Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna Troberg: FRA en skamfläck för Sverige

Expressen den 1 januari.

Carl Bildt påstår att man utomlands betraktar FRA-lagen med beundran och att Sverige är ett internationellt föredöme vad det gäller nätfrihet. Det är ett uttalande som tänjer Bildts redan elastiska förhållande till sanningen till bristningsgränsen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På en konferens våren 2013 klargjorde Bildt sin enkla världsbild. I hans värld finns det "goda länder" och "onda länder". Goda länder får ta sig vissa "friheter". De får till exempel massövervaka människor, eftersom statlig övervakning är så "diskret".

Det är anmärkningsvärt att utrikesministern har en så naiv bild av omvärlden och saknar respekt för din och min personliga integritet. Ett "gott" land som tar sig friheter med människors grundläggande rättigheter borde genast degraderas till ett "ont" land och inte komma undan med övertramp på grund av hävd och ohejdad vana

FRA:s verksamhet och den trasiga lag som inte förmår att reglera den är en skamfläck för Sverige. Europeiska ledare har rasat över den massövervakning som FRA hjälpt NSA att utföra. När man ville utreda den lade Bildt in ett veto som hindrade EU från att ställa känsliga frågor till USA. Det kan knappast ha gett en positiv bild av Sverige.

Friheten på nätet är under attack och det är regeringen och Bildt som är angriparna. Sverige har blivit ett föregångsland, men inte för de som förespråkar nätfrihet, utan för totalitära makthavare som avundas det svenska övervakningmaskineriet.

 

Anna Troberg

Partiledare för Piratpartet