Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla kan få hiv – jag kunde vara din bror

Ibland vågar inte ens ungdomar komma till fritidsgården när jag ska dit och föreläsa, i rädsla för att få hiv. Okunnigheten gör att den obefogade rädslan och föreställningar från förr hänger sig kvar i vår tid, skriver Axel Lilja.
Foto: Eric Haraldsson.
Jag hade kunnat vara din bror, din son, din partner. Prata om hiv, skriver Axel Lilja.
Foto: Privat.

Ibland vågar inte ens ungdomar komma till fritidsgården när jag ska dit och föreläsa, i rädsla för att få hiv. Okunnigheten gör att den obefogade rädslan och föreställningar från förr hänger sig kvar i vår tid, skriver  Axel Lilja.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

”Du har ett positivt resultat. Och det är det resultatet som du allra minst vill ska vara positivt. Du har hiv”. Sjuksköterskans ord skar inom mig. Det som var tuffast med det beskedet, som jag fick där och då, var att det kändes som att jag fick en till börda på mina axlar.

Från och med nu så räckte det inte att jag tidvis har haft det väldigt tufft, i och med att jag är bög. Nu hade jag fått hiv – ytterligare en sak i mitt liv fyllt med fördomar och okunskap.

Jag har talat med många andra som lever med hiv. Precis som jag pekar de på gamla inrotade vanföreställningar och fördomar som just en av de allra jobbigaste delarna med att leva med hiv i dag.


I måndags släppte Folkhälsomyndigheten den första, heltäckande svenska studien om hur det är att leva med hiv i dagens Sverige. I den fastslås, mot gängse uppfattning, att personer som lever med hiv generellt sett uppfattar sig vara vid god hälsa.

De mår bra, både fysiskt och psykiskt, vilket är ytterst glädjande. Men studien pekar också samtidigt på ett par allvarliga problem som starkt kan kopplas till vårt synsätt på hiv i dagens Sverige. Endast en av tio ut alla hivpositiva personer känner att de kan vara helt öppna med att de lever med viruset.

Många vågar berätta för åtminstone en närstående, men 42 procent säger att de önskar att de hade kunnat vara mer öppna.

Detta nedslående resultat kan sättas i samband med informationsplikten. En stor majoritet anser att skyldigheten, enligt lag, att berätta om att de lever med hiv vid sexuella kontakter hindrat dem från att söka en stadigvarande partner. Detta trots att risken för överföring vid en välinställd behandling är antingen extremt låg eller helt obefintlig. En del av de personer som har en välinställd behandling har dessutom fått sina förhållningsregler omprövade av läkare och omfattas inte längre av informationsplikten.

När jag själv läste vidare kring lagstiftningen skapade ord som ”tvång” och ”tvångsisolering” en känsla i mig av att jag hade blivit halvkriminell över en natt. En person som samhället måste skydda sina medborgare från. Lagen påverkar hur hivpositiva ser på sig själva och hur andra ser på dem.


Men det är inte bara Sveriges lagstiftning kring hiv som gör att sexlivet blir mer komplicerat efter att en har blivit diagnostiserad med hiv. Okunskapen är väldigt stor, särskilt bland ungdomar. När jag är ute och föreläser om hiv är det inte alltför sällan som en del elever tror att det överförs via kramar, genom att dela bestick eller genom ett myggbett.

Folkhälsomyndigheten har hittills misslyckats med att nå ut brett med den nya kunskap som finns kring den låga överföringsrisken. Under alla de föreläsningar som jag gjort för att tala om hiv, så har det inte funnits vare sig en elev eller lärare som har den kunskapen. Det orsakar problem för personer som lever med hiv i deras vardag.

Okunnigheten kring risken för överföring gör att den obefogade rädslan och föreställningar från förr hänger sig kvar i vår tid. Därför vågar ibland inte ens ungdomar komma till fritidsgården när jag ska dit och föreläsa, i rädsla för att få hiv. 

Jag vill nu uppmana dig som läsare att lära dig mer om hiv. Hiv angår dig. Det spelar ingen roll vilken sexuell läggning, etnicitet eller kön du har. Alla kan få hiv. Kanske är det någon i din närhet som har hiv, men som valt att inte berätta det?

Jag hade kunnat vara din bror, din son, din partner. 

Prata om hiv.Axel Lilja

Föreläsare

Fick reda på att han var hivpositiv sommaren 2014