Statsminister Stefan Löfven. Foto: Anna-Karin Nilsson
Statsminister Stefan Löfven.  Foto: Anna-Karin Nilsson

Alla människor ska kunna leva på sin lön

Publicerad

De borgerligas förslag om att sänka lönerna för att få in fler på arbetsmarknaden är som att riva hela huset för att man vill ha ett luftigare kök.

Alla som vet hur en marknad fungerar förstår att sänkta löner för några skulle sätta en stor press nedåt på lönerna för andra, skriver Stefan Löfven.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag hålls en debatt i riksdagen med anledning av att de borgerliga partierna vill att staten ska gå in och sänka lönerna på den svenska arbetsmarknaden som ett sätt att försöka hjälpa nyanlända.

De borgerliga partierna har rätt i en fråga. En del av de människor som sökt skydd i Sverige kommer att få svårt att hävda sig på den ordinarie svenska arbetsmarknaden. Det är de som har låg utbildning och samtidigt har så få år kvar i arbetsför ålder att det inte är rimligt att de påbörjar långa utbildningar.

Men det är också det enda de borgerliga har rätt i. Deras förslag om att sänka lönerna för att adressera den här utmaningen är som att riva hela huset för att man vill ha ett luftigare kök. Alla som vet hur en marknad fungerar förstår att sänkta löner för några skulle sätta en stor press nedåt på lönerna för andra. Såväl internationella studier som Konjunkturinstitutet och IFAU visar att lönerna måste ned till mycket låga nivåer för att uppnå den effekt de borgerliga partierna säger sig vilja. Professor Lennart Flood vid Handelshögskolan i Göteborg pratar om löner på 8 000 kronor i månaden.

 

LÄS MER: Presentera HUR folk ska få jobb, Löfven

 

Det går inte att isolera de borgerligas lönesänkningar till några särskilda grupper, de skulle sprida sig på arbetsmarknaden. När arbetsgivarna plötsligt kan anställa vårdpersonal, butiksbiträden, restaurangpersonal, byggnadsarbetare, chaufförer och administrativ personal för en spottstyver så är det lätt för alla att förstå hur det skulle påverka lönen och anställningstryggheten för alla de som har de jobben i dag. Internationell forskning pekar på att sänkta löner skapar press nedåt för den fjärdedel av löntagarna som tjänar sämst. I Sverige motsvarar det en miljon löntagare.

Problemet att få in nyanlända personer med låg utbildning i jobb ska inte förringas. Men det är samtidigt viktigt att utgå från fakta när man utformar förslag. Beräkningar visar att av alla de som befinner sig i etableringsuppdraget i dag och de kommande tre åren så är det cirka 25 000 personer som saknar gymnasieutbildning och är över 39 år.

Det är verkligen inte smart att sätta press nedåt på lönerna för en miljon vanliga svenska löntagare i syfte att hjälpa 25 000 personer.

 

Istället för att sänka löner till nivåer som gör att människor som arbetar inte kan leva på sin lön och i stället blir beroende av bidrag, investerar regeringen i Sveriges nya jobbagaenda.

Regeringen påbörjar investeringar på över 60 miljarder – för att nyanlända, men också alla andra som är arbetslösa, ska börja jobba.

I ryggen har vi en ekonomi som växer starkt. Tillväxten ligger på runt fyra procent. Arbetslösheten är den lägsta på sju år. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på fjorton år. Det gör att vi just nu har över 100 000 lediga jobb och 117 bristyrken på arbetsmarknaden.

Därför investerar vi i ett nytt kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsplatser.

För de som är högskole- eller gymnasieutbildade satsar vi på validering och kompletterande utbildning.

De äldre nyanlända som saknar gymnasieutbildning ska naturligtvis göra nytta i samhället även om de kommer att få det svårare på den ordinarie arbetsmarknaden. För dem behövs enklare jobb, subventionerade anställningar, moderna beredskapsjobb, men även korta yrkesutbildningar som inte kräver stora förkunskaper.

Men många av de nyanlända har med sig viktiga yrkeskunskaper som efterfrågas på svensk arbetsmarknad och så många som sjuttio procent är under 40 år med ett långt arbetsliv framför sig.

Därför har regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter utvecklat snabbspår in i bristyrken för nyanlända kockar, läkare, sjuksköterskor, tandläkare, apotekare, lärare, styckare och slaktare

Och ytterligare 18 är på väg.

 

Tillsammans med Sveriges arbetsgivare skapar vi praktikplatser för nyanlända – både i myndigheter och i näringslivet. Tillsammans med Sveriges kommuner och studieförbund förbättrar vi språkinlärningen genom att anställa fler sfi-lärare och anordnar svenskautbildning redan på asylboendet.

Och tillsammans med de borgerliga partierna har vi beslutat att vidga RUT-avdraget till att inkludera flytt-, trädgårds- och vissa IT-tjänster i hemmet. Vi snabbar på bedömningen av utländska utbildningar, förbättrar valideringen av kompetens och startar kompletterande högskoleutbildningar för nyanlända akademiker.

Den svenska modellen bygger på att var och en som har möjlighet har ett ansvar för att försörja sig själv genom arbete. För att förtydliga denna princip vill vi införa tydligare krav på att den som ansöker om försörjningsstöd ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

Så väljer regeringen att utveckla den svenska modellen. Alla som kan arbeta ska arbeta och den som arbetar ska kunna leva på sin lön. Det gäller inte bara vissa, det gäller alla.

 

Stefan Löfven

(S) Statsminister

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag