Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Troberg: FRA en skamfläck för Sverige

Expressen den 1 januari.

Carl Bildt påstår att man utomlands betraktar FRA-lagen med beundran och  att Sverige är ett internationellt föredöme vad det gäller nätfrihet.  Det är ett uttalande som tänjer Bildts redan elastiska förhållande till  sanningen till bristningsgränsen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På en konferens våren 2013 klargjorde Bildt sin enkla världsbild. I hans värld finns det "goda länder" och "onda länder". Goda länder får ta sig vissa "friheter". De får till exempel massövervaka människor, eftersom statlig övervakning är så "diskret".

Det är anmärkningsvärt att utrikesministern har en så naiv bild av omvärlden och saknar respekt för din och min personliga integritet. Ett "gott" land som tar sig friheter med människors grundläggande rättigheter borde genast degraderas till ett "ont" land och inte komma undan med övertramp på grund av hävd och ohejdad vana

FRA:s verksamhet och den trasiga lag som inte förmår att reglera den är en skamfläck för Sverige. Europeiska ledare har rasat över den massövervakning som FRA hjälpt NSA att utföra. När man ville utreda den lade Bildt in ett veto som hindrade EU från att ställa känsliga frågor till USA. Det kan knappast ha gett en positiv bild av Sverige.

Friheten på nätet är under attack och det är regeringen och Bildt som är angriparna. Sverige har blivit ett föregångsland, men inte för de som förespråkar nätfrihet, utan för totalitära makthavare som avundas det svenska övervakningmaskineriet.


Anna Troberg

Partiledare för Piratpartet