Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt skattebetalarna slippa fler usla affärer

Johan Gustafsson är Slöseriombudsman vid Skattebetalarnas förening.
Anna Borg är finansdirektör på Vattenfall.Foto: VATTENFALL

Man kan fråga sig om staten verkligen ska driva energibolag. Det verkar inte otroligt att andra skulle kunna göra det bättre. Och då skulle skattebetalarna slippa att gång på gång ta notan för Vattenfalls misslyckade affärer, skriver Slöseriombudsman Johan Gustafsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | KLIMAT & MILJÖ. Hur mycket skattebetalarna förlorat på Vattenfalls affärer i tysk brunkol är det nog ingen som vet. Men Vattenfalls finansdirektör Anna Borg hävdar med emfas att det var ett affärsmässigt beslut att sälja – inte ett politiskt beslut (Expressen Debatt 27/9).

Det tål att upprepas att Vattenfall först skrev ned värdet på brunkolen med 22 miljarder och sedan slumpade bort verksamheten för 100 miljoner – tjugo gånger mindre än köparen gjorde i vinst på investeringen under det första året. 

Om det är affärsmässigt eller inte är väl upp till var och en att bedöma. Men man kan konstatera att det blev dyrt, inte minst för skattebetalarna som får stå för notan.

 

 

Fridolin skulle ha fått sin vilja igenom

I valrörelsen 2014 lovade Gustav Fridolin (MP) att den tyska brunkolen skulle stanna i marken. Vattenfall kanske har rätt i att det var ett orealistiskt vallöfte. Men när man nu värderade brunkolen så lågt hade det tveklöst varit bättre både för klimatet och för skattebetalarna om Miljöpartiet fått sin vilja igenom. För en hundradel av vad regeringen lägger på elcyklar, solceller och klimatångestterapi hade man i ett slag kunnat radera koldioxidutsläpp motsvarande vad Sverige släpper ut på ett helt år.

Det är bara några år sedan Vattenfall skakades av Nuonaffären, som har kallats Sveriges sämsta affär någonsin och kostade skattebetalarna 53 miljarder kronor. Affären har från Vattenfalls sida försvarats med att den inte var sämre än någon annan affär som gjordes vid den tiden, ett resonemang som verkar fortsätta prägla bolagets affärsverksamhet. 

Notan skickas gång på gång till folket

Om det är de här principerna som styr Vattenfalls verksamhet kan man på goda grunder fråga sig om staten verkligen ska driva energibolag. Det verkar inte otroligt att andra skulle kunna göra det bättre. Och då skulle skattebetalarna slippa att gång på gång ta notan för Vattenfalls affärer.

 

Av Johan Gustafsson

Slöseriombudsman vid Skattebetalarnas förening