Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansen: Max 30 dagar för ett beslut om jobb i Sverige

Aron Modig.
Foto: Riksdagen.
Fredrik Malm.
Foto: Riksdagen.
Johan Forssell.
Foto: Riksdagen.
Johanna Jönsson.
Foto: Riksdagen.
Tayyab Shabab
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi vill införa en 30-dagarsgaranti. En ansökan om arbetstillstånd som inte kräver någon komplettering ska ta högst 30 dagar att handlägga, skriver Alliansens migrationspolitiska talespersoner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Idag tar riksdagen ställning till Alliansens förslag om ny lagstiftning för att stoppa det snabbt växande problemet att arbetskraftsinvandrare blir utvisade enbart på grund av mindre misstag. Det handlar bland annat om arkitekter, programmerare och pizzabagare som arbetar och betalar skatt i Sverige. Programmeraren Tayyab Shabab från Pakistan är en av de drabbade vars fall har fått mycket uppmärksamhet.

Trots flera uppmaningar från Alliansens partier har regeringen dragit ut på tiden och enbart föreslagit åtgärder som är otillräckliga för att möta problemet. Det måste vara lätt att jobba och göra rätt för sig i Sverige.


LÄS MER: Sverige förlorar på att utvisa mig 


Vårt tålamod är nu slut. Alliansen har därför presenterat en gemensam motion med innebörden att en regel om helhetsbedömning ska införas. Syftet är att små misstag av seriösa arbetsgivare inte ska leda till utvisning av den som jobbar, försörjer sig och betalar skatt i Sverige. En majoritet i riksdagens Socialförsäkringsutskott har ställt sig bakom motionen. Regeringen ska därmed rätta sig efter denna uppmaning och ta fram nödvändig lagstiftning. Alliansen förordar att ny lagstiftning ska träda i kraft innan året är slut. 

Sverige behöver fler företag som startar, växer och anställer. Sveriges internationella konkurrenskraft bygger på att våra företag lyckas rekrytera och behålla arbetskraft. Det är därför orimligt att personer som arbetar och betalar skatt och bidrar till svensk konkurrenskraft, blir utvisade på grund av mindre misstag.

Det är även orimligt att en person utvisas enbart på grund av att han eller hon har fått sin anställning via en rekryteringskanal av LinkedIns storlek och räckvidd. Det har nu gått över ett år sedan detta drabbade Syed Latif från Bangladesh i ett uppmärksammat fall. Regelverket är dock fortsatt detsamma och det finns fler som påverkats på liknande sätt. Alltför många skötsamma och hårt arbetande personer drabbas av komplicerade processer med risk för att behöva lämna det land man sökt sig till för att arbeta i.

Vi måste nu få till en förändring. Att stelbenta regler eller onödig byråkrati sätter hinder i vägen för arbetskraftsinvandringen måste få ett slut.


LÄS MER: Låt inte våra talanger utvisas av byråkrati 


Ett ytterligare problem, som regeringen inte beaktat tillräckligt, är lång väntan på beslut hos Migrationsverket. Vi har på senare år sett en stadig ökning när det gäller handläggningstiderna. För ett företag kan långa väntetider göra att man helt avstår att rekrytera den personal som man egentligen har ett behov av. Därför vill vi i Alliansen införa en 30-dagarsgaranti. En ansökan om arbetstillstånd som inte kräver någon komplettering ska ta högst 30 dagar att handlägga.

Vi ska ta tillvara på människors vilja och förmåga att arbeta. Därför behöver Sverige ett fungerande system för arbetskraftsinvandring. Fler i arbete bidrar också till en positiv utveckling, ökad tillväxt och stärkt konkurrenskraft för svensk ekonomi.

Det är uppenbart att regeringen har misslyckats på detta område. När en majoritet i riksdagen på Alliansens initiativ nu kräver skyndsamma åtgärder måste regeringen agera. 


Alliansens migrationspolitiska talespersoner

Johan Forssell (M)

Johanna Jönsson (C)

Fredrik Malm (L)

Aron Modig (KD)

0