Anna Troberg: Piratpartiet består av engagerade aktivister

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Alexander Bard, Carl Johan och Caspian Rehbinder har rätt i att Piratpartiet är ledande i den viktigaste politiska rörelsen sedan miljörörelsen och att riksdagsvalet 2010 var en katastrof. Däremot tycks de helt omedvetna om det förändrings- och utvecklingsarbete som just nu pågår i Piratpartiet.

Rick Falkvinge
har lämnat partiledarposten och jag har tagit över. Som vice partiledare hade jag gott om tid att förbereda mig för jobbet som partiledare, en fin förmån som den oprövade Falkvinge inte hade när han blev partiledare.

Bard et al missar också att Piratpartiets sätter människan i centrum. Vårt fokus är hur människor påverkas av teknik och lagar oavsett om de befinner sig på nätet eller utanför. Det känns en smula gammalmodigt att dra en skiljelinje rakt genom människors vardag på det sätt som Bard et al gör.

Piratpartiet består
av engagerade aktivister, som må vara oprövade enligt traditionella politiska ramar, men som har en stark tro på att vi kan förändra världen. Vi är inte ett elitistiskt parti med politiska broilers som drillats in i ett färdigt system. Vi är individer i ett system statt i ständig positiv utveckling. Det är vår styrka.

Det finns många
idéer om hur Piratpartiet ska utvecklas. Om Bard et al anser att Piratpartiet ska bli mer frihetligt, så ger jag dem samma råd som jag ger alla andra. Konkretisera det ni vill i form av motioner till årsmötet. I Piratpartiet låter vi medlemmarna bestämma vägen in i framtiden.


ANNA TROBERG

Anna Troberg är partiledare
för Piratpartiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag