Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla män har ansvar för det sexuella våldet

Svante Tidholm.
Foto: Olov Tegby.
Filmen "Kära pappa".
Foto: Care/Jakob Ström/Youtube

Filmen “Kära pappa” säger det vi inte vill höra – att alla män har ansvar för det sexuella våldet, skriver Svante Tidholm från Fatta Man. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kortfilmen “Kära Pappa” i regi av Jakob Ström har väckt enorm uppmärksamhet i  sociala medier, både i Sverige och internationellt. I en svensk journalists Facebooks-flöde har filmen visats mer än fem miljoner gånger, delats mer än 100 000 gånger och mer än 76 000 personer har tryckt like.

Detta kommer antagligen vara en av årets mest delade inlägg i svenska sociala medier.

Anledningen till det enorma intresset är att filmen uppmärksammar mäns kollektiva ansvar för det våld och sexuella våld som killar och män står för. That’s it. Så kontroversiellt är det att tala om denna självklarhet: kvinnor far illa av mäns beteende. 

 Av delningarna och likes är det tydligt att kvinnor och tjejer delar för att filmen visar något de vetat och behöver få tala om. Av en del mäns kommentarer går det att se en tydlig tendens till ”inte alla män”-försvaret.


Det vill säga, bara för att 98 procent av det sexuella våldet utförs av män, betyder inte det att JAG som man har något med detta att göra. Det känns helt enkelt för obekvämt att vara del av en grupp i samhället som om och om igen tar sig den enorma frihet det är att kränka en annan människa sexuellt.

Projektet jag arbetar med, FATTA MAN, har drivit denna fråga nu i ungefär ett och halvt år. Vi är sprungna ur FATTA-rörelsen, ett initiativ som kämpar för samtycke i lag och praktik, och för att påverka de normer som skapar det sexuella våldet.

Fatta Man jobbar vitt och brett för att engagera killar och män i det här arbetet för en annan manlighet och en bättre värld. Förra vintern samlade vi artisterna Adam Tensta, Erik Rapp, Parham och Zacke i skapandet av låten ”Det börjar med mig” som berör mäns ansvar och möjligheter att förändra. Vi har gjort workshops och föreläsningar tillsammans med riksdagsmän, pedagoger, elever, vuxna och unga. I vår lanserar vi en stafettpodcast där manliga profiler pratar med manliga profiler. Vårt arbete är lösningsfokuserat, vi har pratat för länge om problemen, nu är det dags att agera!

Vår utgångspunkt är enkel: ingen föds till våldtäktsman, men alla har ett ansvar för att inte fler blir det. Det finns inga vinnare med den situation vi har i dag, med ett hundratal våldtäkter om dagen (enligt Brå).


Men våldtäkterna är, precis som filmen ”Kära pappa” visar, bara toppen av isberget. Problemen går att måla i mängder av gråskalor; här finns den kultur och normer som formar oss män och vårt beteende med allt från sexuella trakasserier, tafsande, tjatsex och övergrepp. Det finns hundra chanser om dagen att ta ansvar, lyfta frågan med andra killar och män. Filmen visar vilken enorm skillnad mitt agerande kan innebära. Det börjar med mig.


Svante Tidholm

Fatta Man