VARNAR FÖR NYTT EU-FÖRSLAG. Läkaren Anders Löfström är starkt kritisk till det förslag som Carina Hägg lagt i Europarådet om hårdare tag mot samvetsömma läkare. Foto: Lasse Svensson
VARNAR FÖR NYTT EU-FÖRSLAG. Läkaren Anders Löfström är starkt kritisk till det förslag som Carina Hägg lagt i Europarådet om hårdare tag mot samvetsömma läkare. Foto: Lasse Svensson

Anders Löfström: Kränk inte vår rätt att vägra abort

Publicerad
Uppdaterad
Ett nytt förslag från Europarådet kan tvinga vårdpersonal att utföra aborter mot sin vilja, skriver läkaren Anders Löfström.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I årets riksdagsval röstade 95 procent av väljarna på partier som bekänner sig till ett multikulturellt och pluralistiskt samhälle. För detta ska vi förstås vara tacksamma. Desto mer överraskande, då, att representanter för samma partier utan protester tycks vara beredda att rösta igenom ett förslag i Europarådet som inte bara ökar likriktningen inom sjukvården - utan också innebär rent åsiktsförtryck.
Den 7 oktober tar Europarådets parlamentariska församling ställning till ett förslag om att begränsa läkares rätt att av samvetsskäl vägra genomföra aborter.
Förslaget kräver bland annat att "vårdgivare förpliktigas att erbjuda den efterfrågade behandling som en patient lagligt har rätt till" oavsett om detta är förenligt med vårdgivarens samvete eller inte. På samma sätt föreslås att vårdgivare tvingas att "delta indirekt, under alla omständigheter, i aborter och annan kritisk medicinsk praktik trots moraliska invändningar".

Om en vårdgivare vägrar att direkt genomföra en abort av moraliska skäl, kräver förslaget att vårdgivaren bevisar att "hans eller hennes vägran grundas i deras samvete eller i religiösa skäl". Vidare föreslås att ett register ska upprättas över de vårdgivare som vägrar utföra aborter.
Mitt ifrågasättande gäller inte abortlagstiftningen; gynekologiska kliniker kommer i vilket fall som helst erbjuda abort till alla kvinnor som önskar det. Men av det följer inte att varje enskild medarbetare vid klinikerna ska tvingas utföra just den arbetsuppgiften. Än mindre är det rimligt att vårdgivare som av olika skäl inte vill utföra aborter ska övervakas i ett register.
En av Europarådets huvuduppgifter är att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Det förslag som nu föreligger går stick i stäv med detta.
I sjukvården möter patienter med bakgrund i olika kulturer, religioner och föreställningssätt vården när de är som mest utlämnade, avklädda och i behov av förståelse från någon som delar deras synsätt. Varför skulle det då just i vården inte finnas utrymme för pluralism?

Läkekonsten har sedan
Hippokrates dagar på 400-talet före Kristus stått i livets tjänst. Hippokrates läkared har ofta bantats ned till att bota sjukdom, lindra lidande och inte skada patienten.
Fortfarande finns det inom vården personal som anser att det mänskliga livet är heligt i dess mest absoluta bemärkelse. Den svenska abortlagstiftningen har också i sina förtexter hittills lämnat visst utrymme för verksamhetschefer inom gynekologi och obstetrik att låta abortmotståndare utbilda sig och vara verksamma inom kvinno- och förlossningsvården.

Den rapport som nu läggs
fram för omröstning i Europarådet innebär på väsentliga punkter en skärpning av skrivningen. Den skulle inte bara kunna leda till "yrkesförbud" för vårdpersonal som anser att sjukvårdens uppgift är att värna om livet från dess början till dess slut. Registrering och påtryckningar som uttryckligen omnämns i texten skulle även kunna leda till regelrätt förföljelse av dessa personer.
Sorgligt nog har det visat sig att ursprunget till denna text kommer från en svensk Europarådsrepresentant, socialdemokraten Carina Hägg som 2008 motionerade i riksdagen om hårdare tag mot samvetsömma läkare. Hennes nya förslag i Europarådet för tankarna till diktaturer med hemlig polis, åsiktsregistrering och förföljelse av politiskt oliktänkande, och hör inte hemma i samhällen som bygger på demokrati, åsiktsfrihet och medborgerliga rättigheter.
Det bådar inte gott för svensk sjukvård om förslaget går igenom.ANDERS LÖFSTRÖM

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag