Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antisemitiska trakasserier har visst ägt rum på Karolinska

Tyvärr bidrar ”Uppdrag gransknings” reportage till en vinklad bild och ytterligare polarisering vilket inte främjar ett arbete för en förbättrad arbetsmiljö, skriver de sex läkarna.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Att antisemitiska trakasserier ägt rum bekräftas av advokatutredningen. Den anmälande läkaren är i dag fortsatt mycket utsatt, skriver Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska sjukhuset.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Vi har stor respekt för de synpunkter som framkommer i det öppna brevet från läkare på neurokirurgen Karolinska men blir bedrövade då det förefaller som om underskrivande kollegor känner sig anklagade som helhet. Att diskriminering och trakasserier på antisemitisk grund varit ett generellt problem på arbetsplatsen är för oss helt främmande. Tyvärr bidrar ”Uppdrag gransknings” reportage till en vinklad bild och ytterligare polarisering vilket inte främjar ett arbete för en förbättrad arbetsmiljö. 

Antisemitismen är subtil

I advokatutredningen framgår att en majoritet inte utsatts för eller noterat diskriminering på antisemitisk grund. Detta utesluter dock inte att en minoritet utsatts. Det ligger i antisemitismens natur att de som utsätts är judar och det sker sällan öppet utan subtilt. Advokatutredningen bekräftar att ledningen för sjukhuset och verksamheten inte följt gällande lagstiftning att skyndsamt utreda vid misstanke om diskriminering. Att antisemitiska trakasserier ägt rum bekräftas av advokatutredningen. Två judiska läkare har bevittnat att det är Inti Peredo som utövat detta. Inti Peredo bekräftar i UG:s reportage att det skett men anklagar en annan kollega.

Neurokirurgens läkare önskar lämna frågan bakom sig och fortsätta att arbeta med det som de gör bäst, nämligen att ta hand om sina patienter. Vi hyser exakt samma önskan. Vi har också informerats om att ett stort antal sjuksköterskor och sköterskechefer nyligen sagt upp sig på neurokirurgen pga arbetsmiljöproblem vilket sätter ytterligare press på verksamheten.  

Vi stöder er gärna

Vi och många bekymrade kollegor med oss, önskar också att situationen framgent kan skötas på ett rättvist sätt i enlighet med gällande diskriminerings- och arbetsmiljölagar och att det inkluderar alla medarbetare inom verksamheten, även den anmälande läkaren. Hen är i dag fortsatt mycket utsatt. Kan vi inom Aktionsgruppen stödja er i detta arbete så gör vi gärna det. 

 

För Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska Universitetssjukhuset:

Annette Bruchfeld 

Överläkare och docent

Björn Fischler 

Överläkare och docent

Carl-Gustaf Elinder 

Överläkare och professor

Judith Bruchfeld 

Överläkare och docent

Maria Altman 

Specialistläkare och medicine doktor

Ylva Vladic Stjernholm 

Överläkare och docent

Karolinska universitetssjukhus varslar 600 anställda: ”Katastrof”