Allt kan faktiskt inte skyllas bara på Israel

Publicerad
Uppdaterad
    Är det rimligt att 1,3 miljarder muslimers tillstånd i så hög grad påverkas av Israels 6 miljoner människor på en yta stor som Blekinge? Om svaret är ja, vad säger det om de 1,3 miljarderna?
      Det frågar i dag ELI GÖNDÖR apropå att FN släppt en rapport som pekar ut Israel som orsaken till den muslimska världens problem.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Återigen pekas

Israel ut som orsaken till motsättningarna mellan Väst och den muslimska världen. Denna gång är det genom en rapport sammanställd av bl.a. Indonesiens tidigare utrikesminister Ali Alatas och Irans förre president Mohammad Khatami, gjord på uppdrag av FN för att utreda orsakerna till den växande klyftan mellan islam och Väst. Rapporten fastställer att det varken är religiösa eller kulturella frågor som bidrar till detta gap utan politiska. Rapporten pekar ut konflikten Israel/Palestina som huvudorsaken till missnöjet i den muslimska världen och drar slutsatsen om bara den konflikten få sin lösning kommer även de övriga problemen att lösas lättare.

Den muslimska

världen befinner sig för närvarande i ett komplicerat tillstånd. Vad som i Europa tagit flera hundra år håller nu på att ske i den muslimska världen inom perioden av ett knappt sekel. Utbildning har ökat lavinartat och därmed även kravet och behovet av saklig kunskapsförmedling och en mer vederhäftig bedömning av det egna tillståndet. De traditionella auktoriteterna ifrågasätts i nya omgivningar som ger plats för alla åsikter. Internet har blivit en arena allt svårare att kontrollera som samtidigt ifrågasätter och strukturerar om de traditionella hierarkierna. Vem det är som innehar tolkningsföreträdet av de religiösa skrifterna är längre inte självklart. Avsaknad av en etablerad och utbildad medelklass vilken kan ta över regimen från de förtryckande diktaturerna, vars förtroende kapital ständigt sjunker, är resultatet av en mångårig begränsning av utbildningsmöjligheter. Till de kommer frustration bland muslimska invandrare i Europa som bygger på den kompakta känslan av hopplöshet. Men allt detta ska få sin lösning om bara Israel/Palestina konflikten får sin lösning? Det är förnedrande för den muslimska världen och för FN att överhuvudtaget publicera en sådan rapport. Att FN upplever sig ha upptäckt hjulet är inte konstigt med tanke hur markant israelfixeringen varit hittills.

Enligt rangordningen

över stater som får mest av FN:s kritik för brott mot mänskliga rättigheter var Israel 2004 först på listan. På andra plats kom Sudan. År 2005 var 34 procent av FN:s resolutioner, vilka kritiserade andra medlemsländer, riktade mot Israel. Samma år riktades knappt 6 procent av resolutionerna mot Sudan. Därmed förbättrade Sudan sitt anseende och hamnade på fjärde plats under en tid då den statligt understödda Janaweed-milisen slaktade hundratusentals människor. Israel förblev dock kvar på första plats som världens värsting. Fixeringen vid Israel i FN leder uppenbarligen till ett märkligt resultat. Anledningen är att det i FN finns tre utskott; Division for Palestinian Rights (DPR), Committee on the Exercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People (CEIRPP) och Special Committee to Investigate Israeli Practices Affecting the Human Rights of the Palestinian People (SCIIHRP). Med tillgång till över 700 NGOs (icke-statliga organisationer) vars enda uppgift är att i Generalförsamlingen producera resolutioner mot Israel. I kommittén för dessa utskott sitter 22 länder. Några av dem är Kuba, Libyen, Guinea, Pakistan, Laos, Tunisien och Vitryssland. Freedom House, som är en oberoende icke-politisk organisation vilken bevakar utvecklingen av människors fri - och rättigheter i världen publicerar årligen ett frihetsindex där världens länder rankas. En snabb överblick av den senaste rapporten visar att de länder där villkoren för den egna befolkningen är sämst också är de länder som i FN agerar Israels moraliska övervakare och dessutom till stor del är muslimska.

Om man trots allt

försöker ta FNs allmänna förhållningssätt och den nypublicerade rapporten på allvar måste man ändå ställa sig ett par frågor. Är det rimligt att 1,3 miljarder muslimers tillstånd i så hög grad påverkas av Israels 6 miljoner människor på 22000 kvadratkilometer? Om svaret är ja, vad säger det om de 1.3 miljarderna? Om Israel inte hade funnits hade då utbildningen och de sociala villkoren i den muslimska världen varit bättre? Kommer tillståndet i den muslimska världen att förbättras och utvecklingen gå smidigare om Israel/Palestina konflikten får en lösning? Kan Muhammad Khatami som varit delaktig i rapporten förklara hur mullornas makt i Iran under hans tid som president är kopplad till konflikten Israel/Palestina? Det är ingen tvekan om att konflikten Israel/Palestina har ett symbolvärde på vilket man kan kasta över de flesta problem om det ges förutsättningar för att göra det.

Det är heller ingen

tvekan om att Israel har brister och gör fel! Dessutom måste den pågående diskussionen om den muslimska världens tillstånd ha nolltolerans för generaliseringar av islam och muslimer. Religioner tolkas alltid på olika sätt och individerna inom en religiös grupp är alla individer med varierande förhållningssätt. Men konsekvensen av det traditionella skuldbeläggandet på Israel genom förenklingar som bortser från ett komplicerat tillstånd kan bli ödesdigert. Först och främst leder kombinationen av mängden av resolutioner, rapporter och dess innehåll och initiativtagare till ett oseriöst intryck av ett redan ifrågasatt FN. För det andra riskerar det att få en vargen kommer-effekt för resolutioner och rapporter som verkligen måste tas på allvar. Om dessutom problematiska omgivningar i världen undviker att ta sitt eget ansvar genom att skjuta över det på tredje part tappar utredningar och rapporter sin trovärdighet. ELI GÖNDÖR

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag