Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla behövs – låt folk jobba så länge de vill

Människor med kunskap och erfarenhet som verkligen behövs ska inte gå runt och känna att de inte är behövda, skriver socialminister Annika Strandhäll.
Foto: COLOURBOX
Socialminister Annika Strandhäll.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Sannolikheten att bli kontaktad av en arbetsgivare när du söker ett nytt arbete minskar redan i 40-årsåldern.
Foto: BERTIL ERICSON/TT

Vi måste fokusera mindre på de två första siffrorna i personnumret och mer på den nyfikenhet, erfarenhet och arbetslust som finns bland de som är 40, 60 och 70 år gamla.

Alla behövs i laget Sverige, skriver socialminister Annika Strandhäll (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vid vilken ålder vill du gå i pension?

"Vid 33 är man passé, vid 35 kan man hälsa hem", sjöng den nyss bortgångne nationalhjälten Hasse Alfredson. Fullt så illa är det kanske inte, men tillsammans med parhästen Tage Danielsson satte han fingret på ett viktigt långsiktigt problem för vårt samhälle.

I Sverige lever vi allt längre och vi blir friskare, smartare och mer välutbildade. Samtidigt vittnar många om att åldersdiskrimineringen är stor på svensk arbetsmarknad. Det är på ett mänskligt plan fullständigt oacceptabelt och samtidigt ett enormt samhällsekonomiskt slöseri. 


LÄS MER: Arbetsgivarna ratar den äldre arbetskraften


Svenska pensionärer är friskast i EU

Medellivslängden i Sverige ökar med 3,5 timmar varje dygn och svenska pensionärer är friskast i EU enligt Europeiska kommissionens statistik. Ändå lämnar vi i genomsnitt arbetslivet tidigare än vi gjorde för 50 år sedan, trots att medellivslängden då var 5 år kortare och arbetsmiljön sämre. 

Samtidigt visar en ny IFAU-rapport att åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden krupit ner i åldrarna och att sannolikheten att bli kontaktad av en arbetsgivare när du söker ett nytt arbete minskar redan i 40-årsåldern. 

För några år sedan presenterade Pensionsmyndigheten en studie där mer än var fjärde arbetstagare över 50 år uppgav att de blivit diskriminerade på arbetsmarknaden på grund av sin ålder. 


LÄS MER: Börja se värdet i oss äldre som arbetskraft


Så här ska det så klart inte se ut. Det är både ohållbart för samhället och oacceptabelt för den enskilde. Det gör att vi inte tar tillvara den kunskap och erfarenhet som finns, som samhället och den enskilde har lagt stora resurser och möda på för att bygga upp. Det gör att människor inte får möjlighet att vara med, bidra, växa och utvecklas. Människor med kunskap och erfarenhet som verkligen behövs ska inte gå runt och känna att de inte är behövda. Det är ett slöseri med resurser och kompetens.


LÄS MER: 40 år – och slut på arbetsmarknaden?


I Sverige är fler människor över 65 år än under 16 år och vi står inför stora rekryteringsutmaningar, inte minst inom välfärdssektorn. Redan i dag finns 100 000 lediga jobb i Sverige. Till 2025 behövs bland annat 65 000 lärare till skolan och 74 000 personer till vård- och omsorgssektorn. Regeringen storinvesterar i utbildning för att möta detta behov, men för att lösa arbetskraftsbristen måste vi också se till att ta tillvara den erfarna arbetskraft vi har. 

Vi måste ta hand om dagens lärare, fritidspedagoger, sjuksköterskor, socialsekreterare och vårdbiträden. Annars kommer vi aldrig att kunna erbjuda en välfärd i världsklass.

40 plus är för ungt för avbytarbänken

För att få till en mer hållbar arbetsmarknad har regeringen presenterat en ny arbetsmiljöstrategi och en ny myndighet för arbetsmiljökunskap. 2013 stärktes lagstiftningen mot åldersdiskriminering och från 2017 gäller nya bestämmelser om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen, vilket gör att arbetsgivare får ett större ansvar att arbeta förebyggande. Men mer måste göras. Attityden till något äldre arbetskraft måste förändras. När man fyller fyrtio ska man inte förpassas till avbytarbänken. Vi måste fokusera mindre på de två första siffrorna i personnumret och mer på den nyfikenhet, erfarenhet och arbetslust som finns bland de som är 40, 60 och 70 år gamla. Samma nyfikenhet som Hasse Alfredsson visade under hela sitt liv. 

Vår vision för framtidens arbetsmarknad är tydlig. Du borde få jobba så länge du vill, så länge du mår bra och kan bidra. Alla behövs i laget Sverige.


Av Annika Strandhäll (S)

Socialminister