Christina Tallberg, ordförande PRO. Foto: Jack MikrutChristina Tallberg, ordförande PRO. Foto: Jack Mikrut
Christina Tallberg, ordförande PRO. Foto: Jack Mikrut
Expressen har tidigare rapporterat om Per Larssons 92-åriga mamma som serverades två hårda potatisar och några korvskivor av hemtjänsten. Foto: PrivatExpressen har tidigare rapporterat om Per Larssons 92-åriga mamma som serverades två hårda potatisar och några korvskivor av hemtjänsten. Foto: Privat
Expressen har tidigare rapporterat om Per Larssons 92-åriga mamma som serverades två hårda potatisar och några korvskivor av hemtjänsten. Foto: Privat

Alla ska ha rätt till en värdig ålderdom

Publicerad

Var du än bor i landet ska du få en bra äldreomsorg.

De oacceptabla skillnaderna i kommunerna kan innebära risker för liv och säkerhet för den enskilde, skriver PRO:s Christina Tallberg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag träffas vi experter i regeringens utredning ”En nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen”. Där kommer jag att driva att det tas ett helhetsgrepp för att utjämna orättvisorna som finns mellan kommunernas äldreomsorg. De oacceptabla skillnaderna, som nu skildras i media, kan innebära risker för liv och säkerhet för den enskilde.

Var du än bor i landet ska du få en bra äldreomsorg. Det har PRO uttryckt många gånger. Trots många utredningar har situationen inte ändrats. Nu finns chansen att ta frågan på allvar när en kvalitetsplan för äldreomsorgen ska tas fram. Skillnaderna måste utjämnas.

När Expressen granskar maten på landets äldreboenden skiljer det hela 2 785 kronor mellan den kommun som tar ut högst och den som tar ut lägst avgift. Det är också stora skillnader i kvalitet. Det är oacceptabelt. Maten och måltiden har stor betydelse för äldres hälsa och välbefinnande. Att njuta av god och näringsriktig mat är enligt PRO en mänsklig rättighet. Måltiden ska vara något att se fram emot. Det bästa sättet att få uppleva en god måltid är att maten lagas på plats på landets äldreboenden.

 

Enligt PRO är det av yttersta vikt att självbestämmande gäller även för maten. Det betyder att mat och måltider ska bidra till en god levnadsnivå, ett värdigt liv och välbefinnande. Alla äldre oavsett om de bor i ordinärt eller särskilt boende ska erbjudas mat av god kvalitet, lokalt tillagad och om möjligt av närproducerade råvaror. Detta kräver kunniga beställare, riktiga kök och att personalen inom äldreomsorgen är kunniga i matlagning. Vårt krav är också att det ska finnas dietister inom äldreomsorgen i alla kommuner och landsting.

Bristen på särskilda boenden är skriande. Omkring 36 000 platser försvann mellan åren 1994 och 2013. De flesta ca 26 000 platser försvann 2003-2013. Tanken var att fler äldre skulle bo hemma vilket är billigare än särskilt boende. PRO har krävt att kommunerna öppnar 35 000 nya platser på särskilda boenden inom 15 år.

Det finns också ett behov av ytterligare boendeformer. Ett boende där du får trygghet och social samvaro utan att vara allvarligt sjuk. Det är många äldre som önskar sig detta. PRO ska bidra till att det kommer konkreta förslag på detta i utredningen.

 

PRO kräver också att den som fyllt 80 år och själv vill ska få plats på särskilt boende utan biståndsprövning. Snart är det enda sättet att få en plats på särskilt boende att överklaga biståndsbeslut till förvaltningsrätten. Det är en mycket oroande utveckling.

Det här är inga nyheter. Men granskningen av boendet och maten i media gör förhoppningsvis att fler får upp ögonen för problemen. Genom PRO:s egen Äldrebarometer, där våra medlemmar betygsätter hur äldrevänliga landets kommuner är, har vi kunnat se en nedåtgående trend när det gäller kvaliteten på äldreomsorgen och tillgången till äldreboenden, under flera år.

Kvaliteten måste höjas inom äldreomsorgen. Äldreminister Åsa Regner har nu chansen att tillsammans med kommunerna ta initiativ till att alla landets äldre ska få en värdig ålderdom. Vi i PRO delar gärna med oss av vår kunskap och våra erfarenheter.

 

Christina Tallberg

Ordförande PRO

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag