Dan Persson.Dan Persson.
Dan Persson.
Foto: MARKUS SCHREIBERFoto: MARKUS SCHREIBER
 Foto: MARKUS SCHREIBER
Foto: LINNEA RHEBORGFoto: LINNEA RHEBORG
 Foto: LINNEA RHEBORG

Alla poliser som närvarade i går förtjänar beröm

Publicerad

Jag har kritiserat polisen många gånger genom åren och pekat på att organisation och ledning är dysfunktionell, men i går förtjänar all operativ ledning och alla närvarande poliser beröm, skriver Dan Persson. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I går hade jag avslutat ett möte i loungen på Scandic Haymarket och inväntade hustrun för att vi gemensamt skulle ge oss hemåt. Helt plötsligt så har vi folkmassor i panik utanför. Jag går ut för att förstå vad som händer och ser då polisbilar och en övertäckt kropp i korsningen Kungsgatan-Drottninggatan. Mot mig kommer en kraftig man i snickarkläder med morakniv och allt. Han drar fram och sätter på sig en neonfärgad keps där det står polis och sedan en revolver, därefter en pistol.

Jag har kritiserat polisen många gånger genom åren och pekat på att organisation och ledning är dysfunktionell, men i går förtjänar all operativ ledning och alla närvarande poliser beröm. På minuter hade vi 50-talet i insatsstyrkan i kamouflagekläder och med automatvapen, lika många civila som sliter fram sina neonmössor och drar sina vapen. Jag hade ingen aning om att vi hade så många civilklädda som man aldrig kunnat drömma var poliser på våra gator. En vacker cirka 35-årig kvinna i kläder och handväska av Stureplansmodell drar på sig en väst där det står polis och tar upp en pistol ur den dyra handväskan. Jag blir glad över att krisplaner och övningar har gjort att vi i dag kan mobilisera på så kort tid. 

 

LÄS MER: Låt inte Sverige bli ett land där detta inte ger konsekvenser 

 

Rädd blir jag inte för terroristerna, de är ynkliga idioter. Men rädd blir jag för hur lite som krävs för att skapa panik (nu menar jag inte attacken). När en polis med vapen gick förbi hotellfönstret och en kvinna skrek "det är terroristen" blev det panik i hotelloungen i en halv minut. Terroristen i fråga hade neonfärgad mössa där det stod polis och två kollegor i uniform med dragna vapen en meter bakom sig.

President Roosevelt kunde redan 1933 i en mening beskriva det enda fungerande förhållningssättet gentemot hot mot vårt samhälle. Blir vi rädda vinner de, blir vi inte rädda vinner vi.

Nu sitter vi hemma i den trygga medelklassmiljön som villaområden i Saltsjö-Boo utgör, det är dags att byta till snickarbyxor och ta fram motorsågen för att hantera höstens behov av ved till braskaminen. Livet går vidare och vi skall göra det vi kan för att leva som vanligt i vårt öppna demokratiska samhälle.

 

Dan Persson

Managementkonsult 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag