Svante Tidholm. Foto: Olov Tegby.Svante Tidholm. Foto: Olov Tegby.

Svante Tidholm.

 Foto: Olov Tegby.
Filmen "Kära pappa". Foto: Care/Jakob Ström/YoutubeFilmen "Kära pappa". Foto: Care/Jakob Ström/Youtube

Filmen "Kära pappa".

 Foto: Care/Jakob Ström/Youtube

Alla män har ansvar för det sexuella våldet

Publicerad

Filmen “Kära pappa” säger det vi inte vill höra – att alla män har ansvar för det sexuella våldet, skriver Svante Tidholm från Fatta Man.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kortfilmen “Kära Pappa” i regi av Jakob Ström har väckt enorm uppmärksamhet i  sociala medier, både i Sverige och internationellt. I en svensk journalists Facebooks-flöde har filmen visats mer än fem miljoner gånger, delats mer än 100 000 gånger och mer än 76 000 personer har tryckt like.

Detta kommer antagligen vara en av årets mest delade inlägg i svenska sociala medier.

Anledningen till det enorma intresset är att filmen uppmärksammar mäns kollektiva ansvar för det våld och sexuella våld som killar och män står för. That’s it. Så kontroversiellt är det att tala om denna självklarhet: kvinnor far illa av mäns beteende.

 Av delningarna och likes är det tydligt att kvinnor och tjejer delar för att filmen visar något de vetat och behöver få tala om. Av en del mäns kommentarer går det att se en tydlig tendens till ”inte alla män”-försvaret.

 

Det vill säga, bara för att 98 procent av det sexuella våldet utförs av män, betyder inte det att JAG som man har något med detta att göra. Det känns helt enkelt för obekvämt att vara del av en grupp i samhället som om och om igen tar sig den enorma frihet det är att kränka en annan människa sexuellt.

Projektet jag arbetar med, FATTA MAN, har drivit denna fråga nu i ungefär ett och halvt år. Vi är sprungna ur FATTA-rörelsen, ett initiativ som kämpar för samtycke i lag och praktik, och för att påverka de normer som skapar det sexuella våldet.

Fatta Man jobbar vitt och brett för att engagera killar och män i det här arbetet för en annan manlighet och en bättre värld. Förra vintern samlade vi artisterna Adam Tensta, Erik Rapp, Parham och Zacke i skapandet av låten ”Det börjar med mig” som berör mäns ansvar och möjligheter att förändra. Vi har gjort workshops och föreläsningar tillsammans med riksdagsmän, pedagoger, elever, vuxna och unga. I vår lanserar vi en stafettpodcast där manliga profiler pratar med manliga profiler. Vårt arbete är lösningsfokuserat, vi har pratat för länge om problemen, nu är det dags att agera!

Vår utgångspunkt är enkel: ingen föds till våldtäktsman, men alla har ett ansvar för att inte fler blir det. Det finns inga vinnare med den situation vi har i dag, med ett hundratal våldtäkter om dagen (enligt Brå).

 

Men våldtäkterna är, precis som filmen ”Kära pappa” visar, bara toppen av isberget. Problemen går att måla i mängder av gråskalor; här finns den kultur och normer som formar oss män och vårt beteende med allt från sexuella trakasserier, tafsande, tjatsex och övergrepp. Det finns hundra chanser om dagen att ta ansvar, lyfta frågan med andra killar och män. Filmen visar vilken enorm skillnad mitt agerande kan innebära. Det börjar med mig.

 

Svante Tidholm

Fatta Man

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag