Alla som vill begriper att pojkar inte är som flickor

David Eberhard är psykiater och författare.
Rickard Nordin är riksdagsman, centerpartist och feminist.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Pojkar och flickor bör inte stöpas i samma form.

Feministen Rickard Nordin (C) förnekar upprört det som andra föräldrar redan har märkt, skriver psykiatern David Eberhard.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | GENUS. Den centerpartistiske riksdagsmannen Rickard Nordin är upprörd. Han känner sig förbannad över att någon kan ha mage att påstå att pojkar biologiskt är annorlunda flickor. Med alla respekt för Rickards känslor bör det förtydligas några saker. 

För det första är det inte något tyckande från min sida att pojkar och flickor är biologiskt olika. Det är vetenskapligt visade fakta. Rickard Nordin må bli hur förbannad han vill. Att Rickard Nordin i sin replik till min artikel blandar ihop en del saker och dessutom hittar på att jag hävdat saker jag absolut inte hävdat, kan möjligen förklaras med hans ilska och svallande känslor. Det ger honom ändå inte rätt.

Vad har #metoo med min text att göra?

Jag har aldrig ansett att män ska få bete sig hur aggressivt som helst. Jag vet inte var Rickard Nordin fått det ifrån. Det står verkligen inte i min text. Det är väldigt fint att Rickard kallar sig för feminist och att han hänvisar till #metoo. Vad det har med min artikel att göra är dock högst oklart. Det torde vara uppenbart för varje enskild läsare att jag är för jämställdhet precis som en extremt stor majoritet av Sveriges befolkning. Vad jag och Rickard Nordin är oense om tycks i stället vara hur man uppnår denna jämställdhet. 



Eftersom vi absolut inte föds som några oskrivna ark papper, vilket Rickard Nordin tycks ha fått för sig, kommer ett sådant förhållningssätt till verkligheten att leda fel. Det är min huvudsakliga poäng. 

Nordin borde läsa på om arv och miljö

Om nu Rickard känner att det gör honom ilsken och att han blir väldigt sårad på grund av att världen enligt all gängse forskning tydligt visar att människor faktiskt föds med olika egenskaper från början, så föreslår jag att han antingen fortsätter att blunda för hur världen ser ut eller börjar läsa på om evolutionsbiologi, genetik och andra viktiga ämnen som man behöver känna till för att veta vad som är ärftligt och vad som är miljö. 

Eller så kanske det borde räcka med att han tittar sig omkring och inser det som de flesta föräldrar märker redan från början. Pojkar och flickor är olika och bör därför inte stöpas i samma form. Jämställdhet innebär inte att man ska försöka söka lika utfall utan att alla ska ha samma möjligheter utifrån sina förutsättningar.


Av David Eberhard

Psykiater och författare