Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Är du nöjd nu, Annie Lööf? Du drottning av ojämlikhet

Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Högerns och SD:s strategi att skylla orättvisor på de som just kommit hit ger eko långt in i socialdemokratin.

Annie Lööf måste vara nöjd med sitt dubbelspel. Hon kan låtsats välkomna människor på flykt och sen använda dem som slägga mot vår välfärd, skriver Christina Höj Larsen (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | RASISM. En gravid kvinna släpas på marken av väktare i tunnelbanan, medan hennes barn ser på. En annan väktare dunkar en nioårig pojkes huvud i golvet på köpcentret.

Personal på apotek, i hemtjänst och i vården vittnar om att kunder, brukare och patienter möter dem med öppen rasism och kräver att betjänas av ”en svensk”.

Andra berättar om systematisk kontroll från polisens sida.

När rasismen används som politisk motor och målar upp några av oss i samhället som orsaken till alla orättvisor, brister och problem kommer den – förr eller senare – att ta sig fysiska uttryck.

 

LÄS MER: Gå inte på myten om ett rasistiskt Sverige

 

Göder giftiga motsättningar

Lagar mot diskriminering behöver skärpas, kunskap hos polis och väktare behöver öka. Men framför allt måste det politiska samtalet sluta göda giftiga motsättningar som baseras på ursprung.

I flera år har ett stort antal partier påstått att vi ”måste våga prata om integration och migration”. Sällan eller aldrig har de pratat om just det. Istället har det använts som svepande kodord för att förklara alla samhällets problem utifrån människors födelseort, föräldrarnas ursprung, kultur eller religion.

Höjer hyrorna ännu mer

I en tid med skriande bostadsbrist, ökande klassklyftor och segregation handlar det politiska samtalet inte om hur vi bygger fler hyresrätter som människor har råd att bo i eller om hur rika kommuner ska sluta stänga ute vanligt folk och börja bygga hyresrätter. Istället föreslår regeringen tillsammans med L och C marknadshyror, som höjer hyrorna ännu mer. 

 

LÄS MER: Vilka utmålar er som rasister? 

 

De vill också ta bort rätten till ersättning för nyanlända som bosätter sig i just de områden där de som är nya på bostadsmarknaden kan hitta boende, hos vänner eller familj. Så läggs ansvaret för boendesegregationen på de som nyss kommit till landet.

Hårdnackad högerpolitik

Vi ser samma sak på alla områden. Efter åratal av hårdnackad högerpolitik som gett miljarder i skattelättnader åt de rikaste och släppt in vinsttjuvarna i vår gemensamma välfärd skyller högern och SD på de som kom förra veckan. Strategin har gett eko långt in i socialdemokratin.

Det hörs när Magdalena Andersson lyfter barnfattigdom som skäl till att flyktingar ska stängas ute och deras livsvillkor ska stramas åt. Det hörs när Morgan Johansson påstår att en lag som splittrar familjer är förutsättningen för att ha råd att ge barn gratis busskort på sommarlovet.

Drottningen av ojämlikhet, Annie Lööf, måste vara nöjd med sitt dubbelspel – hon kan både låtsats välkomna människor på flykt och samtidigt använda dem som slägga mot vår välfärd.

Orsakerna söks i färg och ursprung

Oavsett om retoriken kommer från S, högern eller SD är resultatet detsamma: Orsakerna till samhällets utmaningar och orättvisor söks i färg och ursprung. När några av oss ständigt ska klä skott för samhällets brister får det konkreta konsekvenser i vardagen. Det blir svårare att kallas till jobbintervju när man har ett icke-europeiskt namn. Det blir svårare att som afrosvensk få ett jobb som motsvarar kompetens och utbildning, trots att man levt hela sitt liv i Sverige.

Rasistiskt hat, hot och våld trappas upp.

Väljer att använda rasism som motor

Vi måste prata om rasismen som rangordnar och sorterar människor i vårt samhälle. Vi måste prata om den ofrihet och det våld som drabbar dem av oss som på grund av ursprung konstant behandlas som misstänkta. Brottet verkar vara själva existensen.

Varenda politiker och vartenda politiskt parti som väljer att använda rasism som motor i sitt politiska projekt – som väljer att skylla egna svek på andra – bär även ansvaret för hur rasismen slår mot människor i vardagslivet.

I åratal har både socialdemokrater, höger och fascister tagit de rikastes parti. Nu försöker de skylla på andra. Låt oss tala om det.

Av Christina Höj Larsen

Antirasistisk-talesperson Vänsterpartiet