Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anhöriga ska inte behöva dra hela lasset

Susanne Sidmalm
Foto: privat
Cecilia Sidmalm
Foto: privat

Äldrevården i dag brister så till den milda grad att anhöriga måste sluta arbeta för att ens mamma eller pappa ska få en dräglig vardag. Vi tycker att det är en skam, skriver systrarna och företagarna Susanne och Cecilia Sidmalm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Var fjärde plats på äldreboenden har försvunnit de senaste tio åren samtidigt som vi har en befolkning som blir allt äldre. Detta visar en rapport från Stockholms universitet.

Idag ligger fokus på att man ska bo hemma så länge som det bara går. Hemtjänsten ska hjälpa till med det praktiska.

Det är ingen hemlighet att ofrivillig ensamhet påverkar vår psykiska hälsa och kan ge upphov till nedstämdhet och depression som följd. Det kan i värsta fall leda till en för tidig död. Den nya äldrevården ställer onekligen höga krav på oss anhöriga.

Och det här med att vara anhörig. Låt oss prata om det en stund.

Vår mamma var inte ens fyllda 60 år när hon blev sjuk. Hon fick en obotlig hjärntumör och blev rullstolsburen. Från att ha varit en glad, social och omtänksam mamma blev hon alltmer nedstämd. Naturligtvis berodde det på diagnosen i sig, men mest berodde det på isoleringen i hemmet.

Hon klarade inte längre av att lämna lägenheten själv och blev beroende av hemtjänsten. Och av oss.


LÄS MER: Räkna med att ta hem era gamla föräldrar


Mamma såg till en början fram emot att få komma ut tillsammans med hemtjänsten. Men så kom det en vikarie, eller någon hon inte kände och känslan av att få en trevlig stund försvann.

För att hjälpa mamma bryta den ofrivilliga ensamheten och för att få spendera så mycket tid som möjligt med henne innan den obotliga sjukdomen skulle rycka henne ifrån oss, gick vi båda ner på 50 procents arbetstid.

Vi var där varannan dag för att hon skulle få sällskap och få känna sig som sitt forna jag för en stund. Besöken hos mamma handlade om att fika tillsammans, prata, skratta, men även om att städa, rensa ut gammal mat från kylskåpet, ta ner julgardinerna och att torka henne i rumpan efter toalettbesöken.

"För att vara en bra anhörig, måste du ta hand om dig själv", sa många.

Men vem har tid att ta hand om sig själv när ens älskade mamma håller på att försvinna mitt framför ögonen på en?

Det finns drygt 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som hjälper eller vårdar en närstående. De flesta anhörigvårdare är mellan 45-64 år. Runt 100 000 personer tvingas gå ner i arbetstid eller säga upp sig för att kunna vårda sin anhöriga, enligt en studie gjord av Socialstyrelsen.

Ska det vara så? Äldrevården i dag brister så till den milda grad att anhöriga måste sluta arbeta för att ens mamma eller pappa ska få en dräglig vardag. Vi tycker det är en skam!


LÄS MER: Min 85-åriga mamma måste få komma ut 


Vi har valt att kanalisera vår frustration till något konkret. Vi grundade tjänsteföretaget Seniorglädje AB.

Vi verkar för en mer glädjefylld och social vardag för våra äldre och vill likna vår verksamhet vid en social hemtjänst där fokus ligger just på det sociala.

Det borde finnas ett boende med fokus inte bara på kroppsliga funktioner såsom i dag. Det är välkänt att känslan av tillhörighet starkt bidrar till välbefinnande och glädje. Och vi menar att äldrevården måste förändras. Antalet platser måste öka avsevärt och vi måste fokusera mer på psykisk hälsa.

Det är inte hållbart att anhöriga ska dra det enorma lass som de gör i dag. Vi ser fram emot det första äldreboendet vars främsta fokus är gemenskap.

Ett boende där det alltid finns tid för samtal, en promenad i friska luften och gemensamma aktiviteter. Det boendet skulle ligga i topp vad gäller nöjdhet och säkerligen även vad gäller livslängd på de boende.

Frågan är om det är det våra politiker vill.


Susanne Sidmalm

Cecilia Sidmalm

Grundare av Seniorglädje AB