Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anderssons ”tönterier” visar hur stressade S är

Romina Pourmokhtari, förbundsordförande för LufFoto: Liberalerna
Magdalena Andersson svarar på frågorFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Anderssons aggressiva ton skvallrar om ett stressat parti.

Men Januariavtalet ska följas – skatten ska sänkas på jobb och företagande.

Kom ihåg att du är finansminister på Liberalernas nåder, skriver Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Igår (17/2) gick Lena Rådström Baastad (S) och Anders Henriksson (S) ut i Dagens Nyheter och ville att alla partier skulle lova ett skattesänkarstopp. Magdalena Andersson uttalade sig i Expressen (17/2) om att skattesänkningar på jobb och företagande inte minskar klyftorna i samhället. Sådana reformer kallade finansministern för ”tönterier”. Den här aggressiva tonen blottar självbilden hos ett parti som fortfarande tror de har halva valmanskåren bakom sig. Men det är dags att vakna. Liberalerna är inte Miljöpartiet, vi kräver politik i utbyte mot era ministerposter.

I Januariavtalets fjärde punkt står det att det ska genomföras en omfattande skattereform. Den ska utjämna klyftor men också stärka Sveriges konkurrenskraft och sänka skatten på jobb och företagande. Det är välbehövligt. Trots att arbetslösheten för infödda är låg så är arbetslösheten bland utrikesfödda fyra gånger så hög. Det är alltså fyra gånger så hög risk att mamma eller pappa är arbetslös för utrikesfödda - det är den klyftan som måste slutas. Att bryta det utanförskapet är bland det viktigaste vi kan göra för att motverka klyftorna i vårt samhälle.

Löfven borde snegla på Tyskland

Det behövs lägre skatter på arbete och företagande. I Tyskland är arbetslösheten lägre för båda grupper, såväl inrikes- som utrikesfödd. En stor skillnad mellan oss och dem är att de första hundratusen intjänade kronorna varje år där är helt skattefria. Därefter beskattas dina inkomster med låga 14% upp till en maximal nivå på 45%. Det uppmuntrar fler att starta företag och våga satsa på sina idéer. Om man som Stefan Löfven faktiskt ville uppnå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet borde man härmat Tyskland. De är nämligen på en andraplats, endast efter Tjeckien. Sverige ligger som bekant på plats 22.

Det är tydligt att Socialdemokraterna börjar bli stressade. LO-kollektivet, SSU och resten av partiet börjar nu inse hur mycket liberal politik det är i Januariavtalet.

OECD konstaterar att det behövs mer flexibla ingångslöner. För den ungdom eller utrikesfödd som står långt bort från arbetsmarknaden så är ett arbete med lite lägre lön bättre än inget alls. Det gör att arbetsgivare vågar ge den med lite knackig svenska en chans. Det gör att den som inte hade strålande betyg från gymnasiet ändå kan ta steget ut i arbetslivet. Facken är nöjda med dagens ordning, det garanterar höga ingångslöner för sina egna medlemmar medan det tränger ut resten. Socialdemokraterna värnar så klart fackens makt på arbetsmarknaden - men det är inte fackens mandat som gör att Stefan Löfven är statsminister.

Vi kräver ett stopp för skattehöjningar

Att sänka skatten är inte bara bra för sysselsättningen, integrationen och människors självständighet. Det är också rätt. Idag så betalar den genomsnittliga undersköterskan nästan hälften av sin lön i skatt. Det är på tok för mycket. Att få behålla mer av sin lön är ingen subvention till några få rika knösar. Det är en reform som skulle komma de allra flesta till dels. Vi vill därför inte se ett skattesänkarstopp - tvärtom. Vi kräver ett skattehöjarstopp tills skatten för vanligt folk är lägre.

Det är tydligt att Socialdemokraterna börjar bli stressade. LO-kollektivet, SSU och resten av partiet börjar nu inse hur mycket liberal politik det är i Januariavtalet. Magdalena Andersson måste dock komma ihåg att hon är finansminister på Liberalernas nåder, inte någon annan. Det innebär att Januariavtalet ska följas och att skatten ska sänkas på jobb och företagande. Tönterier eller inte.

Romina Pourmokhtari 

Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet