Aron Modig. Foto: Riksdagen.Aron Modig. Foto: Riksdagen.
Aron Modig. Foto: Riksdagen.
Fredrik Malm. Foto: Riksdagen.Fredrik Malm. Foto: Riksdagen.
Fredrik Malm. Foto: Riksdagen.
Johan Forssell. Foto: Riksdagen.Johan Forssell. Foto: Riksdagen.
Johan Forssell.  Foto: Riksdagen.
Johanna Jönsson. Foto: Riksdagen.Johanna Jönsson. Foto: Riksdagen.
Johanna Jönsson.  Foto: Riksdagen.
Tayyab Shabab Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNTayyab Shabab Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tayyab Shabab Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Alliansen: Max 30 dagar för ett beslut om jobb i Sverige

Publicerad

Vi vill införa en 30-dagarsgaranti. En ansökan om arbetstillstånd som inte kräver någon komplettering ska ta högst 30 dagar att handlägga, skriver Alliansens migrationspolitiska talespersoner.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Idag tar riksdagen ställning till Alliansens förslag om ny lagstiftning för att stoppa det snabbt växande problemet att arbetskraftsinvandrare blir utvisade enbart på grund av mindre misstag. Det handlar bland annat om arkitekter, programmerare och pizzabagare som arbetar och betalar skatt i Sverige. Programmeraren Tayyab Shabab från Pakistan är en av de drabbade vars fall har fått mycket uppmärksamhet.

Trots flera uppmaningar från Alliansens partier har regeringen dragit ut på tiden och enbart föreslagit åtgärder som är otillräckliga för att möta problemet. Det måste vara lätt att jobba och göra rätt för sig i Sverige.

 

LÄS MER: Sverige förlorar på att utvisa mig 

 

Vårt tålamod är nu slut. Alliansen har därför presenterat en gemensam motion med innebörden att en regel om helhetsbedömning ska införas. Syftet är att små misstag av seriösa arbetsgivare inte ska leda till utvisning av den som jobbar, försörjer sig och betalar skatt i Sverige. En majoritet i riksdagens Socialförsäkringsutskott har ställt sig bakom motionen. Regeringen ska därmed rätta sig efter denna uppmaning och ta fram nödvändig lagstiftning. Alliansen förordar att ny lagstiftning ska träda i kraft innan året är slut. 

Sverige behöver fler företag som startar, växer och anställer. Sveriges internationella konkurrenskraft bygger på att våra företag lyckas rekrytera och behålla arbetskraft. Det är därför orimligt att personer som arbetar och betalar skatt och bidrar till svensk konkurrenskraft, blir utvisade på grund av mindre misstag.

Det är även orimligt att en person utvisas enbart på grund av att han eller hon har fått sin anställning via en rekryteringskanal av LinkedIns storlek och räckvidd. Det har nu gått över ett år sedan detta drabbade Syed Latif från Bangladesh i ett uppmärksammat fall. Regelverket är dock fortsatt detsamma och det finns fler som påverkats på liknande sätt. Alltför många skötsamma och hårt arbetande personer drabbas av komplicerade processer med risk för att behöva lämna det land man sökt sig till för att arbeta i.

Vi måste nu få till en förändring. Att stelbenta regler eller onödig byråkrati sätter hinder i vägen för arbetskraftsinvandringen måste få ett slut.

 

LÄS MER: Låt inte våra talanger utvisas av byråkrati 

 

Ett ytterligare problem, som regeringen inte beaktat tillräckligt, är lång väntan på beslut hos Migrationsverket. Vi har på senare år sett en stadig ökning när det gäller handläggningstiderna. För ett företag kan långa väntetider göra att man helt avstår att rekrytera den personal som man egentligen har ett behov av. Därför vill vi i Alliansen införa en 30-dagarsgaranti. En ansökan om arbetstillstånd som inte kräver någon komplettering ska ta högst 30 dagar att handlägga.

Vi ska ta tillvara på människors vilja och förmåga att arbeta. Därför behöver Sverige ett fungerande system för arbetskraftsinvandring. Fler i arbete bidrar också till en positiv utveckling, ökad tillväxt och stärkt konkurrenskraft för svensk ekonomi.

Det är uppenbart att regeringen har misslyckats på detta område. När en majoritet i riksdagen på Alliansens initiativ nu kräver skyndsamma åtgärder måste regeringen agera. 

 

Alliansens migrationspolitiska talespersoner

Johan Forssell (M)

Johanna Jönsson (C)

Fredrik Malm (L)

Aron Modig (KD)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag