Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagelserna om fusk är grundlösa

Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni uppmanar Anna Ekström att sluta trixa med siffrorna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Det finns inget som tyder på att resultaten i PIRLS och TIMSS inte stämmer. Svensk skola presterar bättre och går åt rätt håll, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Liberalerna kommer i sin debattartikel med ett antal påståenden som måste tillbakavisas.  

För det första: Liberalerna använder genomgående termen ”fusk”. Det är ett begrepp som inte återfinns vare sig i Riksrevisionens rapport eller Expressens artiklar, och som inte har stöd.

För det andra: Det finns inget som tyder på att resultaten i PIRLS och TIMSS inte stämmer. Svensk skola presterar bättre och går åt rätt håll. PISA visar också signifikant bättre resultat sedan det kraftiga raset 2012. Precis som Expressen själva skriver, efter att de har gjort egna beräkningar, så är det inte sannolikt att de utrikes födda elever som inte deltog i studien har haft någon avgörande betydelse för Sveriges genomsnittliga resultat i PIRLS 2016.

Måste bli korrekt

För regeringen är det mycket viktigt att den kunskap om den svenska skolan som vi får från de internationella mätningarna är korrekt, att resultaten är jämförbara över tid, och att studierna genomförs i enlighet med gällande regelverk och riktlinjer.

Slutligen: Även om kunskapsresultaten går uppåt finns det mycket arbete kvar innan Sverige återigen har ett av världens bästa och mest jämlika skolsystem. Olika partier driver olika förslag för att nå dit – det är naturligt i en demokrati. Men att komma med grundlösa anklagelser om fusk i de internationella mätningar som Sverige deltar i är en farlig strategi, som undergräver tilltron till undersökningarna och försvårar en bred samhällsdebatt om skolan.


Av Anna Ekström (S)

Utbildningsminister