Lisa ReventbergLisa Reventberg
Lisa Reventberg
Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall
Foto: Stefan SöderströmFoto: Stefan Söderström
 Foto: Stefan Söderström

Alla har fattat utom du, Dan Eliasson

Publicerad

Våra politiker borde kamma till sig rejält. Avsätt rikspolischef Dan Eliasson och tillsätt en riktig polis som tar befälet, skriver polisen Lisa Reventberg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Aldrig förr har så många slutat inom svensk polis. Lämnat in brickan för betydligt högre löner och bättre arbetsmiljö någon annanstans. Det pågår en massflykt av poliser, allt annat som sägs är en lögn.

Och nu sitter jag här igen, och skriver det självklara. Skriver det "alla" har fattat, i alla fall Sveriges poliskår och svenska folket.

Men du, rikspolischef Dan Eliasson, har inte fattat. Inte heller ni, våra förtroendevalda politiker har fattat. Ni som har som uppdrag att jobba FÖR svenska folket och inte MOT som ni så konsekvent och flitigt gör i dag.

Under Almedalsveckan i Visby blev Eliasson uppmärksammad för sina uttalanden om Sverigedemokraterna.

Det är fel att han ägnar sin tid åt att värdera politiska partier och dess åsikter i stället för att hålla sig politisk neutral och lägga tid och kraft att bemöta sin egen personal i stället.

 

LÄS MER: Poliskrisen är här och nu, Dan Eliasson 

 

Bland de allra flesta inom polisen råder det ett extremt missnöje över rikspolischefens insatser

Men Dan Eliasson får inte bara sitta kvar på sin post, i veckan blev han även internationellt prisad för sina "enastående ledaregenskaper inom polisen".

Det hela luktar riktigt illa men denna stank verkar bara vara kännbara hos oss vanliga dödliga.

Dan Eliasson har inget polishjärta och kan då lätt stycka sönder och skära ner på en väl fungerande polisorganisation, en av världens bästa poliskårer.

Visst finns det saker att arbeta med inom poliskåren, men ett vinnande koncept vore att förändra det som är mindre bra och behålla väl fungerande delar.

Med Eliasson vid rodret har man lagt ner alla kompetenta brottsförebyggande grupper som jobbade med bland annat ungdomar, narkotika och trafik. Som dagligen syntes, gjorde skillnad och jobbade nära våra medborgare.

 

Man införde även en snedvriden individuell lönesättning. Det skapade a och b-lag och splittrade poliskåren i sin helhet. Det höjde chefernas löner och sänkte fotfolkets.

Det här har lett till ett enormt förakt mot rikspolischefen och våra politiker. Det har även skapat en trött och utmärglad poliskår där majoriteten av poliserna funderar på att göra som hundratals kolleger redan gjort, det vill säga, att sluta jobba som polis.

Hur långt tänker de låta det gå? Hur många poliser skall offras och hur många vanliga människor skall bli lidande?

Rikspolischefen och våra politiker har fortfarande inte fattat vilken ovärderlig kunskap och erfarenhet som alla de poliser som nu slutat har. De har fortfarande inte fattat att det är riktiga människor som fyller ut uniformen.

Jag ska göra samma sak som många av mina kolleger. Det vill säga, ta mig en rejäl funderare om jag tycker det är värt att fortsätta kämpa.

Fortsatta kampen för något som borde vara en självklarhet, det vill säga, en skälig lön, god arbetsmiljö och en lyhörd arbetsgivare.

 

LÄS MER: 25 000 är ett hån mot hela yrkeskåren 

 

Jag vill rikta mina sista ord till våra politiker: Ta och kamma till rejält! Avsätt Dan Eliasson och tillsätt en riktig polis som tar befälet. Lyssna på skattebetalare som är värda ett tryggt och rättssäkert Sverige.

Uppgradera svensk polis genom anständiga och värdiga löner som gör att poliser stannar inom yrket och att folk väljer att utbilda sig till poliser.

I dag pratar man om att sänka kraven på polishögskolan för att kunna fylla de tomma utbildningsplatserna. Det är ett förödande tänk som uppenbarligen görs i ren desperation. Uppgradera i stället svensk polis genom anständiga och värdiga löner som gör att poliser stannar inom yrket och att folk väljer att utbilda sig till poliser.

Idag tävlar ni politiker om att vinna snabba poäng genom tomma löften och ord. Sluta spotta på polisen för spottloskan slår tillbaka, var så säker! Det ni har lyckats göra med svensk poliskår kommer att ha förödande konsekvenser under lång tid framöver och inte ens NI kommer att vara immuna mot dessa.

Nu jävlar räcker det!

 

Lisa Reventberg,

polisinspektör Stockholm

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag