Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aldrig skämts så för vuxnas brist på moral

Pernilla Andersson.
Mona Sahlin.
Foto: Erik Gustafson
Margareta Larsson, Jimmie Åkessons svärmor.
Foto: Sven Lindwall
Jimmie Åkesson.
Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: PELLE T NILSSON/AOP-IBL/I

Mona Sahlin är åter i blåsväder, Åsa Romson tvingas avgå och Jimmie Åkessons svärmor plockar ut riksdagslön utan att ens vara där.

Vad är det som håller på att hända i vårt samhälle? Var är moralen? skriver artisten Pernilla Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag tittar på en enda nyhetssändning och hela hjärnan går i spinn. Jimmie Åkessons svärmor tar ut 62 000 i månaden, fast hon inte jobbar. För att hon kan. Min första tanke blir: Hur många fler gör samma sak? Som vi själva har valt in i riksdagen? Mona Sahlin falskskriver intyg till sin livvakt och fixar parkeringsplats till honom för 50 papp i månaden som, kan antas, skattebetalarna också ytterst pröjsar för?

Åsa Romson avgår men Fridolin sitter kvar. Andra tanken: Varför sitter Fridolin kvar? För att han kan? Vore inte det korrekta och rätta för honom att säga: "Jag är ytterst ansvarig, jag och Åsa tar smällen tillsammans". Icke.

Politiskt sträcker sig nu fadäser över alla partier och jag tänker att vi tappat något i vårt samhälle. Röda, gröna, blå och alla färger däremellan. Allt landar till slut, för mig, i filosofiska frågor och i en tanke om moral. Rätt och fel, helt enkelt.

Jag tänker mig ett förslag som skulle gynna mig själv oerhört om ni bara lite kvickt kunde välja in mig i riksdagen. Jag har väldigt massa bra tankar och åsikter, tycker jag själv, om det mesta. Så kunde jag ta ut 62 000 i månaden men utebli. I stället skulle jag skriva en skiva om mina väldigt bra tankar, resa runt i Europa och världen, för att liksom hitta mer inspiration (business class givetvis, jag är ju på uppdrag). Ge mig de där årskorten på SJ och även SAS-kortet för fria flyg så jag kan känna mig riktigt fri.


LÄS MER: MP:s delade ledarskap gäller bara i framgång


Jag kunde titta in i riksdagen ibland och spela första versen på en låt, och lämna en cliffhanger, lite i riktningen: ”Gissa vad som kommer sen! Det får ni höra om ett halvår, då andra versen m ö j l i g e n kan komma att framföras. Låten handlar om rätt och fel… en stringent melodi om hur människan själv måste sätta sina gränser och sin moral.”

Jag kunde ju även, för att sprida mina åsikter och idéer ytterligare, förutom det härliga resandet i riksdagsjobbet, be mitt bokningsbolag boka en turné som jag också kunde dra in lite pengar på. Samtidigt som jag släpper en skiva med mina oerhört fina åsikter om det mesta. Även skivan kunde ju generera lite intäkter och tänk så mycket vi kan spara i resbudgeten på turnén nu när jag får resa och flyga gratis. Fri parkeringsplats skulle vara fint för turnébussen också.

Jag hoppas att det finns en liten fallskärm eller åtminstone en uttänkt pensionsplan för lönen som riksdagskvinna också, det är så kämpigt som liten företagare att gneta och spara summor till pension varje månad som egentligen behövts i företaget. Bra om det kan ordnas. Kan det? Men lysande! Då gör vi så!  

Kan ni även fixa en lägenhet till min son Sixten som han kan ha när han fyller 18, kanske via Kommunal? Nu när jag har så bra lön från riksdagen kan jag ha råd att ha en liten etta som bara står, eller kan användas som övernattning för gäster.


LÄS MER: Skamligt av SD-vildarna att använa välfärden som bankomat


Men vänta lite… Det känns konstigt i mellangärdet, som ett litet illamående. Något pockar på… känns fel på något vis. Hej samvetet. Vadå? Inte rätt? Icke försvarbart? Gräddfil på skattebetalarnas stålar? Narcissist-tänkande? Von Oben Über generalfel? Jo du har rätt. Jag kan bara inte göra så. Hur ska Sixten då lära sig vad som är rätt och fel? Hur kan jag leva med mig själv? Ska jag grädda på i någon fil ska det åtminstone vara för mina egna intjänade dineros och så är det bara.

Innerst inne vet nog alla människor det om de vet att de har något ”innerst inne”. Utan ”innerst inne” tappar vi vår värdighet. Jag när, dessvärre, ett hopplöst förhållande till vårt politiska klimat nu och har aldrig skämts så mycket för vuxna människors totala brist på moral.

Ta vilken jädra tokturné som helst. Det finns mer moral och vett i dem än i vår riksdag. Jag har turnerat i 20 år. På turné kan man, i princip, göra vad fan som helst.

Det finns inget stopp. Förutom ditt eget. Att göra saker ”för att man kan” är för amatörer. Bara för att man kan betyder det inte att man gör. Oftast betyder det faktiskt precis tvärtom. Ska jag komma till er i riksdagen och föreläsa om det? Så gärna.

Kostar 495 000 plus moms.

Och fri parkering.


Pernilla Andersson

Sångare, producent, musiker och låtskrivare

Pernilla publicerade först denna text på sin blogg.