Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla människor ska kunna leva på sin lön

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson

De borgerligas förslag om att sänka lönerna för att få in fler på arbetsmarknaden är som att riva hela huset för att man vill ha ett luftigare kök.

Alla som vet hur en marknad fungerar förstår att sänkta löner för några skulle sätta en stor press nedåt på lönerna för andra, skriver Stefan Löfven.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag hålls en debatt i riksdagen med anledning av att de borgerliga partierna vill att staten ska gå in och sänka lönerna på den svenska arbetsmarknaden som ett sätt att försöka hjälpa nyanlända.

De borgerliga partierna har rätt i en fråga. En del av de människor som sökt skydd i Sverige kommer att få svårt att hävda sig på den ordinarie svenska arbetsmarknaden. Det är de som har låg utbildning och samtidigt har så få år kvar i arbetsför ålder att det inte är rimligt att de påbörjar långa utbildningar.

Men det är också det enda de borgerliga har rätt i. Deras förslag om att sänka lönerna för att adressera den här utmaningen är som att riva hela huset för att man vill ha ett luftigare kök. Alla som vet hur en marknad fungerar förstår att sänkta löner för några skulle sätta en stor press nedåt på lönerna för andra. Såväl internationella studier som Konjunkturinstitutet och IFAU visar att lönerna måste ned till mycket låga nivåer för att uppnå den effekt de borgerliga partierna säger sig vilja. Professor Lennart Flood vid Handelshögskolan i Göteborg pratar om löner på 8 000 kronor i månaden.


LÄS MER: Presentera HUR folk ska få jobb, Löfven


Det går inte att isolera de borgerligas lönesänkningar till några särskilda grupper, de skulle sprida sig på arbetsmarknaden. När arbetsgivarna plötsligt kan anställa vårdpersonal, butiksbiträden, restaurangpersonal, byggnadsarbetare, chaufförer och administrativ personal för en spottstyver så är det lätt för alla att förstå hur det skulle påverka lönen och anställningstryggheten för alla de som har de jobben i dag. Internationell forskning pekar på att sänkta löner skapar press nedåt för den fjärdedel av löntagarna som tjänar sämst. I Sverige motsvarar det en miljon löntagare.

Problemet att få in nyanlända personer med låg utbildning i jobb ska inte förringas. Men det är samtidigt viktigt att utgå från fakta när man utformar förslag. Beräkningar visar att av alla de som befinner sig i etableringsuppdraget i dag och de kommande tre åren så är det cirka 25 000 personer som saknar gymnasieutbildning och är över 39 år.

Det är verkligen inte smart att sätta press nedåt på lönerna för en miljon vanliga svenska löntagare i syfte att hjälpa 25 000 personer.


Istället för att sänka löner till nivåer som gör att människor som arbetar inte kan leva på sin lön och i stället blir beroende av bidrag, investerar regeringen i Sveriges nya jobbagaenda.

Regeringen påbörjar investeringar på över 60 miljarder – för att nyanlända, men också alla andra som är arbetslösa, ska börja jobba.

I ryggen har vi en ekonomi som växer starkt. Tillväxten ligger på runt fyra procent. Arbetslösheten är den lägsta på sju år. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på fjorton år. Det gör att vi just nu har över 100 000 lediga jobb och 117 bristyrken på arbetsmarknaden.

Därför investerar vi i ett nytt kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsplatser.

För de som är högskole- eller gymnasieutbildade satsar vi på validering och kompletterande utbildning.

De äldre nyanlända som saknar gymnasieutbildning ska naturligtvis göra nytta i samhället även om de kommer att få det svårare på den ordinarie arbetsmarknaden. För dem behövs enklare jobb, subventionerade anställningar, moderna beredskapsjobb, men även korta yrkesutbildningar som inte kräver stora förkunskaper.

Men många av de nyanlända har med sig viktiga yrkeskunskaper som efterfrågas på svensk arbetsmarknad och så många som sjuttio procent är under 40 år med ett långt arbetsliv framför sig.

Därför har regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter utvecklat snabbspår in i bristyrken för nyanlända kockar, läkare, sjuksköterskor, tandläkare, apotekare, lärare, styckare och slaktare

Och ytterligare 18 är på väg.


Tillsammans med Sveriges arbetsgivare skapar vi praktikplatser för nyanlända – både i myndigheter och i näringslivet. Tillsammans med Sveriges kommuner och studieförbund förbättrar vi språkinlärningen genom att anställa fler sfi-lärare och anordnar svenskautbildning redan på asylboendet.

Och tillsammans med de borgerliga partierna har vi beslutat att vidga RUT-avdraget till att inkludera flytt-, trädgårds- och vissa IT-tjänster i hemmet. Vi snabbar på bedömningen av utländska utbildningar, förbättrar valideringen av kompetens och startar kompletterande högskoleutbildningar för nyanlända akademiker.

Den svenska modellen bygger på att var och en som har möjlighet har ett ansvar för att försörja sig själv genom arbete. För att förtydliga denna princip vill vi införa tydligare krav på att den som ansöker om försörjningsstöd ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

Så väljer regeringen att utveckla den svenska modellen. Alla som kan arbeta ska arbeta och den som arbetar ska kunna leva på sin lön. Det gäller inte bara vissa, det gäller alla.


Stefan Löfven

(S) Statsminister