silberstein
Foto: - -

Nånting har hänt. Skämt mot olika minoriteter är numera vardagsmat i medierna. Hatiska skämt, som förråar debatten och förstärker fördomar. För flera lågvattenmärken står den så kallade ståuppkomikern Magnus Betnér, och jag har svårt att tro att det är en tillfällighet att en rad av hans försök till skämt vänder sig mot judar. I "Stockholm Live" tidigt i höstas var vi judar så gnälliga, för att vi fått Förintelsen på hjärnan. Det var ju 60 år sedan krematorierna slocknade i Auschwitz och på andra platser. Vi ältar hur sex miljoner av våra bröder och systrar, förfärande många av dem barn, mördades under industriella former. Visst Magnus Betnér, du har rätt, min mamma hade fått utrotningen på hjärnan.

Fånig och självupptagen som hon var drömde hon ofta mardrömmar där hon återupplevde hur hon tvingats gå runt i en ring med en soldat vid sidan, en soldat som slumpvis sköt ned en del av personerna i ringen. Hon kunde inte bara ta sig i kragen, rycka upp sig och käckt vandra vidare i livet efter det att hennes syster dött i hennes armar, till råga på allt dagen före befrielsen, tänk vad knäpp hon var. Och det är sant, min mamma drömde inte motsvarande mardrömmar om de hemska massmorden i Kambodja eller den etniska rensningen på Balkan, som slängs in av Betnér likt en anklagelse (varför vi judar ska känna ett större ansvar än andra för Kambodja eller Balkan framgår inte riktigt av hans nummer). Men jag tror, ärligt talat, att hon faktiskt hade lättare att identifiera sig med offren i Kambodja och på Balkan än en på scenen tuff och cool ståuppkomiker. Jag tror inte att Förintelsen förädlade henne eller andra offer, men jag tror ändå att min mamma var betydligt mer medveten om faran med totalitära regimer och hatets dynamik än många här i Sverige.

När jag såg Betnérs försök till skämt, eller om det möjligen skulle få den finare etiketten satir i SVT:s "Stockholm live", så tänkte jag först att jag ville skriva något, för jag blev otroligt upprörd. Och jag vet också att Kommittén mot antisemitism fått många samtal och brev från andra som också tog illa vid sig. Men jag valde att se det som ett mycket olyckligt, men dock misstag som kanske måddes bäst av en förbarmande tystnad. Men så såg jag "Parlamentet" på TV4 i söndags. Samme Betnér har åter judarna som måltavla. Den här gången säger han något i stil med att det är synd om judarna som bara äger 45 procent av massmedierna i Sverige (jag har bett TV4:s tittarombudsman att få ett band för att kunna citera exakt, men hittills har jag inget hört).

Vet Magnus Betnér vilka traditioner han därmed spelar på? Redan mot slutet av 1800-talet var ett tema bland antisemiterna att judarna sprider sina lögner i medierna som de dominerar. När USA gick med i andra världskriget dundrade nazisterna att det var ett resultat av det gift som judarna spydde i sina tidningar. Eller gå in på en av hemsidorna som någon av de nazistiska organisationerna har här i Sverige i dag. En hårt driven tes är att judarna dominerar press, radio och tv, allt som ett led i en judisk konspiration. Jag anar att Magnus Betnér tycker att det han ägnar sig åt är satir. Men satir är att slå underifrån, uppåt. När han dundrar fram, och anspelar på klassiskt antisemitiska fördomar, så slår han faktiskt rakt nedåt. Klimatet är sådant i Sverige att barn vid den judiska skolan inte vågar gå på stan med den judiska huvudbonaden kipa. Många törs inte bära davidsstjärnan som smycke.

Antisemitismen finns i Sverige. Jag tror inte att den är särskilt omfattande, men den existerar likafullt och har tilltagit under senare år. Och varje gång Magnus Betnér eller andra gör sina utfall så är risken uppenbar att fördomarna förstärks. Alltmedan historierevisionister och nynazister jublar. Och det är inte Betnérs barn som riskerar att drabbas av judehat, det är våra barn, det är vi. Och på sikt, faktiskt hela samhället.

WILLY SILBERSTEIN

FAKTA

Willy Silberstein är politisk kommentator och reporter på DI TV som premiärsänder 7 november.
Gillar: det mesta med ståupp- komik, men inte när rasister stryks medhårs.