Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ansvarslösa Borg lånar 240 miljoner varje dag

Fel att låna. "Finansminister Anders Borg menar att det är helt rätt att låna 240 miljoner om dagen, eftersom konjunkturen ska stimuleras", skriver Magdalena Andersson.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Det skulle bli så bra. Det nymoderata löftet till väljarna var tydligt:  Skatten skulle sänkas. Det skulle ge jobb. Så skulle man ta ansvar för  de offentliga finanserna, och utveckla välfärden. Det lät bra. Men nu  ser vi resultaten. Inte på något område blev det som de nya moderaterna  hade tänkt sig. Tvärtom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Skattesänkningarna har inte gett jobb. Arbetslösheten är högre än när regeringen tillträdde. Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under regeringens tid vid makten. Och ungdomsarbetslösheten är högre än i många jämförbara länder.

Välfärden har fått stå tillbaka. Skol- resultaten har sjunkit år efter år. Svenska skolan rasar i internationella jämförelser. Och allt oftare möts vi av larmrapporter från sjukvården.

Länge kunde regeringen framhålla att man i alla fall höll ordning och reda i de offentliga finanserna. Den återhållsamma politiken under finanskrisen bidrog till att Sveriges finanser utvecklades bättre än i flera europeiska länder. Det var bra - och förtjänade uppskattning. Men det är många år sedan.

Efter krisen släppte regeringen taget - och har under senare år genomfört betydande skattesänkningar på lånade pengar. Regeringen har tappat greppet om folkhushållet.

Ekonomistyrningsverkets prognos från i december är dyster läsning för svenska folket. Regeringen övertog ett överskott i de offentliga finanserna på 65 miljarder kronor. I år väntas i stället ett underskott om 87 miljarder kronor. Därmed förutses regeringen låna 240 miljoner kronor om dagen för att finansiera sin politik. Det är inte att ta ansvar.

Nu menar finansministern att det är helt rätt att låna 240 miljoner kronor om dagen, eftersom konjunkturen ska stimuleras. Men 2014 är alls inget dåligt konjunkturår - tvärtom. Den amerikanska ekonomin har tagit fart, och Europa har hämtat sig från den värsta krisen. Den allt starkare utvecklingen i omvärlden ger draghjälp åt Sverige. Tillväxten i Sverige väntas närma sig tre procent. Det är ingen låg tillväxt i en historisk jämförelse.

Finansministern är skyldig svenska folket ett svar. Sverige har inte lånat så mycket pengar sedan nittiotalets djupa krisår. Är det verkligen rätt att låna 240 miljoner kronor om dagen när konjunkturen stärks?

Det nymoderata projektet har havererat på alla fronter - jobben, välfärden och ansvaret. Hur kunde det gå så snett?

Sanningen är att den nymoderata politiken var ett luftslott. Politiken byggde på en önskedröm - att skattesänkningar är lösningen på alla problem. Denna önskedröm omformulerades sedan i prognoser och kalkyler, som visade att skattesänkningarna skulle skapa en stor mängd jobb om tre eller fyra år. Nu har det gått sju år - utan att vi närmat oss denna drömtillvaro. Det som återstår är arbetslöshet och underskott.

Det är dags för förändring. Politik måste utgå från verkligheten sådan den är - inte sådan den gestaltar sig i nymoderata dagdrömmar. Skattesänkar- politiken har nått vägs ände. Nu krävs en handfast politik för fler jobb och bättre skola. Vi socialdemokrater har förslagen:

Ungdomar ska jobba eller plugga - inte gå långtidsarbetslösa. De ungdomar som inte har avslutat gymnasiet ska göra det. Annars ska de inte få någon ersättning. Det är vårt utbildningskontrakt. Vi ska inte bara betala för att långtidsarbetslösa ska förvaras i Fas 3. Det är bättre att de får en möjlighet att göra nytta i välfärden. Det är våra Extratjänster. För att vända utvecklingen i skolan krävs att fler elever får mer tid med sin lärare. Därför investerar vi i mindre klasser. Det är en effektiv politik.

När vi går till val i höst står två tydliga alternativ mot varandra. Vi socialdemokrater tror på gemensamma investeringar i fler jobb och bättre skola. Vår politik utgår från verkligheten. Moderaterna tror fortfarande att skattesänkningar skapar jobb och välfärd. Den politiken utgår från önske- drömmar.


Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.