Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anhöriga får sköta vården i M-Sverige

"Med en socialdemokratisk ledning får välfärden mer resurser", skriver Socialdemokraternas Carin Jämtin.
Foto: Klas Sjöberg

Den offentligt finansierade vården och omsorgen fungerar inte som den ska. I Riksrevisionens rapport "Stödet till anhöriga omsorgsgivare", som släpptes i går, konstateras att allt mer av ansvaret för omsorgen vilar på de anhörigas axlar, tvärtemot hur det är tänkt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 Sverige står nu inför ett vägval. Antingen satsar vi på en fungerande gemensamt finansierad vård och omsorg som äldre och andra hjälpbehövande och deras anhöriga kan lita på eller så fortsätter vi på den moderatledda regeringens väg att skjuta över allt mer av ansvaret för omsorgen på anhöriga.

För mig som socialdemokrat är det tydligt att vi behöver en gemensamt finansierad vård och omsorg som vi alla kan lita på den dag vi behöver den.

En annan ny studie från Stockholms universitet Att ge omsorg mitt i livet: hur påverkar det arbete och försörjning? visar att 140 000 personer i åldern 45-66 år har minskat sin arbetstid eller helt slutat arbeta för att ta hand om en anhörig.


Att välfärden brister påverkar främst kvinnors möjlighet att arbeta heltid, kunna försörja sig själv och arbeta ihop en pension som det går att leva på. En bristande välfärd är därför också ett hinder för jämställdhet.


Enligt Riksrevisionen kan det vara så många som 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som ger vård och omsorg till närstående. Att ge omsorg är vanligast i åldrarna 45-64 år, det vill säga vuxna barn som ger omsorg till sina föräldrar. Det är betydligt vanligare bland kvinnor än män.

Enligt lagen ska anhörig-omsorg vara frivillig och ett stöd till det offentligas insatser. Riksrevisionen menar dock att det i praktiken är tvärtom. Utifrån de intervjuer som genomförts bedömer Riksrevisionen att anhöriga tar på sig ett större ansvar än de egentligen vill på grund av brister i vården och omsorgen. Det offentliga har blivit ett komplement till de anhörigas insatser. Riksrevisor Jan Landahl sa till Ekot att det allra bästa stödet till anhöriga vore att den offentligt finansierade vården och omsorgen om den som är hjälpbehövande och sjuk fungerade bättre.

Utvecklingen inom vård och omsorg visar att den moderatledda regeringen har prioriterat skattesänkningar före satsningar på välfärden. Tydligast är det i äldreomsorgen där en alltmer slimmad verksamhet skjuter över en ökande del av ansvaret och kostnaden för omsorgen till den äldre själv och till de äldres medelålders barn.

Riksrevisionen skriver att 900 000, alltså majoriteten, av de som vårdar anhöriga har ett vanligt jobb att sköta, och det kan göra det extra svårt att få ihop vardagen att fungera. Många anhörigvårdare drabbas själva av hälsoproblem och kan få ekonomiska svårigheter om de tvingas gå ner i arbetstid för att hinna med att vårda sin familjemedlem.


Vi Socialdemokrater står upp för gemensam finansiering av vård och omsorg av hög kvalitet som ges efter behov. Äldreomsorgen är en social infrastruktur. Den är en trygghet för både den äldre och för de anhöriga.


En fungerande offentligt finansierad vård och omsorg är jämställdhetsfråga. Socialdemokraternas mål är att både män och kvinnor ska kunna förvärvarbeta i lika stor utsträckning, även om de har skröpliga föräldrar. Skillnaden i sysselsättning mellan kvinnor och män ska försvinna. Här finns en stor potential för ökat arbetsutbud, som kan bidra till framtida tillväxt och välstånd.

Vägvalet är tydligt. Med en socialdemokratisk ledd regering får välfärden mer resurser och ett nytt regelverk som sätter människa framför vinst. Välfärden ska vara generell och omfatta alla. Nya resurser till välfärden går före skattesänkningar. Anhöriga till personer som behöver vård och omsorg ska kunna förvärvsarbeta och känna sig trygga med den offentligt finansierade välfärden fungerar.


Carin Jämtin är Socialdemokraternas partisekreterare


Se debatten mellan Carin Jämtin, S, och Kent Persson, M i Bar & Politik kl 19.00-20.30.