Vårt välfärdssystem kan omöjligt utsträckas till att inkludera alla behövande människor i världen, skriver Ann Heberlein. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTVårt välfärdssystem kan omöjligt utsträckas till att inkludera alla behövande människor i världen, skriver Ann Heberlein. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Vårt välfärdssystem kan omöjligt utsträckas till att inkludera alla behövande människor i världen, skriver Ann Heberlein. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Thomas Hammarberg är ordförande för Kommissionen mot antiziganism.Thomas Hammarberg är ordförande för Kommissionen mot antiziganism.
Thomas Hammarberg är ordförande för Kommissionen mot antiziganism.
Susanne Brandheim är doktorand i socialt arbete vid Karlstad universitet. Foto: PRIVATSusanne Brandheim är doktorand i socialt arbete vid Karlstad universitet. Foto: PRIVAT
Susanne Brandheim är doktorand i socialt arbete vid Karlstad universitet. Foto: PRIVAT

Alternativet till tiggeri är hederligt arbete

Publicerad

SLUTREPLIK. Thomas Hammarberg hävdar att ett tiggeriförbud leder till att "fler tiggare tvingas till prostitution". 

Nej, alternativet till att tigga är inte att sälja sex. Alternativet är hederligt arbete eller utbildning, skriver Ann Heberlein.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De känslomässiga reaktionerna på min text om tiggeriförbud  har, i vanlig ordning, varit starka. I en insinuant text  - författaren hävdar bland annat att jag vill "rensa bort" tiggarna – frågar Susanne Brandheim varför "tiggare är så viktiga för Heberlein?". 

Svaret på hennes fråga är att tiggare inte är av särskilt intresse för mig. Jag betraktar de tiggande EU-migranterna som vilka människor som helst, och tillerkänner dem samma rättigheter och skyldigheter som alla andra människor. Tiggarna har inte någon särställning i min moraliska reflektion. 

Däremot finner jag debatten av mycket stort intresse, eftersom problematiken med tiggande EU-medborgare blottlägger våra uppfattningar i centrala etiska frågor, exempelvis hur vi ser på människans potential, frihet och ansvarighet.

Thomas Hammarbergs text, i vilken han motsätter sig ett tiggeriförbud, är ett belysande exempel. Hammarberg, ordförande för "kommissionen mot antiziganism", hävdar att ett förbud mot att tigga på allmän plats leder till att "fler tiggare tvingas till prostitution". Påståendet är häpnadsväckande – som om valet står mellan att tigga och att sälja sex. Resonemanget avslöjar en fördomsfull och nedlåtande syn på de romer vars intressen han påstår sig företräda. 

I Hammarbergs värld tycks romer betraktas som totalt inkompetenta individer, vars enda möjlighet till försörjning är att vädja till andras välvilja eller ägna sig åt kriminalitet. Han göder precis de fördomar man får anta att han vill motverka i sin kamp mot antiziganism.

Samma skyldigheter som alla andra

Till skillnad från Hammarberg anser jag att romer är människor på exakt samma sätt som jag själv och han är, fria och kompetenta. De är inte en särskild sort. Romer har samma rättigheter som alla andra människor – till sitt liv, sin frihet, till frånvaro av lidande, o s v. De har också samma skyldigheter som alla andra människor. Vuxna, friska människor har ett eget ansvar för sitt liv – och en grundläggande skyldighet är naturligtvis att försörja sig själv. 

Alternativet till att tigga är inte att sälja sex. Alternativet är hederligt arbete eller utbildning. Till våra, det vill säga Sveriges, skyldigheter hör dock inte att bistå de tiggande EU-medborgarna med lämpliga arbeten eller utbildning. Våra skyldigheter i relation till dem inskränker sig till att garantera dem grundläggande mänskliga rättigheter då de befinner sig i vårt land. Det innebär till exempel vård som inte kan anstå. Det innebär inte att vi är skyldiga att erbjuda utbildning, bostäder eller ekonomiskt bistånd.

Alla behövande i hela världen kan inte få tillgång till svensk välfärd 

Debatten om hur vi ska bemöta EU-medborgare som tigger i Sverige är intressant att analysera också utifrån den här aspekten: I relation till vem har samhället ansvar? På vilket sätt? Ett land har ett särskilt ansvar för sina medborgare. Samhällskontraktet är en relation mellan stat och individ som medger både rättigheter och skyldigheter. 

Samhällets ansvar för sina medborgare innebär bland annat att bistå med utbildning, hjälp till boende och ekonomiskt bistånd om behoven uppstår, allt det som regleras i vårt välfärdssystem. Detta välfärdssystem kan omöjligt utsträckas till att inkludera alla behövande människor i världen. 

Därför bör tiggande EU-medborgare uppmanas att återvända till sina hemländer. Det är deras hemländer som bär det yttersta ansvaret för dem, inte vi. Att förbjuda tiggande är en tydlig signal, både till dem som tigger och deras hemländer. Det tvingar fram andra, bättre alternativ.

 

Av Ann Heberlein

Lektor i etik, kandidat till riksdagsvalet för M

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag