Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla måste ställa upp så riskgrupperna får mat

Många av oss behöver se till att riskgrupper som inte har råd med hemleverans eller hemtjänst får mat till dörren, menar Sandra Penzo.Foto: NORA LOREK/TT
Sandra Penzo.Foto: Mateo Lozano

Vi behöver göra en gemensam insats för att hjälpa de äldre och sjuka i coronakrisen, skriver Sandra Penzo som startat en Facebookgrupp för att färre ska smittas.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Just nu dominerar coronaviruset allt vi hör och läser. Det är därför lätt att fyllas av negativitet, ångest och oro. 

En viktig fråga för mig i en kris som denna är ”Vad kan jag bidra med?”

Min mormor och morfar tillhör riskgrupperna, inte bara då de är äldre utan även för deras diabetes. De bor fortfarande hemma i sitt hus och de har ingen tillgång till hemtjänst. De riskerar i värsta fall sina liv bara genom att gå ut och handla mat. Då är det naturligt att jag, en 26-åring utanför riskgrupperna, passar på att fråga om jag kan handla med något när jag ändå ska ut själv. Men vi är alla i detta tillsammans och behöver hjälpa fler än de allra närmaste. Jag startade därför Facebookgruppen ”Starka tillsammans i Karlskrona” för att nå fler behövande.

Undvik fysisk kontakt 

Något som jag var väldigt noggrann med när jag uppmanade andra att haka på detta projekt, var att de skulle följa hälsoråden som bland annat WHO gått ut med. Det gäller att undvika fysisk kontakt och lämna matkassen utanför ytterdörren. 

Det finns redan företag som erbjuder hemkörning av varor, men då blir det helt plötsligt en pengafråga. Det kommer nog inte som en överraskning att många äldre eller sjuka får kämpa med ekonomin. 

All har inte råd med hemtjänst

I går fick jag ett meddelande från en person inom hemtjänsten om att det jag uppmuntrar till i värsta fall stjälper mer än det hjälper. Att det faktiskt finns hemtjänst för de äldre. Visst, vi får inte glömma att det alltid finns en risk med mänsklig kontakt, oavsett om den sker i hemmet, ute på stan eller när man tar emot en kasse i sin trappuppgång. Men än en gång ställs ekonomi mot välmående. Ska man inte kunna äta sig mätt om man inte har råd med hemtjänst? Hur hade du själv velat ha det om du var äldre eller tillhörde en riskgrupp? Jag hade hellre valt att ta hjälp av någon än att ge mig ut till affären själv.

Det är bättre att en människa som inte tillhör någon av riskgrupperna ger sig ut, än att tio äldre gör det. Då minskar vi större folksamlingar och onödiga smittorisker. 

Fundera på vad du kan göra

Jag har mötts av så mycket kärlek från folk i samband med detta initiativ. Vi behöver göra en gemensam insats för att hjälpa de äldre och sjuka i samhället att minska riskerna med corona. Därför vill jag att du funderar över vad just du kan göra för att hjälpa de som behöver hjälpen allra mest. 

Till sist, glöm inte ensamheten som kan växa sig ännu större i dessa tider av inställda evenemang och minskade fysiska möten. Se till att finnas där för någon som behöver prata om sin oro. Det är bara ett telefonsamtal bort. 

 

Av Sandra Penzo 

Social entreprenör

Så känner svenskar inför corona: Inte orolig men obehagligt