Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansregeringen har lurat dieselbilisterna

Nivåerna av kvävedioxid i luften är inte okej. Och det är dieselbilarnas otroliga frammarsch och usla rening som är boven i dramat, skriver Daniel Helldén.
Foto: COLOURBOX
Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd i Stockholms stad.

Många känner i dag ilska över att deras bilinköp inte blev den miljösatsning som de trodde när de valde en dieselmotor. 

Om inte alliansregeringen hade begravt sin egen utredning om miljözoner hade vi aldrig hamnat här, skriver trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MILJÖZONER. För att få ordning på luften i våra städer måste vi få bort de skadliga dieselbilarnas utsläpp. För Stockholms del handlar det om att några delar av staden alltid överskrider de gränsvärden som finns för att skydda folks hälsa. Inte minst barnen tar direkt skada av detta. Nivåerna av kväveoxid är inte okej. Och det är dieselbilarnas otroliga frammarsch och usla rening som är boven i dramat. Detta vet vi liksom andra partier – och det har varit känt länge.

Tvärtemot den utredning som man nyligen haft i sin hand satte man i gång att premiera den fordonstyp som man tidigare var medveten om borde begränsas. Illa.

Redan 2010 kom en utredning från Transportstyrelsen som föreslog att redskapet miljözoner skulle införas så att kommunerna kunde ta bort de värsta dieselbilarna. Utredningen skickades ut på remiss från regeringen. Redan då förordade Stockholms stads politiker unisont att vi borde få miljözoner, liksom länsstyrelsen. Alla var medvetna om att dieselbilar är skadliga. 

De stoppade huvudet i sanden – nu slår det tillbaka

Men alliansregeringen valde i stället att stuva in utredningen i en byrålåda tillsammans med remissvaren. Man begravde helt enkelt en utredning som skulle gjort att vi successivt påbörjat avvecklingen av de skadliga dieselbilarna. Att stoppa huvudet i sanden slår nu tillbaka och skapar ilska och en känsla av ryckighet.

Snart valde Alliansen 2013 att i stället införa miljöbonusar för flertalet dieselbilar i form av undantagen fordonsskatt. Tvärtemot den utredning som man nyligen haft i sin hand satte man i gång att premiera den fordonstyp som man tidigare var medveten om borde begränsas. Illa.

Inte långt efter det kom dieselgate 2015 där det visat sig att ett stort antal nya dieselbilar inte bara släpper ut skadlig kväveoxid utan upp till 40 gånger mer än vad som skulle vara fallet. Härvan lyfte frågan om dieselns skadlighet, vilket var bra. 

Men det visade sig snart att även de icke manipulerade bilarna släpper ut avsevärt mer än vad som uppgetts. I snitt släpper en diesel från 2014 ut lika mycket kväveoxid som en euro-klassad bil inköpt 1997. Nästan inget hade hänt med reningen. Och de nya så kallade Euro 6-bilarna som kom efter 2014, släpper ut fem till sex gånger vad som är miljökravet. Det handlar om enorma mängder kväveoxid ut i stadsluften. Så kan vi inte ha det.

Alla är överens: Något måste göras åt dieselutsläppen

För att skydda medborgarnas hälsa och de klara lagkrav vi faktisk har måste vi sätta in miljözoner på vissa gator inte minst i Stockholms innerstad. Därom är alla partier i Stockholm överens. På samma sätt som vi var 2010. Exakt inom vilka områden och när de kommer är inte bestämt utan ska fastställas av en politisk referensgrupp som nu ska tillsättas i Stockholm. Klart är att det inte blir i hela innerstaden, berör inte alla dieselbilar och det kommer inte ske före 2020.

Men att låta bli att införa miljözoner är oansvarigt och borde ha skett redan 2011. Om alliansregeringen 2006–2014 agerat i tid hade inte en stor grupp svenskar hamnat i situationen att de känner sig lurade. Vi hade haft en bättre luft och färre fall av astma, lungsjukdomar och för tidig död.


Av Daniel Helldén (MP)

Trafikborggaråd, Stockholms stad