Expressen den 1 januari.
Expressen den 1 januari.

Anna Troberg: FRA en skamfläck för Sverige

Publicerad

Carl Bildt påstår att man utomlands betraktar FRA-lagen med beundran och att Sverige är ett internationellt föredöme vad det gäller nätfrihet. Det är ett uttalande som tänjer Bildts redan elastiska förhållande till sanningen till bristningsgränsen.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På en konferens våren 2013 klargjorde Bildt sin enkla världsbild. I hans värld finns det "goda länder" och "onda länder". Goda länder får ta sig vissa "friheter". De får till exempel massövervaka människor, eftersom statlig övervakning är så "diskret".

Det är anmärkningsvärt att utrikesministern har en så naiv bild av omvärlden och saknar respekt för din och min personliga integritet. Ett "gott" land som tar sig friheter med människors grundläggande rättigheter borde genast degraderas till ett "ont" land och inte komma undan med övertramp på grund av hävd och ohejdad vana

FRA:s verksamhet och den trasiga lag som inte förmår att reglera den är en skamfläck för Sverige. Europeiska ledare har rasat över den massövervakning som FRA hjälpt NSA att utföra. När man ville utreda den lade Bildt in ett veto som hindrade EU från att ställa känsliga frågor till USA. Det kan knappast ha gett en positiv bild av Sverige.

Friheten på nätet är under attack och det är regeringen och Bildt som är angriparna. Sverige har blivit ett föregångsland, men inte för de som förespråkar nätfrihet, utan för totalitära makthavare som avundas det svenska övervakningmaskineriet.

 

Anna Troberg

Partiledare för Piratpartet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag