Malin Martinsson Foto: Privat.Malin Martinsson Foto: Privat.
Malin Martinsson Foto: Privat.
Foto: Shutterstock.Foto: Shutterstock.
 Foto: Shutterstock.

Alla behöver inte bjudas på barnkalasen

Publicerad

Jag kommer aldrig tvinga mina barn att skapa vänskapsförhållande med någon han eller hon inte känner sig trygg och behaglig med, skriver Malin Martinsson.

Så fort man diskuterar barn så handlar det om någon slags utanförskap och mobbning. Det drivs så till sin spets att det till och med räknas som mobbning när det handlar om att inte bli bjuden på ett barnkalas. Några anser att vi föräldrar ska bjuda samtliga på barnets förskola/skola när det är kalasdags. I annat fall ska man inte ha något kalas alls. Enligt mig har det gått för långt om vi ska behöva det.

Om alla ska bjuda alla kommer det att resultera i att antingen ingen eller att alla i klassen har kalas. Om alla har det innebär att min dotter ska gå på kalas 30 av årets 52 veckor. Det är väldigt många på ett år. Vidare vore det en mardröm för mig att ha 30 barn i mitt hem, som inte är gjort för vare sig förskoleaktiviteter eller fritidshemsaktiviteter.

För att inte tala om hur det blir för de barn vars föräldrar inte har råd att ha storkalas eller köpa paket till 30 kompisar? Då om någon gång kan det bli utanförskap för barnet och en känsla av misslyckande hos föräldern. Föreställ dig även scenariot att ett barn tvingas bjuda in ett barn som dagligen förpestar skoltiden för denna på sitt efterlängtade kalas.

 

Mina barn har som många andra bjudits på kalas och själv bjudit in ett par gånger. Ibland har mina barn som inte fått en inbjudan alls. Vi har tagit beslut om att vår dotter får bjuda de hon vill till sina kalastillställningar, eftersom det är hennes dag och inte vår.

 Jag kommer aldrig tvinga mina barn att skapa vänskapsförhållande med någon han eller hon inte känner sig trygg och behaglig med. Jag som vuxen har rätten att själv bestämma mitt umgänge, ska inte barnen ha det då?

Diskussion om att alla måste bli bjudna skulle aldrig förekomma på en arbetsplats när några arbetskamrater ska ses på en tillställning på fritiden vilket borde vara exakt samma sak som när ett barn ska ha kalas.

Ska vi vuxna tvingas att bjuda alla på arbetsplatsen för att ingen ska känna utanförskap eller ha känslan av att vara mobbad? Skulle vi anställda acceptera att vår chef skulle neka oss att träffas på fritiden eller att ens prata om det på vår rast i personalrummet för att det kan såra någon annan som inte ska följa med? Nä, jag trodde inte det heller.

 

I förskolan/skolan anser jag givetvis att det är mobbning om någon inte får vara med eller utesluts, men ett kalas handlar om vad som sker i mitt hem och i vårt privata liv. Jag har inga skyldigheter mot alla barn i min dotters klass.

Mitt ansvar är att berätta för mina barn att jag inte accepterar att de skulle gå och skryta om sitt kommande kalas inför de som inte blivit bjudna. Jag tror dessvärre inte att det går att undvika fullt ut, barn förstår inte alltid konsekvensen av sitt handlande och då måste vi som föräldrar agera förebilder och vägleda dem i rätt riktning.

Det är viktigt att ha en dialog om detta med andra föräldrar på till exempel föräldramöten och att personalen på förskola och skola har tillåtelse att avstyra detta beteende.

Jag tycker för den sakens skull inte att skolan ska ta ansvar för vad eleverna gör på sin fritid.

 

Malin Martinsson

Personalchef och bloggare

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag