Ändra lagen om fildelning

Publicerad
Uppdaterad
Genom Pirate Bay-razzian hoppas antipiraterna skrämma upp en hel generation fildelare. Problemet är att fildelningslagen inte stämmer med det allmänna rättsmedvetandet. Därför behöver vi en ny lag som både skyddar äganderätten och tilllåter nedladdning för eget bruk, skriver i dag Fredrick Federley, Cuf, och Fredrik Malm, Luf.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 31 maj

genomförde ett 50-tal poliser en razzia mot upphovsmännen bakom sajten The Pirate Bay. En rad servrar beslagtogs, de flesta hade ingenting alls med The Pirate Bay att göra. Effekten blev i stället att enskilda småföretagare drabbades hårt, då deras hemsidor släcktes ned. Efter razzian har debatten rasat och vissa attitydförändringar går att skönja bland flera partier. Nyligen ändrade dessutom Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly på stående fot sina respektive partiers hållning i frågan. Dessutom har flera ungdomsförbund, däribland SSU, en avvikande hållning jämfört med moderpartiet. Det är tydligt att polisens agerande har att göra med starka påtryckningar från särintressen och från politiskt håll för att inta en hårdare attityd gentemot fildelare. Men hur mycket resurser kommer det att krävas för att upprätthålla nuvarande lagstiftning? Bara någon dag efter razzian mot The Pirate Bay så var sidan uppe på nätet igen. Polisen har plöjt in resurser i något som uppenbarligen inte ger den effekt som de önskar.

När bilen uppfanns

var makthavarna oroliga. Således infördes tvång att en person måste gå med en röd flagga framför varje bil. När gamle moderatledaren Ulf Adelsohn köpt en telefon utomlands blev han föremål för polisutredning, eftersom luren inte var godkänd av Televerket. När parabolantennen kom försökte s-kvinnorna att stoppa påfundet. I dag har vi såväl snabba bilar, utländska telefoner som paraboler, av det enkla skälet att det är omöjligt att stoppa den tekniska utvecklingen.

I debatten jämförs

ofta nedladdning av musik och film med att stjäla från en butik. Men när en kille laddar ned en låt så upplever han inte att detta är samma sak som att gå in på Konsum och sno en chipspåse. När vi spelade in blandband på 80-talet eller lånade kompisens LP-skiva för att spela av den så upplevde vi inte heller det. Problemet är att vi i dag har en lagstiftning som inte ligger i fas med det allmänna rättsmedvetandet. Den upphovsrättslag som vi antog förra året bygger på ett EU-direktiv som är fem år gammalt som i sin tur bygger på en FN-deklaration som är tio år gammal. Då fanns inte ens fildelning. Det är inte konstigt att lagstiftningen inte hinner med. Det är i detta perspektiv vi också måste se på razzian förra veckan. De särintressen som beordrade razzian vet att de inte kommer att kunna kontrollera internet. Vad de vill göra är att statuera exempel och skrämma upp en hel ung generation så att de ska vara livrädda att ladda ned. Tanken är uppenbarligen att webbföretag inte ska våga ha abonnenter eller material på sina servrar som kan ha med piratkopiering att göra. Vi anser inte att sådana utgångspunkter ska vara vägledande för polisens arbete.

Vi är båda

kapitalister. Våra ungdomsförbund Liberala ungdomsförbundet och centerpartiets ungdomsförbund är varma anhängare av marknadsekonomi. Men vi anser också att marknaden måste leva i nutiden. Det omvandlingstryck som musik- och filmindustrin utsätts för är inte särskilt annorlunda jämfört med andra förändringsprocesser genom åren. Vad vi ser är hur fria informationsflöden och tekniska landvinningar förändrar möjligheterna att distribuera över internet. Men distributörerna har valt att slå bakut och rädda sina revir med hjälp av en arsenal av advokater mot vad som kunde vara deras kunder. Det är dags att kasta bort skygglapparna mot tekniska framsteg. I stället för att välkomna utveckling och nya lösningar väljer man att kriminalisera något som hundratusentals svenskar, gör varje dag. Unga behärskar internet, IT-kompetens efterfrågas, men likväl straffas de för att de ser möjligheterna.

Vad vi behöver

är en lag som ger skydd för äganderätten, men som inte kriminaliserar nedladdning för eget bruk av upphovsrättsskyddat material. En lagstiftning som klarar balansgången mellan upphovsrätt och skydd för äganderätten å ena sidan med krav på allmän acceptans och möjlighet att upprätthålla lagstiftningen å andra sidan. Allt kommer inte vara gratis på nätet och vi ser inte något skäl till att det borde vara det heller. Fredrik Malm Fredrik Malm är ordförande för Liberala ungdomsförbundet. Han laddar helst ner "The times they are a-changin'" med Bob Dylan. Fredrick Federley Fredrick Federley är ordförande i centerpartiets Ungdomsförbund. Han laddar helst ner "En sån karl" med Lill Lindfors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag