Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Almedalsveckan är en fest för demokratin

Publicerad
Uppdaterad
Almedalsveckan är både ett jippo och en fest för demokratins livsnerv. Så låt tusen Almedalar blomstra - se till att varje kommun en gång om året arrangerar ett Almedalen i miniatyr, skriver Ulf Bjereld.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Många trodde att 2011 skulle bli ett mellanår för Almedalsveckan. Efter det dramatiska valåret 2010 vore det inte orimligt att förvänta sig en viss avmattning i engagemanget från politiker, journalister, PR-byråer och intresseorganisationer. Men så blev inte fallet. Tvärtom, Almedalsveckan fortsätter att växa. I år uppgår antalet anmälda arrangemang till 1488, mot förra årets rekordantal på 1396. Samtliga partiledare finns på plats och stora medieaktörer som Aftonbladet och Expressen utvidgar sin närvaro.
Är då Almedalsveckan bra eller dålig för den svenska demokratin? Fortfarande finns det en hel del som uppfattar Almedalsveckan som en gigantisk firmafest för eliten inom svensk politik och opinionsbildning, ett veckolångt minglande med rosévin och falska kindpussar. Kritikerna, till exempel Bengt Göransson i Expressen (6/7) fäster sig gärna vid det extraordinära, som när Gudrun Schyman i fjol eldade upp 100 000 kronor i protest mot löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Eller när förre biskopen i Visby Lennart Koskinen nästan kom i handgemäng med Sverigedemokrater som höll torgmöte utanför Svenska Kyrkans tält.

Jag skall tillstå
att det var med en viss skepsis jag själv besökte Almedalsveckan för första gången sommaren 2006. Men min skepsis ersattes snabbt av en glädje över den mångfald, äkthet och seriositet som präglade arrangemangen.
Vi lever i en allt mer individualiserad tid, där partierna får färre medlemmar och där väljarnas identifikation med de politiska partierna minskar. Medborgarna är inte mindre politiskt intresserade och samhällsengagerade i dag än tidigare. Men medborgarnas engagemang tar sig andra uttrycksformer än genom de politiska partierna. Så samlade till exempel de genom Facebook snabbt organiserade demonstrationerna mot främlingsfientlighet dagarna efter Sverigedemokraternas intåg i riksdagen hösten 2010 många fler deltagare än Socialdemokraternas och Vänsterpartiets glesnande skaror i 1 maj-demonstrationerna i storstäderna samma år. Utvecklingen innebär risker för den politiska demokratin. De politiska partierna är tänkta att utgöra en förbindelselänk mellan politiken (samhällsinstitutionerna, de valda församlingarna) och det politiska (medborgarnas engagemang, viljeyttringar och värderingar). När medborgarna vänder de politiska partierna ryggen (eller om det möjligen är tvärtom…) rivs det politiska isär från politiken och samhällsgemenskapen riskerar att luckras upp.

Arrangemang som Almedalsveckan kan bli en gyllene form i en strävan att återförena politiken med det politiska. Genom att mitt på torget låta politikens formella institutioner möta medborgarnas engagemang och värderingar kan vi återskapa den gemensamma offentlighet som utgör demokratins livsnerv.
Men för att kunna fylla en sådan funktion är naturligtvis Almedalen i Visby alldeles otillräcklig. Mitt fältrop till alla landets politiker, journalister och samhällsengagerade medborgare blir i stället: Låt tusen Almedalar blomstra! Se till att varje kommun en gång om året arrangerar ett Almedalen i miniatyr. Låt de politiska partierna konfronteras med alternativa politiska rörelser, miljöorganisationer, djurrättsaktivister, kyrkor och samfund, idrottsföreningar och kulturfolk i seminarier och debatter – och ja, gärna jippon också – där lokala och regionala frågor varvas med nationella och globala.
På så sätt skulle de politiska partierna kunna öppna upp sina slutna strukturer, bryta sin isolering från väljarna och bidra till ett gjuta nytt liv i en representativ demokrati som nu riskerar att stelna i sina former.

ULF BJERELD
Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot av förbundsstyrelsen för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag