Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alkoholens närvaro ifrågasätts sällan

Katerina Janouch.

Foto: Thron Ullberg

Alkoholens närvaro ifrågasättas sällan, skriver Katerina Janouch.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dagens samhälle är det inte den som dricker alkohol som får förklara sig – utan den som avstår från att dricka.

Giltigt förfall har egentligen bara den som kör bil och den gravida kvinnan, skriver Katerina Janouch.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu tindrar snart tusen juleljus och granen står så grön i stugan, samtidigt som alkoholförsäljningen fördubblas. Mest ökar spritförsäljningen – 224 procent mot resten av året. För nubben hör julen till. Liksom vin, likör och den så populära ölen, som vi köpte 7,9 miljoner liter av julen 2014.

9 av 10 vuxna dricker alkohol, alltså 90 procent av oss alla. Mer eller mindre förstås, den stora gruppen klarar av att hantera sin konsumtion, men åtskilliga är de vars drickande slår över i supande och som därmed skadar både sig själva och sina nära och kära. De senaste åren har dessutom alkohol blivit vanligt i allt fler sammanhang och allt fler dagar i veckan.

Framför allt är det många barn som far illa i skuggan av fylla – barn som inte har någonstans att ta vägen utan är prisgivna åt sina föräldrars dagsform. Och då pratar jag inte om samhällets utslagna, utan om de 70-80 procent av alla alkoholister som är socialt anpassade, har både jobb och familj.

 

Alkoholens närvaro ifrågasättas sällan. Däremot den som tackar nej.

För alkoholen är norm. Det är vardagen, det som får folk att känna sig festliga, avslappnade, eller helt enkelt bara normala. Det är inte den som dricker som måste förklara och ursäkta sig – utan den som avstår. Den som inte vill ha vin i glaset är den som gärna pekas ut som tråkmåns, glädjedödare eller outhärdligt präktig.

Vill man inte dricka måste man komma med argument och ändå brukar folk truga. Jo, en liten stänkare kan du väl ta? Giltigt förfall har egentligen bara den som kör bil – och den gravida kvinnan. Att man är nykter alkoholist är det färre som öppet skyltar med eftersom den informationen skapar ännu stelare miner i glada vänners lag eller på firmafesten. Där kan man prata om att lägga sordin på stämningen. Snapsen fastnar i halsen och vinet smakar plötsligt lite småsurt.

 

På 80-talet var det otänkbart att man skulle servera vin på föräldramöten i skolan eller på avslutningen på dagis, men i dag blir det allt vanligare att vuxna ska unna sig i allt fler sammanhang. Snart varje tillfälle att mötas bör krönas med någon sinnesförändrande substans. Som om det inte längre duger med kaffe. Vi tycker vi blivit så kontinentala och kosmopolitiska. Det är vanligt att det inte finns några alkoholfria alternativ på event och after work. Alla förväntas skåla och skråla. Den som väljer vatten framför vin skapar bara obehag hos den drickande majoriteten. Enklast är om alla blir lite lagom salong så ingen behöver känna sig utanför eller utpekad som den som tittat för djupt i glaset.

Jag önskar det vore tvärtom, även i juletid. Att det är det alkoholfria alternativet som är normen och alkoholen någonting man får be om extra.

Vad sägs om att bara ställa fram julmust och mineralvatten på julbordet i år? Den som vill ha starkare varor kan väl förklara varför.

 

Katerina Janouch

Författare och debattör

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!