Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla undrar när M ska införa ”Sluta skjut”

Det gör oss både förbannade och frustrerade att Stockholms moderata styre saknar en plan för att stoppa nyrekryteringen till gängen, skriver S-debattörerna.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Annika Strandhäll (S), riksdagsledamot, Stockholms stad.
Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Foto: PETER KNUTSON
Carro Sinisalo, folkbildare om gängvåld, medlem i (S) och boende i Rinkeby.

Vi som bor i Stockholm vaknar upp till en ny skottlossning var och varannan dag. Vår stad är nu gängens starkaste fäste. 

Ulf Kristersson vill gärna framställa sitt regeringsalternativ som ett som kan ta itu med brottsligheten, men i huvudstaden har Moderaterna misslyckats, skriver Annika Strandhäll, Karin Wanngård och Carro Sinisalo (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Varje gång en mamma eller pappa ser sin son dras in i gängkriminalitet är ett misslyckande. Varje mord på en ung människa är en tragedi. Allt fler frågar sig – varför gör Moderaterna som styr i Stockholms stad inte mer? Var är insatserna för att stoppa unga på glid i tid innan de står med ett vapen i hand? Varför inför Moderaterna inte ”Sluta skjut” som varit framgångsrikt i Malmö?

Polisen gör ett fantastiskt arbete med att se till att fler än någonsin sitter bakom lås och bom. Men för varje gängkriminell som plockas bort från gatan står nya unga killar på led. Det gör oss både förbannade och frustrerade att stadens moderata styre saknar en plan för att stoppa nyrekryteringen till gängen. 

Historiska S-satsningar

De gängrelaterade skjutningarna är ett av våra största samhällsproblem. En stor tillgång till vapen och konflikter mellan enskilda som snabbt eskalerar leder till en ökad våldsspiral. Unga pojkar och män som dödar varandra på ett hänsynslöst sätt. Oskyldiga människor som kommer i vägen för gängkonflikterna. Det måste få ett slut. 

Här verkar Moderaterna mest stå handfallna och utan en plan för att bryta nyrekryteringen.

Den S-ledda regeringen har gjort historiska satsningar på fler polisanställda, skarpare verktyg och lagstiftning och ett starkare rättsväsende. Men mer behöver göras för att unga inte ska dras in i kriminalitet. Vi behöver stärka socialtjänsten, bryta segregationen och öka framtidstron hos unga. Mycket av det arbetet sker i kommunerna.

Malmö minskade skjutningarna

I S-ledda Malmö har antalet skjutningar minskat med 70 procent de senaste åren. En bärande faktor har varit kommunens nära samarbete med Polisen och deras arbete med Sluta skjut. Sluta skjut är en beprövad metod från USA för att minska och förebygga dödligt samt grovt våld bland kriminella grupperingar, där man punktmarkerar de mest kriminellt aktiva. Även om mycket arbete återstår för att våldet inte ska riskera att blossa upp på nytt är Malmö ett positivt exempel som skapar hopp. 

I Stockholm pekar siffrorna tyvärr åt motsatt håll, skjutningarna ökar och är flest i landet. Här verkar Moderaterna mest stå handfallna och utan en plan för att bryta nyrekryteringen. De mäktar inte med att komma fram med ny politik på området, och ägnar tiden åt att skylla ifrån sig ansvaret. 

En annan väg är möjlig

Stockholmsmoderaterna har sparat på skolan och förskolan, den verksamhet som Polisen pekar ut som central för att förebygga att unga dras in i kriminalitet. Avgifterna för fritidsklubbarna har höjts och barn som inte har råd att delta får i stället hänga ute på gator och torg. De har även dragit ner på antalet fältassistenter och lämnat socialtjänsten utan tillräckliga resurser för att möta gängens rekryteringar. 

Det budgetförslag vi har lagt fram för Stockholm visar att en annan väg är möjlig. Skola och förskola får kraftiga resursförstärkningar för att anställa fler. Vi tar bort avgifterna för fritidsklubbarna och satsar på läxläsningsinsatser och fritidsaktiviteter. Därtill föreslår vi en historiskt stor satsning för att öka tryggheten i Stockholm genom att stärka stadsdelarnas förebyggande arbete. 

Inför Sluta skjut nu

Det är hög tid att Moderaterna i Stockholm börjar vända på alla stenar. De måste lära av andra delar av Sverige där man faktiskt lyckats trycka tillbaka våldet. Stockholm bör införa Sluta skjut. 

Vi Socialdemokrater är beredda att göra det som krävs för att inga fler barn ska bli offer för gängens brutalitet. För att ingen ska känna rädsla i sitt bostadsområde. Vi backar inte – Stockholm ska vara en trygg stad för alla. 


Av Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), Stockholms stad

Karin Wanngård

Oppositionsborgarråd (S), Stockholm 

Carro Sinisalo

Folkbildare om gängvåld, medlem i (S) och boende i Rinkeby